Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Rusă (CCIRR) are în implementare o strategie pentru dezvoltarea exporturilor şi cooperării economice între cele două ţări, valabilă până în 2015. Docu-men-tul precizea-ză că relaţiile economice, culturale şi politice între România şi Federaţia Rusă pot juca un rol important, iar în unele domenii, esenţial, în conjunctura actuală.
CCIRR promovează ca principiu de bază al activităţii sale schimbarea ponderii direcţiilor de acţiune prezente dispre Vest spre EST cu majorarea semnificativă a acestora dinspre Est spre Vest, precum şi identificarea de potenţiali parteneri din Federaţia Rusă şi alte state membre ale CSI, interesate în proiecte de investiţii în România.
Conducerea Camerei mai doreşte să-i convingă pe potenţialii parteneri să investească, direct sau indirect, în proiectele identificate de CCIRR ce răspund intereselor comune şi are ca ţintă construcţia, în Federaţia Rusă şi în alte ţări membre CSI, a unor mijloace şi mecanisme specifice economiei de piaţă, care să sprijine întreprinzătorii români în exportul de produse şi servicii.
Printre mijloacele de implementare ale acestei strategii se numără constituirea, în cadrul CCIRR, a unui departament dedicat promovării produselor, serviciilor, programelor de investiţii, programelor de formare profesională etc. Activitatea acestui departament se va baza şi pe implicarea camerelor teritoriale şi bilaterale, a altor structuri profesionale existente şi cu experienţă în domeniu din ţară cât şi din ţările ţintă. Camera se ocupă şi de organizarea participării firmelor din Româ-nia cu oferte de produse şi servicii la acţiuni promoţionale în teritoriile ţintă din est. Principala contribuţie a camerei va fi o amplă campanie de informare a partenerilor despre prezenţa la aceste evenimente a firmelor din România.
Un alt mijloc de implementare este constituirea în locaţii din teritoriile ţintă, cu mediu economic des-chis ofertelor româneşti, de reprezentanţe comerciale şi tehnice, de societăţi comerciale cu capital mixt, de birouri de consultanţă.
CCIRR continuă să faciliteze des-chiderea în România a unor reprezentanţe, firme cu capital integral/mixt, birouri de consultanţă, pentru partenerii externi cu care s-au stabilit relaţii de cooperare, precum şi constituirea în România a unei/unor bănci de investiţii cu capital mixt, român şi rusesc, care să sprijine derularea pe teritoriul României de proiecte de investiţii private şi în PPP cu participarea investitorilor ruşi.
Printre punctele strategice ale Camerei se mai numără atragerea inves-titorilor ruşi în dezvoltarea turis-mului din România, cu prioritate al celui balnear, sprijinirea investitorilor ruşi pentru a participa la construcţia proiectului România nod energetic european, dar şi acordarea de facilităţi fiscale reciproce între România şi ţările din est care, pe lângă compensarea costurilor, ar permite operaţiuni de clearing, decontări la termen, factoring etc.
Sursele de finanţare ale strategiei propuse de CCIRR sunt constituirea de fonduri de investiţii închise/societăţi de investiţii dedicate, cu capital mixt, privat şi public.
Mai pot fi constituite bănci de investiţii, depozitare ale fondurilor de investiţii, garanţii ai investitorilor pentru participarea la licitaţii interne şi internaţionale, dar şi structuri atractive pentru depozite persoane fizice, depozite persoane juridice, burse de mărfuri etc. Băncile noi vor fi deosebit de atractive în perioada următoare, acestea nefiind implicate în operaţiuni de creditare de risc maxim şi neavând credite nerambursate.
CCIRR mai propune ca sursă de finanţare atragerea băncilor specializate din ţară şi F.Rusă (Eximbank, Banca de Comerţ Exterior- Rusia, BII, BICE, etc. ) în operaţiuni de export - import (clearing, leasing, factoring, garanţii etc).