Suntem stat membru cu drepturi depline în Schengen

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2024

Decizia de includere completă în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, cu ridicarea controalelor la frontierele terestre, este una istorică. (Sursa foto: facebook / Politia de Frontiera Romana)

Decizia de includere completă în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, cu ridicarea controalelor la frontierele terestre, este una istorică. (Sursa foto: facebook / Politia de Frontiera Romana)

English Version

Miniştrii de Interne din ţările UE, reuniţi ieri în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat Consiliul Uniunii Europene.

Sandor Pinter, ministrul de resort din Ungaria, ţara care deţine preşedinţia UE, a declarat citat de Agerpres: "Este un moment istoric primirea, în sfârşit, a Bulgariei şi României ca membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între aceste state membre a fost o prioritate absolută pentru preşedinţia maghiară, iar astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetăţenii bulgari şi români, ci şi pentru UE în ansamblu".

Comisia Europeană a salutat decizia Consiliului, menţionând: "Acest pas important finalizează intrarea deplină a ambelor ţări în Spaţiul Schengen, lucru care nu numai că întăreşte Spaţiul Schengen, dar va consolida şi mai mult piaţa internă, va spori călătoriile, comerţul şi turismul. Un Spaţiu Schengen solid consolidează unitatea UE şi face UE mai puternică la scară mondială. Începând cu 1 ianuarie 2025, cetăţenii pot călători fără controale la frontierele terestre către şi între Bulgaria şi România".

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat, la rândul său, aderarea deplină a celor două state la spaţiul european de liberă circulaţie, declarând într-o postare pe reţeaua X: "Pe deplin în Schengen, acolo unde vă este locul".

Comisia Europeană a amintit că, din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura o bună aplicare a normelor Schengen începând cu 31 martie 2024. "La acea dată, controalele la frontierele aeriene şi maritime interne au fost ridicate şi au început să se aplice normele Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea vizelor Schengen", a precizat Comisia, concluzionând: "Garantând călătorii fără probleme şi sigure într-o regiune cu o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, Spaţiul Schengen este esenţial pentru Uniunea Europeană, cetăţenii şi companiile sale. Având în vedere că Bulgaria şi România sunt acum parte deplină a Spaţiului Schengen, facem încă un pas crucial pentru a construi o Uniune puternică şi conectată".

Şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat decizia de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, afirmând: "Felicitări popoarelor celor două ţări care au lucrat asiduu şi îndelungat pentru asta. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură şi mai unită".

Klaus Iohannis: "Apartenenţa deplină la spaţiul Schengen consolidează poziţia strategică a României"

Apartenenţa deplină la spaţiul Schengen consolidează poziţia strategică a României ca poartă între estul şi vestul Europei, a afirmat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că, în acest proces, ţara noastră a înfruntat obstacole, fiind "de mult timp pregătită tehnic" pentru aderarea completă la spaţiul de liberă circulaţie europeană.

Iohannis a spus că s-a implicat "personal" în "nenumărate discuţii" pe această temă, adăugând: "Decizia Consiliului este o confirmare clară a unei realităţi - locul României este în spaţiul Schengen în baza performanţelor şi angajamentului nostru. Aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un pas firesc şi necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Avantajele apartenenţei noastre la spaţiul comun de liberă circulaţie sunt multiple şi au impact direct asupra cetăţenilor, asupra economiei şi a imaginii externe a ţării noastre".

Totodată, Iohannis a afirmat că eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulaţie mai rapidă şi mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la graniţe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va creşte rapid competitivitatea produselor şi a serviciilor româneşti pe piaţa europeană. În acelaşi timp, conform preşedintelui, va creşte considerabil atractivitatea României pentru investitorii străini, care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a ţării noastre.

În acest nou context, a adăugat preşedintele, România va continua să acţioneze responsabil pentru protejarea şi consolidarea frontierelor externe ale Uniunii, inclusiv pentru gestionarea eficientă a migraţiei ilegale.

Marcel Ciolacu: "Apartenenţa deplină la Schengen, o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că apartenenţa României ca membru cu drepturi depline la spaţiul Schengen, reprezintă "o decizie istorică".

Premierul a spus: "Este o decizie istorică care a fost luată în Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este, de fapt, o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa. Este - înainte de toate - un triumf al tuturor românilor, indiferent de opţiunea politică sau de situaţia socială. Este o victorie a muncii în echipă, pentru binele României, pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din ţară şi din străinătate, personalităţi publice, oameni obişnuiţi, alături de miniştri, diplomaţi, europarlamentari şi tehnicieni din zeci de instituţii. Pentru companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerţul şi va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile româneşti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia şi va crea noi oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă".

Luminiţa Odobescu: "Aderarea deplină a României la Schengen - o decizie în beneficiul cetăţenilor şi al economiei"

Aderarea deplină a României la spaţiul Schengen este "o decizie mult aşteptată în beneficiul cetăţenilor şi economiei", a afirmat ieri, pe platforma X, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, adăugând: "România este membru deplin Schengen! Controalele la frontierele terestre vor fi ridicate începând cu 1 ianuarie 2025 - o decizie mult aşteptată în beneficiul cetăţenilor şi economiei României. Eforturile îndelungate ale României au fost recunoscute şi răsplătite".

Nicolae Ciucă: "Aderarea României la Schengen - o victorie a întregii naţiuni"

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că intrarea României în spaţiul Schengen este o victorie a întregii naţiuni şi este un moment care reflectă "maturitatea şi determinarea" ţării noastre de a-şi consolida locul în Europa.

Nicolae Ciucă a afirmat pe Facebook: "Astăzi este o zi istorică pentru România! După ani de eforturi susţinute şi negocieri intense, ţara noastră a intrat oficial în spaţiul Schengen. Este o victorie a întregii naţiuni, dar şi un moment care reflectă maturitatea şi determinarea României de a-şi consolida locul în Europa. Aderarea la Schengen nu este doar un succes diplomatic, ci şi o realizare concretă cu impact direct pentru fiecare român. Libertatea de circulaţie, facilitarea comerţului, întărirea economiei şi eliminarea controalelor la graniţe sunt doar câteva dintre beneficiile care vor aduce schimbări în viaţa noastră de zi cu zi".

Grindeanu: "Timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren"

Timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE, a anunţat ieri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Domnia sa a scris pe pagina sa de Facebook: "Este oficial! De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai Spaţiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre. De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spaţiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră. Se reduc astfel timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la: Curtici; Valea lui Mihai; Salonta; Episcopia Bihor; Carei.

Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine, Ungaria şi Bulgaria, astfel că transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE: Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călăraşi, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 şi 2, Vârşand, Borş 1 şi 2 şi Petea".

Angel Tîlvăr: "Decizia ca România să devină membru deplin al Schengen este crucială"

Decizia ca România să devină membru deplin al Schengen este una "crucială" şi contribuie la consolidarea securităţii pe Flancul estic al NATO, a declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Domnia sa a scris pe platforma X: "Este o zi istorică pentru România! Decizia Consiliului JAI de a ne acorda statutul de membri deplini ai Schengen este crucială. Acest reper impulsionează mobilitatea militară, permite transferul mai rapid de trupe şi echipament pe Flancul estic, consolidând securitatea din regiune".

Boloş: "Intrarea României în Schengen schimbă regulile jocului pentru economia noastră"

Intrarea României în Schengen reprezintă un moment care schimbă regulile jocului pentru economia noastră, a afirmat ieri, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. Domnia sa a spus: "Eliminarea graniţelor terestre nu înseamnă doar o formalitate administrativă. E un moment care schimbă regulile jocului pentru economia noastră. De ce? Fiecare oră pierdută la graniţă reprezintă costuri suplimentare. Odată cu eliminarea controalelor, transportatorii vor economisi milioane de euro anual, iar produsele româneşti vor ajunge mai rapid şi la costuri mai mici pe rafturile din Europa. Simplu spus, România devine mai competitivă într-o piaţă europeană extrem de dinamică. Pentru companii, mesajul este clar: România este acum un punct strategic în lanţurile de aprovizionare europene. Firmele care au ezitat până acum să investească aici vor vedea această schimbare ca pe un semnal puternic de stabilitate şi deschidere".

Potrivit ministrului Finanţelor, regiunile de graniţă devin adevărate huburi economice, iar fără controale birocratice, comerţul local va creşte, iar colaborările transfrontaliere vor genera locuri de muncă şi creştere economică.

"Intrarea în Schengen nu e doar o reuşită diplomatică - e o oportunitate reală: mai multe afaceri prospere, mai multe locuri de muncă, mai multe investiţii. De acum, România poate juca în prima ligă a Europei economice. Schengen înseamnă viteză, eficienţă şi şansa de a ne face vocea auzită într-o Europă fără graniţe. Felicitări şi mulţumiri tuturor celor care au făcut acest lucru posibil!", a conchis ministrul Boloş.

Alina Gorghiu: "România este în Schengen cu drepturi depline - asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană"

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat intrarea deplină a României în spaţiul Schengen, afirmând că "asta se întâmplă când ai o clasă politică pro-europeană, îţi atingi obiectivele strategice".

Ministrul a scris pe Facebook: ""România este în Schengen cu drepturi depline. Am muncit mult, am aşteptat mult. Suntem însă aici, după un mare efort de ţară! Şi îmi doresc să ne putem bucura de această realizare! Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a votat, iar de la 1 ianuarie 2025, în câteva zile practic, România devine membru deplin al spaţiului Schengen. Românii merită acest moment. România va avea parte de creştere economică, iar cetăţenii vor putea călători mai uşor în Europa. UE va fi mai puternică cu România în Schengen. Ţara noastră a dovedit, în toate crizele multiple cu care ne-am confruntat, că e un partener de încredere".

Ilie Bolojan: "Decizia de intrare a României pe deplin în Schengen - o reuşită a românilor"

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că decizia de intrare a României pe deplin în Schengen este o reuşită a românilor şi reprezintă o dovadă că atunci când guvernele, miniştrii şi funcţionarii lucrează împreună şi fac ce trebuie, lucrurile ies bine. Domnia sa a scris pe Facebook: "România intră pe deplin în Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025! Decizia de astăzi a Consiliului miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană consfinţeşte un moment important pentru români. Schengen înseamnă respect şi egalitate pentru cetăţenii României, iar pentru companii, mai puţin timp pierdut şi mai mulţi bani economisiţi. Nu vom mai aştepta la graniţă, iar cozile de camioane vor fi o amintire. Este o reuşită a noastră, a românilor. Este şi o dovadă că atunci când guvernele, miniştrii şi funcţionarii lucrează împreună şi fac ce trebuie, lucrurile ies bine".

Lasconi: "Aderarea la zona Schengen, un gest de dreptate pentru români"

Aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen reprezintă "un gest de dreptate" pentru români, a spus preşedinta Uniunii Salvaţi România (USR), Elena Lasconi.

Liderul USR a scris pe Facebook: "România a îndeplinit condiţiile tehnice de 12 ani să intre în Schengen! Votul de azi e un gest de dreptate pentru români".

Simion: "Apartenenţa la Schengen nu reprezintă un favor, ci un drept"

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat că apartenenţa deplină a României la spaţiul Schengen nu reprezintă un favor, ci "un drept pe care românii îl aveau din momentul aderării la Uniunea Europeană". Domnia sa a declarat pentru Agerpres: "Ceea ce s-a decis astăzi (n.r. ieri) nu reprezintă un favor, ci un drept pe care românii îl aveau din momentul aderării la Uniunea Europeană. După umilinţa Schengenului hibrid de la începutul acestui an, se termină (în sfârşit) lungul şir al umilinţei la care am fost supuşi noi ca stat (...). Deşi România a îndeplinit toate condiţiile tehnice încă de acum mai bine de 13 ani, politicienii şi instituţiile statului român au demonstrat o incapacitate cronică de a apăra interesele naţionale. Astăzi nu vorbim despre o victorie, ci despre eşecul repetat al guvernanţilor care s-au perindat la putere în ultimii 35 de ani. România sub guvernarea Ciolacu reuşeşte un lucru unic: să adere la spaţiul Schengen de două ori! Nu am aderat timp de 13 ani, de când îndeplinim toate criteriile, dar în decurs de numai nouă luni am aderat de două ori. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns (...). Aderarea la spaţiul Schengen a fost blocată de factori externi care au speculat slăbiciunile noastre diplomatice, dar şi de incapacitatea liderilor noştri de a impune o poziţie fermă şi coerentă. De-a lungul ultimelor decenii, guvernele care s-au succedat nu au fost capabile să transforme România într-un partener respectat, ci mai degrabă într-o ţară percepută ca un subordonat care acceptă orice compromis".

Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Controalele la frontierele dintre Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg au fost eliminate pentru prima dată în 1985. În prezent, spaţiul Schengen acoperă 29 de ţări (25 din cele 27 de state membre, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) şi 420 de milioane de persoane. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din spaţiul Schengen.

---------------------------------------------------

Decizia de includere completă în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, cu ridicarea controalelor la frontierele terestre, este una istorică, potrivit unui comunicat comun al Ministerelor român şi bulgar de Externe, care subliniază: "România şi Bulgaria salută decizia unanimă a Consiliului JAI, pentru integrarea completă a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Este o decizie istorică, care încheie procesul de aderare al celor două ţări în spaţiul de liberă circulaţie UE, un obiectiv major atât pentru România cât şi pentru Bulgaria, de la aderarea acestor state la Uniunea Europeană".

Reprezentanţii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Sofia arată că aderarea deplină la Schengen aduce beneficii directe cetăţenilor celor două state, economiilor şi va duce la creşterea economică în contextul pieţei unice, subliniind că ambele ţări rămân angajate să contribuie substanţial la protejarea graniţelor externe ale UE şi la consolidarea proiectului european".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Ne-au băgat se frica ! Au văzut votul și au realizat ca ne rupem de UE. Acum este prea târziu. Romanii s-au radicalilor. Multumim Victor Orban !

    1. Radicalizarea nu e rea. Unii urlați pe față că sunteți proruși de ciudă, de săraci, alții vă ascultă și vă trec la caiet

      Cea mai mare prostie ar fi, sa ne rupem de UE.

    Putem avea banuiala legitima ca la ultima respingere a aderarii a fost vorba de tradare. Iohannis i-a facut jocul lui Scholtz ca sa fie acceptata Croatia, chiar daca a insemnat o palma nemeritata data romanilor. Era foarte simplu sa spuna: sesiunea aceasta aprobam admiterea Romaniei si Bulgariei, iar la urmatoarea admitem Croatia.

    1. tradare e cand vinzi tara la rusi.

      Adica la nemtzi e bine?

      prefer nemtii decat rusii. la fel 80% din romani.

      in fapt 95% dc te uiti si la unde se emigreaza, sau merge in concedii. 

      Lasa bau-bau-ul cu rusii ca deja e fumat. Inteleg ca e bine daca i-a preferat pe nemtzi in locul romanilor? Pai de ce nu s-a dus presedinte la ei?

      KREMLINESCU E OMUL RUSILOR

      Cum să fie expirat când Rusia mi-a finanțat rețeaua ani de zile?

      Ceausescu----Iliescu----Kremli n Georgescu

    Austria are soldati cu mitraliera la granita cu Ungaria si cu Germania. Nu te opresc sa verifice actele dar au limitatoare si bariere si treci cu 10 km/h ca sa aiba timp sa te vada baietii.

    Practic au inlocuit verificarea pasaportului cu facial recognition. 

    1. Asta se întâmplă de vreo 10 ani. Cum vă suportați atât de mincinoși?

      Treci cu 20 km/h la intrarea în Austria? Așa, și? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb