Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, în România, va reprezenta în 2013 circa 41 la sută din media ţărilor Uniunii Europene, potrivit Planului Naţional de Dezvoltare. În prezent PIB-ul României pe cap de locuitor se află la circa 31 la sută din media ţărilor UE. Potrivit estimărilor acesta va creşte în 2006 cu circa şase la sută.
În primele nouă luni ale anului 2005, PIB-ul a fost de circa 187.107,9 milioane RON, în creştere - în termeni reali - cu 3,6 la sută faţă de perioada similară a anului trecut.
Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de mărirea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din servicii (+7,9 la sută) şi construcţii (+7,1 la sută), a căror contribuţie la Produsul Intern Brut a fost de 52,4 la sută.
Un impact negativ asupra evoluţiei PIB l-a avut, în 2005, scăderea cu 12,6 la sută a producţiei din agricultură, silvicultură şi exploatare forestieră, consecinţă a condiţiilor meteorologice nefavorabile înregistrate în acest an, ce au determinat calamitarea recoltelor pe importante suprafeţe agricole. Aceste calamităţi au afectat toate culturile, reduceri importante de volum fiind înregistrate la grîu şi secară (-7,3 la sută), porumb şi sorg boabe (-70,4 la sută), cartofi (-17,3 la sută) şi floarea soarelui (-24,7 la sută). Consumul final total a înregistrat o creştere cu 9,3 procente în primele nouă luni ale anului 2005 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent; consumul final efectiv al gospodăriilor populaţiei a crescut cu 9,7 procente. Formarea brută de capital fix a înregistrat o majorare cu 9,4 procente. Rata de investiţie determinată prin raportarea acesteia la valoarea adăugată brută pe economie a fost de 27,3 la sută (26,1 la sută în aceeaşi perioadă a anului 2004).