România urcă în clasamentul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 6 decembrie 2012

Totuşi, ţara noastră a obţinut un scor de 44 de puncte, care arată că "instituţiile publice trebuie să fie mai transparente şi oficialii mai responsabili", conform Transparency International

România a urcat, într-un an, nouă poziţii în clasamentul privind Indicele de Percepţie a Corupţiei, care include 176 de state, ajungând pe locul 66 în ediţia din 2012, de pe locul 75 în 2011, conform anunţului făcut ieri de directorul executiv al Trans-parency International România, Victor Alistar.

România avea un punctaj de 3,6 în 2011 şi se situa în urma unor ţări precum Polonia (5,5), Rwanda (5), Tunisia (3,8) şi Brazilia (3,8), iar în 2012 a obţinut un scor de 44 de puncte, la fel ca Arabia Saudită şi Kuweit. 2012 este primul an în care România a înregistrat o creştere semnificativă a scorului şi poziţiei în clasament.

Victor Alistar a precizat, într-o conferinţă de presă, că în anul 2012 s-a schimbat sistemul de măsurare a indicelui, astfel că acum evaluarea porneşte de la 0 (stat foarte corupt) la 100 (stat foarte curat), în timp ce analizele anterioare erau realizate pe baza un sistem de eva-luare cuprins între 0 şi 10.

Potrivit raportului Trans-parency International, două treimi dintre ţările analizate au obţinut un scor mai mic de 50 de puncte, ceea ce arată că "instituţiile publice trebuie să fie mai transparente şi oficialii mai responsabili".

Victor Alistar a arătat că situaţia mai bună a ţării noastre în acest clasament se datorează semnalului pozitiv pe care l-a transmis în mediul internaţional oprirea mecanismelor cunoscute ca fiind viciate. Domnul Alistar a precizat: "Este vorba des-pre oprirea monopolurilor din energie şi reevaluarea contractelor de investiţii. Sunt doar câteva elemente incipiente, care au dat un semnal, şi s-a creat un mesaj de încredere care trebuie consolidat pentru că au exis-tat situaţii în domeniul transporturilor sau energiei când s-au retras partenerii externi, deşi câştigaseră contractele. (...) Dacă nu continuăm şi anii viitori cu mesaje de încredere, nu vom reuşi să creăm credibilitate pentru România. Cuvântul credibilitate are valoare politică. Dobânda cu care se împrumută o ţară ţine cont de credibilitate. Când prinzi un trend ascendent, trebuie să te ţii de el cu consecvenţă".

Pe de altă parte, Victor Alistar a declarat că protestele de la începutul anului, din România, au creat un mesaj pozitiv prin faptul că societatea a generat presiune publică.

Indicele de Percepţie a Corupţiei, stabilit în funcţie de nivelul de corupţie perceput în sectorul public, a fost lansat ieri, la nivel mondial. Pe primele poziţii ale clasamentului se poziţionează Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă (cu un scor de 90 de puncte). Urmează Suedia, cu 88 de puncte, şi Singapore - cu 87. Pe ultimele poziţii se plasează Somalia, Coreea de Nord şi Afganistan (cu 8 puncte). Conform raportului, corupţia continuă să facă ravagii în lume şi atinge statele din zona euro cele mai afectate de criză, în special Grecia şi Italia.

Huguette Labelle, preşedintele Transparency International, a declarat: "Guvernele trebuie să integreze acţiuni anticorupţie în toate procesele publice de luare a deciziilor. Priorităţile includ norme mai bune privind activitatea de lobby şi a finanţării politice, transparentizarea cheltuielilor şi contractelor publice şi responsabilizarea organismelor publice în faţa populaţiei".

Transparency International România elaborează, în prezent, 11 documente de poziţie pe politicile publice în domeniile cu un grad ridicat de corupţie, care vor fi prezentate până la finalul anului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb