Romanian Business Leaders prezintă Barometrul pentru anul 2023

R.S.
Macroeconomie / 22 mai

Romanian Business Leaders prezintă Barometrul pentru anul 2023

Ne dorim afaceri prospere, ne dorim o educaţie de calitate pentru copiii noştri, ne dorim să aducem investitori în România şi să creăm un mediu în care şi generaţiile viitoare să îşi dorească să trăiască. Însă, pentru a realiza aceste obiective, este esenţial să înţelegem unde ne aflăm şi cum putem să evoluăm.

Începând cu 2021, Romanian Business Leaders evaluează progresul economic al României în 14 domenii pe care antreprenorii le consideră importante pentru evoluţia ţării noastre.

Dintre aceste 14 domenii, observăm trenduri crescătoare în rândul indicatorilor analizaţi în 9 domenii, stagnare în cazul unuia dintre ele, iar în 4 domenii indicatorii arată un trend descendent.

Progrese impresionante se înregistrează în:

domeniul financiar, unde capitalizarea bursieră este în creştere. Indicele BET Total Return, un indicator important al performanţei pieţei de capital din România, a fost cotat la 30.846,77 puncte în decembrie 2023, faţă de 2377.66 puncte în decembrie 2022.

domeniul agricol, unde creşterea suprafeţei irigate a ajuns la peste 2.2 milioane de hectare, comparativ cu 1.7 milioane în 2022. Această expansiune a sistemelor de irigaţii reflectă eforturile ţării de a răspunde mai eficient la schimbările climatice şi de a asigura o mai mare stabilitate a producţiei agricole.

domeniul IT&C, unde balanţa de plăţi a înregistrat o evoluţie pozitivă între perioadele ianuarie - septembrie dintre anii 2022 şi 2023, de la 4010 milioane la 4496 milioane, cifre care indică o creştere a competitivităţii sectorului IT românesc pe piaţa internaţională.

domeniul energiei - sectorul auto, unde anul 2023 a marcat o evoluţie semnificativă în ceea ce priveşte adopţia autoturismelor full electric. În primele patru luni ale anului, cota de piaţă a acestor vehicule a crescut până la 8.7%.

În domeniul antreprenoriatului se remarcă ascensiunea startup-urilor tehnologice în oraşe precum Bucureşti şi Cluj-Napoca. De asemenea, există un accent tot mai mare pe sustenabilitate şi antreprenoriat social, reflectând un angajament faţă de practici comerciale etice şi dezvoltarea comunităţii.

În schimb, cu îngrijorare ne uităm la:

domeniul fiscalităţii, unde România continuă să se confrunte cu rezultate slabe în ceea ce priveşte decalajul de TVA, fiind clasată pe ultimul loc între statele membre UE în raportul din 2023 al Comisiei Europene, cu un decalaj de TVA de 36.7% în 2021. Acest lucru subliniază dificultăţile pe care le are România în implementarea soluţiilor eficiente pentru combaterea reală a evaziunii şi fraudei fiscale.

domeniul educaţiei, unde în 2023, rezultatele la examenele de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională continuă să îngrijoreze printr-o scădere care reflectă atât provocările persistente cu care se confruntă sistemul educaţional, cât şi lipsa unor măsuri eficiente de creştere a calităţii.

domeniul fondurilor europene, unde România se bucură de o alocare financiară europeană masivă prin PNRR - aproximativ 30 de miliarde de EUR, reprezentând 12% din PIB-ul ţării. În contextul unui deficit bugetar semnificativ, este crucial să cheltuim aceşti bani publici cu prudenţă, asigurându-ne totodată că fondurile sunt folosite eficient, selectând beneficiari capabili să pre-finanţeze şi co-finanţeze proiectele.

domeniul IT&C, unde, în ceea ce priveşte competenţele digitale de bază, mai puţin de o treime din populaţia adultă din România posedă competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, un procent semnificativ mai mic comparativ cu media Uniunii Europene, care se situează la 54%.

"Rezilienţă ar fi cuvântul pentru mediul economic românesc pentru anul 2023. Avansăm cu proiecte importante în infrastructură, agricultură, energie, dar, în acelaşi timp, ne punem singuri piedici în calea dezvoltării prin gestionarea ineficientă a oportunităţii istorice reprezentată de fondurile PNRR, prin lipsa de predictibilitate şi stabilitate a cadrului fiscal. Avem nevoie să digitalizăm şi să modernizăm rapid instituţiile din administraţia publică şi să îmbunătăţim semnificativ relaţia stat-cetăţean-mediu privat. Romanian Business Leaders îşi doreşte un mediu economic prielnic dezvoltării şi susţinerii antreprenorialului şi inovaţiei, ambele condiţii fiind necesare pentru o dezvoltare accelerată a societăţii româneşti", a declarat Marius Ştefan, preşedinte Romanian Business Leaders.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb