Romanian Green PPA: 15% dintre marii consumatori iau în calcul încheierea unui contract PPA în următorii 3 ani

F.D.
Companii / 11 ianuarie

Romanian Green PPA: 15% dintre marii consumatori iau în calcul încheierea unui contract PPA în următorii 3 ani

Contractele PPA devin tot mai atractive pentru publicul specializat din România, în special pentru companiile care ţintesc către un preţ predictibil la energie. Conform unui sondaj realizat de organizatorul evenimentului Romanian Green PPA, Creative Communication, reprezentanţii companiilor consumatoare spun în proporţie de 15% că ar fi interesate de încheierea unui astfel de contract, în timp ce 16% nu doresc să încheie un PPA. 40% dintre managerii companiilor intervievate spun că aşteaptă ca piaţa să se maturizeze pentru a lua o decizie.

Fluctuaţia preţului la energie şi dezechilibrele generate de instabilitatea fiscală şi geo-politică determină tot mai multe companii româneşti cu un consum ridicat de energie electrică să caute soluţii pentru asigurarea predictibilităţii financiare. Alternativa consumului de energie verde a dus deja la creşterea numărului de prosumatori industriali, iar companiile producătoare din domenii precum metalurgie, producţia cimentului, industria alimentară şi automotive iau în calcul folosirea unui alt instrument pentru contractarea energiei pe termen lung cu o rată de adopţie ridicată în Europa: Power Purchase Agreements (PPA).

Potrivit unui chestionar aplicat de organizatorul evenimentului Romanian Green PPA pe un eşantion de 428 de companii cu un consum de peste 10 GW pe an, 15% dintre acestea iau în calcul încheierea unui PPA sau începerea negocierilor cu un potenţial partener în următorii trei ani.

Gradul de informare al managerilor companiilor chestionate este, în prezent, una dintre cele mai importante bariere în ceea ce priveşte încheierea unui astfel de contract. 11% dintre cei chestionaţi spun că nu ştiu ce reprezintă un PPA, iar 18% spun că au auzit de acest instrument de contractare, dar nu au încă toate datele pentru a se putea pronunţa dacă vor opta pentru unul în viitor.

16% din companiile chestionate au spus că ştiu ce înseamnă un PPA, dar nu consideră că este momentul oportun pentru a încheia unul. Motivele care stau la baza refuzului de a încheia un PPA sunt legate de preţul la care se contractează energia. O problemă des enunţată de consumatori este lipsa de predictibilitate a preţurilor pe piaţa liberă, însoţită de o previziune a scăderii preţului.

O altă problemă este legată de instabilitatea fiscală şi legislativă. Cele mai multe companii spun că au reţineri în încheierea unui PPA pe mai mult de 5 ani, în condiţiile în care legislaţia se schimbă anual, influenţând condiţiile de contractare, preţul finanţării şi chiar preţul energiei.

Cele mai multe companii consideră că orice instrument care ar duce la reducerea costurilor ar fi util, dar depinde de investiţia şi logistica necesară. Perioada lungă de contractare rămâne în continuare unul dintre dezavantajele enunţate de companiile care spun că nu ştiu dacă PPA este cea mai bună formă de reducere a costurilor cu energia. 40% dintre persoanele chestionate spun că aşteaptă ca piaţa să se maturizeze, pentru a lua o decizie.

Chestionarul a fost realizat telefonic, pe o baza de date de 428 de companii cu consum de energie de peste 10 GW pe an. Au fost chestionate persoane de decizie la nivel de management, achiziţii sau directori de energie.

În România au fost făcute publice 4 contracte de tip PPA, dar dezvoltatorii au anunţat negocieri cu peste 100 de companii româneşti pentru un astfel de contract. Condiţiile financiare şi logistice care trebuie îndeplinite la încheierea unui PPA cresc perioada de negociere a unui astfel de contract la 12-18 luni, potrivit estimărilor companiilor din domeniu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb