Românii pot colecta selectiv cu ajutorul retailerilor

Elena Deacu
Comunicate de presă / 5 mai 2015

Românii pot colecta selectiv cu ajutorul retailerilor

Asociaţia Recolamp, asociaţie non-profit specializată exclusiv în gestiunea deşeurilor de echipamente de iluminat, le recomandă clienţilor marilor şi micilor magazine din România să îşi ceară dreptul la un mediu curat, solicitând tuturor comercianţilor care vând becuri sau alte produse electrice şi electronice, servicii de colectare selectivă.

Retailerii din România care pun pe piaţă echipamente electrice au obligaţia, prin lege, conform celei mai noi reglementari in domeniu - OUG 5/16.04.2015, de a primi echipamentele vechi sau uzate şi de a asigura depozitarea lor corectă în vederea reciclării.

Cu alte cuvinte, toate magazinele cu o suprafaţă de vânzare de peste 400 de metri pătraţi, trebuie prevăzute cu cutii speciale pentru colectarea acestor tipuri de deşeuri, astfel încât orice cetăţean să poată aduce, de exemplu, becuri arse.

Mai departe, comercianţii sunt obligaţi să se asigure că aceste deşeuri intră în fluxul corect de gestionare, flux care la final înseamnă reciclarea acestora.

În acest sens Recolamp, organizaţie non-profit fondată în 2007 de General Electric, Osram România şi Philips România, oferă containere speciale de colectare a becurilor, neoanelor, tuburilor fluorescente şi lămpilor, oricărui magazin din România care solicită acest lucru.

"Becurile arse şi deşeurile care provin din surse de lumină trebuie reciclate din două motive: primul este că ele pot contamina mediul din cauza conţinutului de mercur şi alte metale grele, iar al doilea este că plasticul, sticla şi metalul din ele pot fi recuperate şi refolosite, protejând astfel resursele naturale. De aceea noi îi încurajăm pe oameni să solicite retailerilor de la care îşi cumpără echipamente electrice să le pună la dispoziţie containere speciale pentru colectarea celor uzate, în vederea reciclării", a declarat Roxana Şunică, directorul de marketing al Recolamp.

Asociaţia Recolamp a colectat şi reciclat anul trecut 476 tone de deşeuri din echipamente de iluminat. În baza acestor rezultate, Recolamp şi-a îndeplinit ţinta europeană de colectare de 40%, din media cantităţilor puse pe piaţă în ultimii doi ani de către producătorii participanţi în asociaţie.

În 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deşeurilor din echipamentele electrice şi electronice puse pe piaţă .

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram şi Philips. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb