Rubla, în declin

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2022

Rubla, în declin

Premierul rus Mihail Mişustin susţine că economia Rusiei va reveni pe creştere în aproximativ un an

Moneda Rusiei (rubla) s-a depreciat vineri, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni faţă de dolar, pe fondul temerilor legate de efectele noilor sancţiuni împotriva Moscovei.

Riscurile geopolitice şi sancţiunile au afectat pieţele ruseşti în ultimele săptămâni, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a trecut la anexarea a patru regiuni ale Ucrainei, după ce Moscova a organizat aşa-numitele referendumuri - voturi considerate de Kiev şi de guvernele occidentale drept ilegale şi coercitive.

La ora 11.41 GMT, rubla era cu 0,4% mai slabă în raport cu moneda SUA, atingând 61.14 unităţi/dolar, după ce anterior coborâse la cel mai redus curs de după 21 septembrie - 61.70 ruble/dolar, conform datelor Reuters. Totodată, rubla a pierdut 2,5% faţă de moneda unică europeană, fiind tranzacţionată la 60,56 unităţi/ euro, de asemenea, nivelul minim din ultimele două săptămâni.

Amintim că UE a impus un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, al optulea la număr, care priveşte produsele din oţel şi tehnologia, precum şi plafonarea preţului petrolului pentru unele livrări de ţiţei ruseşti.

De menţionat că, recent, premierul rus Mihail Mişustin declara că economia Rusiei va reveni pe creştere în aproximativ un an. Vorbind la Forumul Economic Caspic de la Moscova, Mişustin a spus că, în 2024-2025, creşterea PIB-ului Rusiei va fi constantă, susţinută de consumul intern şi de cererea de investiţii, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

Guvernul rus se aşteaptă ca sancţiunile occidentale să fie impuse pe termen lung, drept pentru care continue să calculeze posibilele riscuri şi să le atenueze consecinţele, să îmbunătăţească instrumentele anti-sancţiuni existente şi să dezvolte mecanisme de răspuns suplimentare, a menţionat oficialul rus.

"Economia rusă îşi dovedeşte capacitatea de a se adapta, în ciuda sancţiunilor de o amploare fără precedent", a spus Mişustin, adăugând: "Statele caspice se confruntă cu dificultăţi din cauza turbulenţelor din economia globală şi a tensiunilor geostrategice, în timp ce Occidentul creşte presiunea asupra ţărilor care îşi apără interesele naţionale. Limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi. Niciun stat nu are dreptul să-şi impună voinţa asupra altor state, mai ales să recurgă la mijloace de presiune care afectează interesele cetăţenilor de rând şi ale afacerilor private".

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 166 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior la 155,54 euro, iar la ora 13.48 atingea 156,89 euro.

Depozitele de gaze ale Uniunii Europene au depăşit un nivel mediu de înmagazinare de 90%, peste cel de 80% stabilit de blocul comunitar drept obiectiv pentru a garanta un volum sigur în toamnă şi iarnă, în contextul nesiguranţei legate de livrările din Rusia, relatează EFE. Depozitele se află la o medie de 90,12%, conform asociaţiei din sector Gas Infrastructure Europe (GIE), care a prezentat vineri datele actualizate la 5 octombrie. Gradul de umplere îl depăşeşte pe cel din perioada similară a anului trecut, care a a fost de 75%, potrivit Agerpres.

Reglementările comunitare nu impun ca statele membre să aibă depozite de gaze (aşa cum se întâmplă în cazul petrolului, unde este obligatoriu să deţină rezerve pentru 90 de zile de consum), iar cele 160 de instalaţii ale celor 18 state comunitare cu depozite conţin în total 1.002 TWh de gaze, mai scrie EFE.

.................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a urcat cu 1,8% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 96,10 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a crescut cu 1,9%, la 90,09 dolari barilul la ora locală 09.42.

.................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,6%, la 1.710,50 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 09.42, cea spot - cu 0,9%, la 1.697,69 dolari/uncie.

.................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 1,7% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,93 dolari/buşel la ora locală 09.43, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,3%, la 6,77 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. chiar ma intrebam cat mai tine circul aprecierii fictive la rubla.

    economia nu are cum sa isi revina intr-un 1!!! 

    au de facut multe reparatii !!! 

    s c cret 

    1. Ba are. Mai citeste.

      Sa revii cu comentarii nu numai in momentele de soc, ci si cand rubla se apreciaza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb