RuralNet: 6% din forţa de muncă din UE lucrează în 2 milioane de întreprinderi sociale

Marius Constantin
Companii / 11 iunie 2015

Proiectul RuralNet - reţeaua pentru dezvoltare comunitară - precizează că 6% din forţa de muncă din Uniunea Europeană lucrează în 2 milioane de întreprinderi sociale, iar, în România rurală, antreprenoriatul are mai degrabă caracter de subzistenţă, sunt mai multe PFA decât firme iar cele din urmă au, majoritatea, 1-2 asociaţi şi angajaţi, arată un comunicat transmis azi redacţiei.

De asemenea, întreprinderile gestionate de ONG-uri tind să maximizeze numărul de beneficiari, iar profitul se întoarce în dezvoltarea afacerii sau în alte activităţi şi servicii pentru comunitate.

Potrivit proiectului, agricultura românească are nevoie de asociere. Doar 0.8% dintre exploataţiile agricole au personalitate juridică, restul sunt administrate de către persoane fizice, PFA sau întreprinderi familiale. În PNDR 2007-2013, măsurile de stimulare a asocierii nu au avut impactul scontat, cauzele identificate fiind interesul scăzut al fermierilor pentru asociere şi lipsa unor competenţe antreprenoriale. ONG-urile au expertiză atât în facilitare şi generare de capital social în comunităţi, cât şi în transferarea de abilităţi şi consultanţă pentru dezvoltare de proiecte.

Sectorul agricol demonstrează un interes în creştere faţă de formele de organizare de tip asociativ. Între 2010 şi 2012, numărul asociaţiilor şi fundaţiilor active în domeniul agricol s-a dublat, iar numărul de persoane angajate în astfel de structuri a înregistrat o creştere de 124%.

S-a observat un acces inegal al ONG-urilor la finanţare în raport cu alţi beneficiari privaţi, ceea ce compromite principiile parteneriatului în GAL-uri. Mii de ONG-uri au contribuit la înfiinţarea GAL-urilor şi la dezvoltarea strategiilor locale, pentru îndeplinirea criteriului de 50% parteneri privaţi, dar ulterior nu au participat la implementarea acestor strategii prin proiecte finanţate decât în foarte puţine cazuri, pentru că pe majoritatea măsurilor nu au fost eligibile.

Susţinerea intervenţiei ONG-urilor în mediul rural ar duce la dezvoltarea societăţii civile de tip grassroots în mediul rural, având ca efect atragerea mai multor resurse financiare nerambursabile în comunităţile rurale, din PNDR dar şi din alte fonduri.

RuralNet - reţeaua organizaţiilor active în dezvoltare comunitară în mediu rural din România a fost fondată în anul 2002. În prezent, RuralNet este constituită din 13 organizaţii active în toate regiunile de dezvoltare ale ţării. Cele 13 organizaţii membre lucrează cu organizaţii comunitare, în comunităţi din mediul rural, iar în momentul de faţă, ca rezultat direct al intervenţiei acestora în teren, există peste 100 de organizaţii comunitare active în satele din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb