Rusia a părăsit Consiliul Europei

Rusia a părăsit Consiliul Europei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Adevărul - prima victimă / 16 martie 2022

Rusia a părăsit Consiliul Europei

Joe Biden şi Antony Blinken, pe lista persoanelor care nu au dreptul să intre în Rusia

Rusia a părăsit ieri Consiliul Europei - organ de supraveghere a drepturilor omului cu sediul la Strasbourg -, prevenind astfel posibila expulzare a sa din cauza atacului asupra ţării vecine, Ucraina, anunţă Reuters.

Piotr Tolstoi, şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului, a declarat pe canalul său de Telegram că a înaintat acestui for scrisoarea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, prin care a anunţat decizia Moscovei.

Consiliul Europei, al cărui mandat este să susţină drepturile omului şi statul de drept, for separat de Uniunea Europeană, a suspendat calitatea de membru a Rusiei pe 25 februarie, a doua zi după ce această ţară a invadat Ucraina.

Moscova a declarat săptămâna trecută că alianţa NATO, condusă de SUA şi ţările UE, subminează Consiliul, drept pentru care Rusia nu va mai participa.

Luni, premierul ucrainean Denys Shmygal i-a cerut Consiliului să elimine Rusia, spunând adunării că cei responsabili pentru "această agresiune neprovocată şi nejustificată nu pot rămâne în familia unică europeană în care viaţa umană este cea mai mare valoare".

Moscova interzice intrarea lui Biden pe teritoriul rus

Rusia a anunţat ieri că preşedintele american, Joe Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi alţi responsabili americani de rang înalt au fost plasaţi pe o aşa-numita "stop list" cu persoane care nu au dreptul să intre pe teritoriul rus, transmite Reuters, conform Agerpres. Aceştia, împreună cu secretarul apărării Lloyd Austin, directorul CIA, William Burns, consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi alţii, se regăsesc pe lista cu 13 persoane indezirabile în Rusia întocmită de Moscova ca răspuns pentru sancţiunile impuse de Washington împotriva unor oficiali ruşi după invazia asupra Ucrainei.Fostul secretar de stat Hillary Clinton este, şi ea, pe listă.

MAE rus a precizat totuşi că menţine relaţiile oficiale cu Washingtonul şi, dacă va fi nevoie, va face în aşa fel încât să se poată desfăşura contacte cu persoanele de pe această listă.

Kievul caută o nouă alianţă de securitate, Zelenski "recunoaşte" că Ucraina nu poate adera la NATO

Ucraina are nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării din care să facă parte o ţară ce dispune de arme nucleare, a apreciat ieri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (SNBO), Aleksei Danilov, într-un interviu acordat pentru postul de radio Novoie Vremea din Kiev, informează Agerpres. Danilov a spus că o astfel de ţară ar putea fi Marea Britanie. "Trebuie să avem de a face cu cei care împărtăşesc aspiraţiile democratice ale ţărilor care ar urma să facă parte din această viitoare alianţă", a adăugat Danilov, conform Ukrainska Pravda. Acesta a mai spus: "Organismele internaţionale, create după cel de-al Doilea Război Mondial, în genere nu răspund pentru nimic şi nu fac nimic, acestea doar îşi «exprimă profunda îngrijorare» faţă de unele lucruri... Noi astăzi ne confruntăm cu un război în deplinul înţeles al cuvântului. Avem deja aproape 100 de copii morţi. Fără forţă nu putem învinge agresorul. Suntem în putere să o facem, dar avem nevoie de ajutor, sunt ţări care ne ajută în mod deschis... Le suntem foarte recunoscători, acestea vor fi cunoscute lumii întregi. Dar întreaga lume îi va cunoaşte şi pe cei care ne-au părăsit ca nişte laşi într-un moment dificil".

Tot ieri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trebuie "recunoscut" că Ucraina nu poate adera la NATO.

Zelenski dă asigurări că armata rusă a pierdut în Ucraina mai mult decât în cele două războaie cecene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ieri asigurări, într-un mesaj video postat pe contul său de Telegram, că "armata rusă a pierdut în Ucraina mai mult decât în cele două războaie sângeroase care au durat ani de zile în Cecenia", transmite EFE, conform Agerpres.

Zelenski a afirmat că forţele ţării sale "provoacă pierderi devastatoare" armatei ruse, iar "în curând, numărul elicopterelor ruse doborâte va ajunge la sute de unităţi".

"Au pierdut deja 80 de avioane de luptă, sute de tancuri, mii de alte echipamente", a susţinut preşedintele ucrainean.

Totodată, preşedintele ucrainean i-a propus ieri Parlamentului să prelungească legea marţială în Ucraina pentru încă 30 de zile, începând din 26 martie, prin votarea unui proiect de lege în acest sens, conform Interfax-Ukraina.

Ministerul rus de Externe: "Militari ruşi şi paznici ucraineni controlează centralele nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie"

Militari ruşi controlează centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl şi Zaporojie, împreună cu angajaţi şi paznici ucraineni, a declarat luni noaptea Aleksei Polişciuk, directorul unui departament din cadrul Ministerului de Externe rus, pentru agenţia rusă Sputnik, relatează EFE, conform Agerpres.

Polişciuk a mai spus că cele două centrale nucleare operează din nou în condiţii normale şi că nivelurile radiaţiilor sunt la rândul lor normale, "fapt confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)".

Funcţionarul rus a menţionat că principala sarcină se axează pe "prevenirea provocărilor din partea forţelor naţionaliste ucrainene împotriva acestor instalaţii de infrastructură critică".

Potrivit AIEA, centrala nucleară de la Cernobîl, în prezent dezafectată, a rămas din nou luni fără alimentare de la reţeaua electrică, însă ulterior alimentarea a fost reluată, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţile ucrainene.

"Radiaţiile la toate centralele nucleare se află la nivel normal", a semnalat AIEA, care a citat operatorul ucrainean.

Beijing: "China nu este parte a conflictului din Ucraina"

Guvernul chinez "nu vrea sancţiuni care să afecteze China", a declarat ministrul de Externe chinez într-o discuţie purtată la telefon cu omologul său spaniol Jose Manuel Albares, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing dat publicităţii ieri.

Beijingul respinge sancţiunile în principiu, iar "China are dreptul de a-şi apăra drepturile şi interesele sale legitime", a spus Wang Yi, potrivit Agerpres. Domnia sa a calificat conflictul din Ucraina drept "un produs al acumulării şi intensificării contradicţiilor în domeniul securităţii în Europa în decurs de mai mulţi ani".

Wang Yi nu a comentat informaţiile apărute în presa americană conform cărora Rusia i-ar fi solicitat Chinei ajutor militar şi economic după declanşarea războiului în Ucraina, informaţii pe care un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez le-a calificat drept dezinformare rău intenţionată din partea SUA.

Ministerul chinez a oferit puţine detalii în legătură cu ce a discutat luni Yang Jiechi, important diplomat chinez, cu consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, Jake Sullivan.

Cei doi au avut discuţii "sincere, aprofundate şi constructive", inclusiv asupra relaţiilor dintre Beijing şi Washington în problema Taiwanului, a informat ministerul chinez.

Delegaţiile rusă şi ucraineană au continuat ieri, prin videoconferinţă, negocierile începute luni, în încercarea de a ajunge la un acord care să pună capăt războiului. Consilierul preşedintelui ucrainean, Mihail Podolyak, a declarat ieri seară că procesul de negocieri este destul de complicat, însă "cu siguranţă există loc pentru compromisuri".

Discuţiile sunt programate să continue şi astăzi.

Anterior acestei runde, a patra la număr, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a reiterat că obiectivul negocierilor este asigurarea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, împreună cu demilitarizarea acesteia. Kievul vrea un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse.

-------------

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat un summit extraordinar al liderilor ţărilor din Alianţa Nord-Atlantică în 24 martie, la Bruxelles, unde va participa, potrivit Casei Albe, şi preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.

Joe Biden va lua parte, de asemenea, la o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din UE care va avea loc tot la Bruxelles.

Summitul NATO va aborda "consecinţele invadării Ucrainei de către Rusia, sprijinul nostru ferm pentru Ucraina şi întărirea capacităţii de descurajare şi a apărării NATO în faţa noii realităţi pentru securitatea noastră", a transmis Stoltenberg printr-un comunicat de presă, adăugând: "În această perioadă critică, America de Nord şi Europa trebuie să continue să facă front comun".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a anunţat că preşedintele american va participa la summitul Alianţei pentru a reafirma "angajamentul ferm" al SUA faţă de aliaţii lor din NATO, în plină invazie rusă în Ucraina, conform Agerpres.

-------------

Europenii vor suferi la fel de mult ca ruşii de pe urma sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, a avertizat ieri ambasadorul Federaţiei Ruse la Paris, denunţând o "vânătoare" împotriva oligarhilor ruşi în Europa, transmite AFP.

"Nu doar noi, dar şi voi veţi suferi o lovitură foarte dură de pe urma tuturor acestor sancţiuni", a declarat ambasadorul Aleksei Meşkov, adăugând: "Este un fel de cursă între diferiţii noştri colegi occidentali. Cineva se pune în frunte şi pe urmă ceilalţi îl ajung din urmă. Uneori Statele Unite sunt cele aflate în frunte, apoi Regatul Unit, pe urmă Uniunea Europeană".

Uniunea Europeană a aprobat luni un al patrulea set de sancţiuni contra Rusiei, vizându-l mai ales pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea. Sancţiunile includ şi interzicerea importurilor de "bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului".

Meşkov a calificat măsurile luate împotriva economiei şi a oligarhilor ruşi drept "acţiuni de bandiţi veritabili".

-------------

Guvernul britanic a anunţat ieri că un număr suplimentar de 350 de persoane şi entităţi din Rusia sunt vizate de sancţiunile adoptate împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, relatează DPA, conform Agerpres. Alte sancţiuni economice generale au fost anunţate, de asemenea, fiind interzis exportul de produse de lux spre Rusia şi majorate tarifele de import pentru sute de bunuri, inclusiv vodcă. Guvernul britanic a informat că vodca rusească se numără printre bunurile în valoare de circa 900 de milioane de lire sterline (1,07 miliarde de euro) afectate de o creştere a tarifului cu 35%.

Interdicţia de export ar urma să afecteze accesul Rusiei la vehicule, îmbrăcăminte şi opere de artă de lux din Marea Britanie, ca parte a unei acţiuni coordonate a statelor din G7. Marea Britanie a mai anunţat că va tăia toate instrumentele financiare pentru export susţinute de guvern pentru Rusia şi Belarus, ceea ce înseamnă că nu va mai emite noi garanţii, împrumuturi şi asigurări pentru exporturi spre cele două ţări.

-------------

SUA au anunţat ieri noi sancţiuni împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi a soţiei acestuia, precum şi a unor persoane şi a unei entităţi din Rusia, pentru corupţie şi încălcări ale drepturilor omului, a indicat Departamentul Trezoreriei, transmite AFP, conform Agerpres. Măsurile nu sunt legate direct de războiul din Ucraina, ci se înscriu într-o serie de sancţiuni internaţionale ce vizează Rusia şi Belarusul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb