Rusia va reacţiona dacă Bosnia face demersuri pentru a intra în NATO, întrucât Moscova va percepe această mişcare ca pe un act ostil, a anunţat ambasada Rusiei din Bosnia într-un comunicat de presă, relatează Digi24.
Bosnia a susţinut de mult timp integrarea în NATO şi Uniunea Europeană ca obiective strategice. Cu toate aceastea, sârbii bosniaci, conduşi de liderul pro-rus Milorad Dodik, care face parte din preşedinţia tripartită a Bosniei şi Herţegovinei, vor ca ţara să rămână neutră şi în afara alianţei militare conduse de SUA.
Preşedinţia din Bosnia şi Herţegovina este compusă dintr-un grup de trei persoane, un bosniac, un sârb şi un croat.
"În cazul unei apropieri practice între Bosnia şi Herţegovina şi NATO, ţara noastră va trebui să reacţioneze la acest act ostil", a anunţat ambasada rusă din Sarajevo. În comunicat se mai spunea că scopul NATO era "o luptă împotriva Rusiei" şi că aderarea la NATO va obliga Sarajevo să aleagă o parte în "confruntarea militaro-politică".
Bosnia şi Serbia sunt singurele state din vestul Peninsulei Balcanice care rămân în afara NATO, după ce Macedonia de Nord a aderat la Alianţă în 2020.
Joi, noul ambasador rus în Bosnia, Igor Kalabuhov, s-a întâlnit cu Zeljko Komsic, membrul croat al preşedinţiei, care susţine integrarea Bosniei în NATO. O declaraţiei a biroului lui Zeljko Komsic nu a menţionat integrarea în NATO drept un subiect al întâlnirii, ci anunţa că cei doi au discutat reforme pe care Bosnia trebuie să le facă pentru a se apropia de Uniunea Europeană.
Rusia s-a împotrivit de mult timp aderării Bosniei la NATO.
Liderul croat şi cel bosniac au refuzat să se întâlnească în decembrie cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, spunând că acesta a dat dovadă de lipsă de respect faţă de statul lor, după ce oficialul rus s-a întâlnit cu Dodik în afara capitalei Sarajevo, în momentul întâlnirii nefiind afişat niciun steag bosniac.