RUSIA, BELARUS ŞI KAZAHSTAN AU SEMNAT ACORDUL PENTRU ÎNFIINŢAREA UNEI UNIUNI ECONOMICE EURASIATICE Blănculescu: "Rusia urmăreşte crearea unui patrulater economic cu India, China şi Iran"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 mai 2014

Blănculescu: "Rusia urmăreşte crearea unui patrulater economic cu India, China şi Iran"

Rusia urmăreşte să creeze un patrulater economic cu India, China şi Iran, este de părere analistul economic Ionel Blănculescu.

Afirmaţia sa vine în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, ieri, cu omologii săi din Belarus şi Kazahstan un acord pentru crearea unei Uniuni Economice Eurasiatice.

În perspectivă, acest pol poate fi unul foarte important de putere economică, dacă cele trei ţări vor intra în parteneriate strategice cu zone ca India, China sau Iran, ne-a spus Ionel Blănculescu.

Domnia sa a precizat: "Recent, au fost încheiate contracte de colaborare importante între China şi Rusia. De asemenea, Rusia a anunţat că va finanţa zece centrale nucleare din Iran. Sunt semne că va fi creat un nou pol, un patrulater economic, financiar şi de altă natură extrem de puternic, care va avea de spus un cuvânt greu pe întreaga scenă a lumii. Cred că Vladimir Putin asta intenţionează. Va fi un motor de creştere a competitivităţii pe plan mondial".

După ce va apărea o astfel de putere, UE şi SUA îşi vor conforma politicile economice, potrivit analistului economic, care consideră că încheierea noului acord reprezintă un moment istoric.

Ionel Blănculescu ne-a precizat: "Consider că este un proces la început de drum şi că trebuie să luăm în calcul crearea unei uniuni în oglindă a UE, Uniunea Economică Eurasiatică putând ajunge un gigant economic. Cele trei state care deja au semnat acordul pentru crearea acestei uniuni formează nucleul ei, urmând, cel mai probabil, să adere şi alte state din zonă".

Analistul economic este că de părere că, probabil, noua uniune va fi preponderent economică, "urmărind să evite greşelile făcute de UE, care a ajuns un mix foarte complicat economic, politic, financiar, bancar". Este posibil să aibă şi unele raţiuni politice, în subsol, dar acestea nu vor fi formale, susţine domnia sa.

Ionel Blănculescu este de părere că noua uniune va avea un culoar total diferit de cel al UE, Uniunea Economică Eurasiatică mergând pe drumul resurselor, iar Uniunea Europeană - pe cel al înaltei tehnologii.

În opinia analistului, România ar trebui să profite de poziţia sa geo-strategică aflată între cele două uniuni, fără să trădeze Uniunea Europeană din care face parte.

Pârvulescu: "Rusia vrea să creeze un fel de contrapondere la UE"

Rusia intenţionează să creeze un fel de contrapondere la Uniunea Europeană, opinează analistul politic Cristian Pârvulescu.

Domnia sa este de părere că implicaţia noului acord este importantă mai mult pentru Rusia, care vrea să rămână un actor important în zonă, nu doar militar şi politic, dar şi din punct de vedere economic.

Cristian Pârvulescu ne-a declarat: "Rusia se vrea un fel de contrapondere la UE. Au încercat şi americanii să formeze o astfel de putere, în colaborare cu mexicanii şi canadienii, în anii '90, dar nu au reuşit, întrucât mexicanii nu puteau face faţă criteriilor de convergenţă. Acordul semnat ieri urmăreşte să propună un spaţiu care să se contrapună Uniunii Europene, nu să conceapă o nouă realitate, fapt care va crea probleme atât UE, cât şi partenerilor Statelor Unite ale Americii din zonă, cum ar fi Turcia".

Cristian Pârvulescu este de părere că Rusia nu se află într-o situaţie geopolitică foarte bună, întrucât aceasta "a fost într-o defensivă activă în cadrul evenimentelor legate de Ucraina, dar încearcă să se menţină un actor important în zonă".

Potrivit analistului politic, Rusia urmăreşte unele modele economice greşite, bazate pe exploatarea resurselor, nu pe dezvoltarea unei pieţe economice armonioase.

Rusia se simte agresată şi încearcă să joace maximul de atuuri pe care le are, ne-a spus Cristian Pârvulescu, fiind de părere că "liderii ruşi trăiesc încă în perioada Războiului Rece, păstrând unele stereotipuri din acea vreme".

România este membru UE şi nu există un pericol iminent pentru ţara noastră ca urmare a încheierii noului acord între cele trei ţări, ne-a precizat domnul Pârvulescu.

Pârvan: "Acordul pentru crearea Uniunii Economice Eurasiatice nu trebuie să ne îngrijoreze"

În opinia lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), acordul pentru crearea Uniunii Economice Eurasiatice este unul de liber schimb care nu trebuie să ne îngrijoreze: "Sunt lucruri uzuale, normale, cu conotaţie mai mult politică. Sigur că acordul trebuie luat în considerare, este o declaraţie de intenţie a unor oameni politici importanţi, vechi parteneri care se cunosc bine şi care pot colabora cu uşurinţă în demersul de a dezvolta afaceri împreună".

Noul acord este un proiect ce ar urma să permită reinstaurarea influenţei Moscovei asupra fostelor republici sovietice.

Documentul a fost semnat de preşedintele rus Vladimir Putin, de şeful Belarus Aleksandr Lukaşenko şi de cel kazah Nursultan Nazarbaiev la Astana, capitala Kazahstanului.

"Această uniune este economică şi nu afectează suveranitatea statelor participante", a subliniat Nazarbaiev după semnarea textului, citat de AFP şi preluat de Mediafax.

Urmând să fie lansată la 1 ianuarie 2015, această uniune ar trebui să favorizeze o integrare aprofundată a celor trei ţări, care, din 2010, fac parte dintr-o Uniune Vamală.

Armenia şi Kîrgîzstan, alte două foste republici sovietice, şi-au anunţat intenţia de a adera la această uniune până la sfârşitul anului.

Ucraina absentează de la această colaborare, noul preşedinte ucrainean, miliardarul prooccidental Petro Poroşenko anunţând deja că obiectivul său va fi intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, în pofida ambiţiilor Moscovei, care a încercat, la sfârşitul lui 2013, să ademenească Kievul cu avantaje economice dacă rămâne în orbita sa şi intră în Uniunea Vamală.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pentru a scurta drumul dintre intentie si realizare,Rusia are de parcurs drumul anevoios de la statul bau bau la cel de democratie.

    India este o mare democratie,nu va intra cuplacere intr-o uniune de state totalitare. 

    Iranul a demonstrat ca nu este entuziasmat de continuarea amenintarii statelor din zona. 

    China comunista abia incepe sa inteleaga ca nu poate asigura prosperitatea cetatenilor proprii fara sa le asigure si reale drepturi cetatenesti.

    Drumul Rusiei catre civilizatie este mult mai lung decat crede domnul Putin. 

    UE a facut l apresiunea americana o uriasa greseala in relatia cu Rusia. Faptul ca rusii erau tinuti in sah, dependenti de tehnologia si banii occidentali contra resurse ear un lucru bun. Dorinta de dominatie mondiala a americanilor impinge Rusia spre est, iar o combinatie ruso chineza mai ales va crea un pol de putere care va pune probleme. Asta e si motivul pentru care SUA doreste acord cu UE, isi da seama de potentialul imens al unei Asii unite. Acordul UE SUA va fi cert in favoarea americanilor, ca doar ei cumpara cu placere Europa pe bani scosi din palarie -tiparnita. Iar pentru Romania e o problema, redevenim stat de frontiera, iar presiunea va creste.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb