Rusia dă cu bombe în Siria

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 octombrie 2015

Rusia dă cu bombe în Siria

Surse citate de CNN anunţau că atacul rusesc a vizat poziţii ISIS, însă alte surse militare americane şi locale citate de Fox News afirmau că avioanele au atacat poziţii ale insurgenţilor sirieni.

-----------

Actualizare 18:18 McCain: Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria au vizat insurgenţi antrenaţi de CIA

Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria au vizat membri ai grupului insurgent Armata Siriană Liberă (ASL), antrenaţi de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), acuză senatorul republican american John McCain, potrivit CNN.

"Pot confirma la modul absolut că raidurile aeriene au vizat recruţi ai Armatei Sirien Libere înarmaţi şi antrenaţi de CIA; ştim situaţia, pentru că avem oameni pe teren", a declarat McCain, şeful Comisiei pentru Forţele Armate din Senatul Statelor Unite.

"Raidurile iniţiale au vizat indivizi şi grupuri finanţate şi antrenate de CIA, încălcând orice tip de cooperare; este vorba de un efort al preşedintelui Vladimir Putin de a susţine regimul Bashar al-Assad", a afirmat McCain.

Rusia a negat că avioanele sale au bombardat alte obiective decât cele ale grupării Stat Islamic în Siria, ministrul de Externe Serghei Lavrov precizând că nu are date despre victime civile, în timp ce Ministerul Apărării a dat publicităţii imagini din timpul raidurilor.

Aviaţia militară rusă a efectuat miercuri 20 de raiduri aeriene în sud-vestul Siriei, distrugând opt poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, conform Ministerului rus al Apărării.

Statele Unite au exprimat preocupare privind raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria, avertizând că intervenţia rusă nu va contribui la soluţionarea conflictului.

Avioane militare ruse au efectuat, miercuri, primele raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, aviaţia militară rusă a atacat poziţii teroriste din zona oraşului Homs, în sud-vestul Siriei. Conform unui oficial sirian, raidurile aeriene au vizat periferia oraşului Homs, în sud-vestul Siriei, o zonă ocupată de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre forţele militare ale opoziţiei siriene. "În această zonă nu sunt deloc terorişti", a declarat sursa citată.

(A.L.)

----------

Actualizare 15:00 Zeci de civili, victime ale raidurilor aeriene ruseşti din Siria

Primele raiduri aeriene ale Rusiei în Siria au avut ca ţintă locaţii în care rebelii erau antrenaţi de CIA, care le furniza şi arme şi provizii, informează FoxNews. Rapoartele întocmite de oficialii americani susţin că în aceste raiduri şi-au pierdut viaţa zeci de civili.

Consiliul Naţional Sirian, o grupare anti - Bashar al-Assad, a declarat pentru SkyNews că, în oraşul Holms, cel puţin 36 de civili au fost ucişi de raidurile aeriene ruseşti.

Liderul Consiliului Naţional Sirian, Khaled Khoja a declarat pentru SkyNews că nici una din zonele atacate de Rusia nu era populată de luptători ISIS.

Un official American din domeniul apărării a declarat că atacurile Rusiei vizau o zonă de lângă oraşul Holms, aflată în apropierea unei baze navale ruseşti. Oficialul a precizat că atacurile au fost effectuate de două bombardiere.

(I.D.)

----------

Actualizare 11:15 Putin îl invită pe Bashar al-Assad la un compromis

Şeful statului rus, care a făcut această declaraţie la Kremlin după primele raiduri aeriene efectuate de aviaţia rusească, obţinuse în cursul dimineţii acordul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus/Senatul) pentru lansarea raidurilor împotriva poziţiilor jihadiştilor din Statul Islamic în Siria pentru a sprijini Damascul.

"O soluţie definitivă pe termen lung nu este posibilă în Siria decât pe baza unei reforme politice şi pe baza unui dialog între forţele normale ale ţării", a afirmat Vladimir Putin în faţa presei.

"Ştiu că preşedintele Assad înţelege aceasta şi că este pregătit pentru un astfel de proces. Sperăm că el va fi activ şi flexibil şi că va fi dispus la un compromis în numele ţării sale şi al poporului său", a mai precizat şeful statului rus.

Ministerul rus al Apărării a precizat că bombardamentele efectuate miercuri au vizat echipamente militare, instalaţii de comunicaţii, depozite de arme, de muniţii şi de carburant aparţinând Statului Islamic.

Diplomaţi şi organizaţii ale insurgenţilor au pus la îndoială această informaţie.

Ivan Konavolov, specialist în probleme militare ruseşti, a explicat că decizia Kremlinului este motivată în primul rând de obiective politice. "Aceasta înseamnă că evaluarea generală a situaţiei este că soluţia politică trebuie amânată o vreme şi că o soluţie militară este necesară", a explicat el.

În cursul unei reuniuni a guvernului, Vladimir Putin a estimat că "singurul mijloc de a combate terorismul internaţional este să se acţioneze în mod preventiv".

(A.L.)

-----------

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat miercuri că bombardamentele aeriene efectuate de avioane ruseşti în Siria au avut o amploare limitată şi a spus că omologul său sirian, Bashar al-Assad, dă dovadă de flexibilitate şi se arată deschis unui compromis cu privire la viitorul ţării sale, transmite Reuters.

Vestea că avioane militare ruse au efectuat primele raiduri aeriene în Siria a făcut, ieri, înconjurul lumii.

Surse citate de CNN anunţau că atacul rusesc a vizat poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, însă alte surse militare americane şi locale citate de Fox News afirmau că avioanele au atacat poziţii ale insurgenţilor sirieni.

Potrivit unui oficial sirian, raidurile aeriene au vizat periferia oraşului Homs, în sud-vestul Siriei, o zonă ocupată de membri ai Armatei Siriene Libere (ASL), una dintre forţele militare ale opoziţiei siriene. "În această zonă nu sunt deloc terorişti", a declarat oficialul sirian. Conform unei surse americane, aviaţia militară rusă a atacat, cel mai probabil, poziţii ale insurgenţilor care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad, potrivit Mediafax.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a anunţat ieri că participarea Moscovei la operaţiunea antiteroristă în Siria se desfăşoară în baza dreptului internaţional, în conformitate cu cererea oficială adresată Rusiei de către preşedintele Republicii Siria Bashar al-Assad.

Recent, Vladimir Putin a condamnat susţinerea americană a grupărilor rebele în Siria şi a apărat faptul că-l susţine pe al-Assad în războiul civil care a devastat ţara. La rândul lor, Statele Unite au catalogat drept o greşeală susţinerea lui al-Assad de către Rusia.

Atacarea de către armata rusă a unor zone ocupate de Armata Siriană Liberă (ASL) poate avea, însă, şi alte conotaţii, financiare, cu implicaţii în industria gazelor.

Potrivit unei analize publicate de site-ul Zero Hedge, conflictele doctrinare din Siria au fost puse la cale chiar de statele occidentale, ca să acopere războiul pentru petrol şi gaze şi pentru puterea şi banii care vin la pachet.

Zero Hedge spunea că SUA, Marea Britanie, Franţa, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia au participat la organizarea, înarmarea şi finanţarea rebelilor Armatei Siriene Libere, după cum se arată în planurile Departamentului de Stat american, ca să destabilizeze Siria. Zero Hedge puncta acum câteva săptămâni că aceste naţiuni au încheiat, în 2012, un pact numit «Grupul Prietenilor Poporului Sirian», care avea pe agendă slăbirea Siriei şi răstuarnarea preşedintelui Bashar Assad.

Zero Hedge nota: "Este important să remarcăm timingul - implicarea în Siria a venit imediat după discuţiile despre o conductă de gaz Iran-Irak-Siria, care urma să fie construită între 2014 şi 2016 din câmpul gazeifer iranian South Pars, prin Irak şi Siria. Cu o posibilă extensie prin Liban, ar fi ajuns eventual în Europa, piaţa ţintă de export".

Analistul Dmitry Minin spunea, în mai 2013, că există o luptă dacă gazoductele vor merge spre Europa de la est la vest, din Iran spre Irak spre coasta mediteraneană a Siriei, sau vor avea o rută spre nord, din Qatar şi Arabia Saudită, via Siria şi Turcia.

Astfel, Siria a devenit o verigă cheie în lanţul aporvizionării cu gaze, care sprijinea Iran şi Rusia.

Zero Hedge mai spunea că Assad a refuzat să semneze înţelegerea cu Qatar şi Turcia pentru conducta din câmpul din nordul Qatarului, adiacentă câmpului South Pars din Iran, prin Arabia Saudită, Iordania, Siria şi până în Turcia, cu scopul să alimenteze pieţele europene, sărind peste Rusia. "Raţiunea lui Assad era să protejeze interesele aliatului său rus, care este principalul furnizor al Europei", conform Zero Hedge .

După ce Assad a refuzat propunerea Turciei, aceasta şi aliaţii său au devenit principalii arhitecţi ai războiului civil din Siria, potrivit Zero Hedge.

Cum Siria este diversă din punct de vedere religios, aşa-numiţii "Prieteni ai Siriei" au împins la sectarianism ca mijloc al strategiei "dezbină şi cucereşte" în vederea îndepărtării lui Assad, conform publicaţiei.

Vladimir Putin: "Împotriva terorismului trebuie luptat în teritoriile deja ocupate de terorişti, înainte ca ei să ajungă la noi acasă"

Singura cale corectă de luptă împotriva terorismului este lupta împotriva acestuia în teritoriile deja ocupate de terorişti, fără a aştepta până când ei vor ajunge în casa noastră, a declarat ieri preşedintele Vladimir Putin, în cadrul unei şedinţe cu membrii guvernului rus, informează agenţia de presă TASS.

Rusia şi-a informat partenerii străini în legătură cu planurile şi acţiunile sale în Siria, a dat asigurări preşedintele Vladimir Putin, precizând: "Toţi partenerii noştri au fost informaţi în legătură cu planurile şi acţiunile Rusiei în Siria".

Şeful statului rus a subliniat că participarea Moscovei la operaţiunea antiteroristă în Siria se desfăşoară în baza dreptului internaţional, în conformitate cu cererea oficială adresată Rusiei de către preşedintele Republicii Siria.

În acelaşi cadru, Vladimir Putin a declarat că gruparea teroristă Statul Islamic a proclamat demult Rusia drept duşman al său. Putin a precizat că Rusia va susţine armata siriană "cu atacuri aeriene, fără operaţiuni terestre" şi că "nu intenţionează să se adâncească în conflictul din Siria", ci va acţiona strict în cadrul dreptului internaţional.

NATO îndeamnă Rusia să joace un "rol constructiv" în Siria, fără să intre în contradicţie cu SUA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Rusia să joace un rol constructiv în lupta împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic (SI) în Siria şi să nu intre în contradicţie cu acţiunile coaliţiei conduse de SUA, a comunicat biroul de presă al NATO, citat de agenţia TASS, informează Agerpres.

"Secretarul general al NATO a salutat contactele dintre Rusia şi SUA pe marginea acestei probleme, însă a calificat drept neconstructive acţiunile Rusiei în sprijinul preşedintelui sirian Assad", subliniază serviciul de presă al NATO, adăugând: "Assad este parte a problemei".

Anterior, NATO a anunţat că monitorizează situaţia legată de prezenţa Forţelor Militare Aeriene ale Rusiei în Siria.

Kremlinul susţine că Rusia este singura ţară a cărei operaţiune în Siria va fi legitimă

Rusia va fi singura ţară care va efectua operaţiuni în Siria în mod legitim, la cererea autorităţilor acestei ţări, a susţinut ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

"'Utilizarea forţelor militare pe teritoriul unei terţe ţări este posibilă fie printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, fie la cererea conducerii legitime a acestei ţări. În cazul dat, Rusia va fi de fapt singura ţară care va realiza această operaţiune în mod legitim, şi anume la cererea legitimă a preşedintelui Siriei'', a afirmat Peskov.

Ambasada SUA la Moscova: "Putin şi Obama s-au înţeles"

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au căzut de acord, în cadrul întâlnirii lor de luni de la New York, că au un interes comun în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a declarat Ambasada SUA la Moscova, potrivit RIA Novosti. Declaraţia misiunii diplomatice americane survine ca reacţie la decizia de ieri a Senatului rus de a autoriza utilizarea unui contingent militar rus în operaţiunile aeriene din Siria, în urma unei solicitări în acest sens a liderului de la Kremlin.

"'Repet că, atunci când preşedintele Obama s-a întâlnit cu preşedintele Putin, ei au convenit că SUA şi Rusia au un interes comun în lupta împotriva Statului Islamic în Siria. Ei au căzut de acord că este necesar un canal de comunicare între militarii noştri pentru a evita neînţelegerile dintre unităţile coaliţiei (în frunte cu SUA) şi Rusia'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei americane, William Stevens, citat de agenţia de presă rusă menţionată.

El a ţinut totodată să amintească poziţia Washingtonului în privinţa preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, subliniind că acesta "'nu poate fi un partener în lupta împotriva terorismului şi extremismului în Siria''.

ONU: "Criza refugiaţilor, o responsabilitate globală"

Statele lumii ar trebui să găsească o soluţie colectivă la criza migranţilor şi să o considere o responsabilitate globală, a declarat Peter Sutherland, reprezentantul special pentru migraţii al secretarului general al ONU, într-un interviu acordat ieri agenţiei germane DPA.

"Vecinătatea faţă de o situaţie de persecuţie nu determină responsabilitate", a apreciat Sutherland, înaintea summitului de ieri asupra crizei migranţilor, organizat de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

El a apreciat drept "ridicolă" poziţia multor state europene potrivit căreia ţările vecine cu Siria şi membrii UE situaţi mai aproape de ruta de migraţie, cum sunt Italia şi Grecia, trebuie să poarte povara refugiaţilor. "Europa nu s-a acoperit de glorie până acum", a adăugat Sutherland, insistând că "toate statele au o responsabilitate de a le acorda (refugiaţilor) sanctuar şi azil".

30 de jihadişti ucişi în primul raid francez împotriva Statului Islamic

Primul raid aerian efectuat duminică de Franţa împotriva grupului jihadist Statul Islamic (SI) în Siria s-a soldat cu 30 de morţi din rândurile militanţilor islamişti, între care 12 copii-soldat, a afirmat ieri directorul Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, relatează AFP.

Franţa a întreprins lovituri aeriene în Siria pe baza informaţiilor culese în timpul zborurilor de recunoaştere lansate în ultimele două săptămâni, după cum a anunţat Palatul Elysee, fără să ofere prea multe detalii cu privire la această operaţiune.

Anchetă în Franţa vizând regimul lui Bashar Al-Assad pentru "'crime de război''

O anchetă penală pentru "'crime de război'' a fost deschisă în Franţa vizând regimul lui Bashar Al-Assad pentru atrocităţi comise în Siria între 2011 şi 2013, relatează AFP.

"'Faţă de aceste crime care afectează conştiinţa umană, faţă de această birocraţie a ororii, faţă de această negare a valorilor umanităţii, este responsabilitatea noastră de a acţiona faţă de nepedepsirea acestor asasini'', a afirmat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, într-o declaraţie transmisă agenţiei de presă.

Ancheta se bazează îndeosebi pe mărturia lui "'Cezar'', un fotograf al poliţiei militare siriene care a fugit din Siria în iulie 2013, luând cu el 55.000 de fotografii terifiante cu corpuri umane torturate.

"'Raportul Cesar - mii de fotografii insuportabile, autentificate de către numeroşi experţi, care arată cadavre de oameni torturaţi, precum şi morţi din cauza foamei în închisorile regimului - dovedeşte cruzimea sistematică a regimului lui Bashar Al-Assad'', a declarat Fabius, aflat la New York pentru Adunarea Generală a ONU.

Şeful diplomaţiei franceze a făcut apel la ONU şi îndeosebi la Comisia de anchetă internaţională privind Siria "'să-şi continue investigaţiile cu o mai mare determinare''.

Damascul a calificat raportul ca fiind unul "'politic''.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Am crezut ca Putin pe un cal alb se va aseza in fruntea ostilor ce lupta impotriva statului islamic. Rusii au atacat insa rebelii finantati si inarmati de Americani. Astept sa bombardeze statul islamic asa cum au spus pentru ca altfel sunt o mare dezamagire.

    1. dezamagirea jidano-americanilor si a aliatilor lor printre care tziganii!

      Este un război de propagandă. Americanii fac ce pot cu mass-media.

       

      Iată ce spune WSJ: 

      "But with the exception of the area east of the town of Salamiyah in Hama province, none of the areas listed by the Syrian regime have a known presence of Islamic State fighters. They are largely dominated by relatively moderate rebel factions and Islamist groups like Ahrar al-Sham and the al Qaeda affiliate the Nusra Front." 

      WSJ spune că în zonele bombardate nu sunt doar ISIL (care sunt în Hama), ci "rebeli moderați" precum Nusra care sunt afiliați cu Al-Queda. Vezi? Asta este propaganda. Nu crede până când nu cercetezi. 

      Ba pardon. Sunt "relativ moderati". Adică și moderația asta are grade relative. Dacă te decapitez, sunt radical. Dacă te crucific și dau cu bombe în metrou (cum face Al-Queda), sunt relativ moderat. Dacă doar te împușc, sunt moderat.

      Pe cine sprijină SUA în Siria? Pe Ahrar al-Sham. Citiți cine este această grupare moderată.

       

      RELATIONSHIPS WITH OTHER GROUPS 

      Ahrar al-Sham was founded by members of Al Qaeda and maintains links to AQ’s core leadership. [42] While neither group formally claims a partnership, senior AQ officials, including Ayman al-Zawahiri, openly mourned Ahrar al-Sham leader Abu Khalid al-Suri when he died. Additionally, AQ posted video of Suri attending an Afghan training camp and photos of him with Zawahiri and Osama bin Laden. [43] Similarly, after Ahrar al-Sham leader Hassan Abboud was later killed in a bombing, senior AQ figures mourned his death on Twitter. One of those senior figures, Sanafi al-Nasr, has also claimed that AQ sent experienced jihadists to assist Ahrar al-Sham in Syria, while another senior leader claimed that Abboud had been in contact with Zawahiri. [44] It regularly cooperates with AQ affiliate Jabhet al-Nusra in battle and has coordinated military operations with them since mid- to late-2012. [45] [46] [47] 

       

      The organization has been an active leader and participant in Islamist opposition coalitions in Syria. In December 2012, it led the formation of the Syrian Islamic Front (SIF), an umbrella organization whose goal was to unite the Islamic opposition and ultimately establish a Syrian government under Shariah rule. [48] While the SIF refused to come under the command of the Supreme Military Council (SMC), it did regularly coordinate military maneuvers with SMC affiliates. [49] In January 2013 three smaller SIF members (Harakat al-Fajr al-Islamiya, Jamaat al-Taliaa al-Islamiya, and Kataeb al-Iman al-Muqatila) merged into Ahrar al-Sham. [50] Now, Ahrar al-Sham operates in Syria as a member of the Islamic Front, another umbrella organization of Syrian militant organizations that seeks an Islamic government to replace Assad. [51] As one of the largest and most influential members of the Islamic Front, Ahrar al-Sham leads both the Shariah Office and the Political Office of the organization. [52] Ahrar al-Sham commander Hassan Abboud also reportedly played a role in the creation of the Kurdish Islamic Front, the smallest member organization of the Islamic Front. The creation and inclusion of the Kurdish group in the Islamic Front may have been an attempt to draw Kurdish support for the umbrella organization, whose members, including Ahrar al-Sham, sometimes come into conflict with more established Kurdish militias. [53]  

       

      In addition to fighting the regime and its supporters, al-Sham regularly comes into conflict with ISIS and some Kurdish groups operating in Syria. Tensions with ISIS began in the summer of 2013. In January 2014, Abboud publicly criticized ISIS in a written and audio statement. He condemned ISIS commander Abu Bakr al-Baghdadi for rejecting reconciliation efforts between the Sunni militant groups in Syria and argued against ISIS’s tendency to classify other jihadists as infidels. [54] Soon after the public criticism, ISIS arrested and killed a member of Ahrar al-Sham in January 2014. [55] Conflict between the two organizations then flared in Raqqa, where other Islamist militants like al-Nusra and Islamic Front member Liwa al-Tawhid worked with Ahrar al-Sham to fight ISIS. [56] 

      In late February 2014, Ahrar al-Sham’s headquarters was bombed in a suicide attack that killed Abu Khalid al-Suri, a founding member of Ahrar al-Sham and also AQ’s representative in Syria. Suri has been tasked with mediating the growing conflict between jihadist groups on the ground. While no group ever claimed responsibility for the attack, Ahrar al-Sham and other rebel organizations blamed ISIS. [57] 

    pe care Bursa ar fi putut să îl dea ar fi așa:

     

    Rusia dă cu bombe în capul Al-Queda și ISIS 

    Numai că americanii, care le finanțează pe cele două, sunt niște ratați patetici care acum stau pe gard și strigă că nu este bine cum se dă cu sapa în grădină. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb