Rusia a declarat ieri că expulzează doi diplomaţi americani pe care i-a acuzat că au lucrat cu un cetăţean rus acuzat de colaborare cu un stat străin, relatează Reuters.
Ministerul rus de Externe a precizat că a convocat-o pe ambasadorul american Lynne Tracy şi i-a spus că primul secretar al ambasadei, Jeffrey Sillin, şi al doilea secretar, David Bernstein, trebuie să părăsească Rusia în termen de şapte zile.
"Persoanele menţionate au desfăşurat activităţi ilegale, menţinând contactul cu cetăţeanul rus R. Şonov, acuzat de cooperare secretă cu un stat străin", se arată în comunicatul rus.
Ambasada SUA a confirmat expulzările.
Robert Şonov a fost angajat al Consulatului General al SUA din oraşul Vladivostok, în estul Rusiei, timp de peste 25 de ani, până când Rusia a ordonat, în 2021, concedierea personalului local al misiunii americane.
Serviciul de securitate FSB al Rusiei a publicat în august o înregistrare video care arată o presupusă mărturisire a lui Şonov, în care acesta declară că Sillin şi Bernstein i-au cerut să adune informaţii despre efortul de război al Rusiei în Ucraina, anexarea noilor teritorii, mobilizarea militară şi alegerile prezidenţiale din 2024.
În videoclip, Şonov a declarat că i s-a spus să adune informaţii "negative" despre aceste subiecte, să caute semne de protest popular şi să le reflecte în rapoartele sale.
Ministerul rus de Externe susţine că Şonov a fost plătit pentru a îndeplini sarcini menite să aducă atingere securităţii naţionale a Rusiei.
"De asemenea, i s-a subliniat (ambasadoarei Tracy) că activităţile ilegale ale misiunii diplomatice americane, inclusiv interferenţa în afacerile interne ale ţării gazdă, sunt inacceptabile şi vor fi suprimate cu fermitate", a declarat MAE rus.
"Partea rusă se aşteaptă ca Washingtonul să tragă concluziile corecte şi să se abţină de la paşi de confruntare", adaugă ministerul condus de Serghei Lavrov.
Statele Unite au acuzat Moscova că încearcă să intimideze şi să hărţuiască angajaţii americani după ce presa de stat rusă a relatat despre acuzaţiile aduse lui Şonov şi a declarat că FSB intenţionează să interogheze angajaţii ambasadei care au fost în contact cu el.
Când a fost arestat, în luna mai, Departamentul de Stat a declarat că acest caz a evidenţiat "utilizarea flagrantă de către Rusia a unor legi din ce în ce mai represive" împotriva propriilor cetăţeni. Washingtonul a spus că acuzaţiile împotriva lui Şonov sunt "total lipsite de temei".
Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au prăbuşit şi au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 60 de ani din cauza războiului din Ucraina. Statele Unite furnizează armament avansat Ucrainei şi au lovit Rusia cu sancţiuni ca răspuns la invazia sa din februarie 2022.