Kremlinul a acuzat ieri Ucraina că dă înapoi de la angajamentele pe care şi le-a luat în timpul discuţiilor de pace, subliniind că acest lucru are consecinţe negative asupra negocierilor, anunţă Reuters.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă rusă oficială TASS, a declarat că ritmul negocierilor lasă de dorit şi că mingea se află în terenul Kievului, după ce Rusia i-a transmis părţii ucrainene un document la care Moscova aşteaptă un răspuns.
Anterior, purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase că Rusia şi-a pierdut deja încrederea în negociatorii ucraineni, conform agenţiei de presă citate.
"Din partea biroului, care îşi spune preşedinte al Ucrainei şi este înzestrat cu prerogativele corespunzătoare, a fost formulată o cerere de negociere", a spus Zaharova, citată de TASS, adăugând: "Rusia nu a refuzat această cerere. În continuare a început, ca de obicei, în sens literal şi figurat, circul din partea regimului de la Kiev: ba vin, ba nu vin, ba participă, ba nu participă".
În replică, portalul ucrainean Obozrevatel remarcă faptul că Moscova nici măcar atunci când au avut loc discuţii - indiferent de loc - nu a catadicsit să oprească atacurile pe teritoriul Ucrainei, notează Agerpres.
Negociatorul-şef al Ucrainei a declarat marţi că este greu de spus când se vor relua discuţiile de pace cu Rusia, care a anunţat lansarea unei noi ofensive în Donbas.
• Acord Kiev - Moscova privind organizarea unui coridor de evacuare a civililor din Mariupol
Kievul a anunţat ieri dimineaţă că a ajuns la un acord cu Rusia cu privire la deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol (sud-estul Ucrainei), potrivit unei declaraţii făcute de un responsabil ucrainean, citat de France Presse şi EFE.
"Am reuşit să ajungem la un acord preliminar (cu Rusia) asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii şi persoanele în vârstă", a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram, potrivit Agerpres.
Culoarul este stabilit spre oraşul ucrainean Zaporojie (sud).
Niciun coridor de evacuare nu a mai fost organizat în Ucraina de sâmbăta trecută, în lipsa unui acord cu Rusia, care şi-a intensificat în ultimele zile loviturile în estul teritoriului ucrainean.
Rusia le-a dat ieri un nou ultimatum forţelor ucrainene baricadate în combinatul siderurgic Azovstali - ultimul punct de rezistenţă ucraineană în Mariupol - pentru a depune armele şi a se preda, după ce un precedent termen a expirat marţi fără însă ca vreunul dintre combatanţi să se fi predat.
• Zelenski: "Armata rusă se va înscrie în istoria lumii drept cea mai barbară şi inumană"
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat ieri noaptea că armata rusă se va înscrie pentru totdeauna în istoria lumii drept "cea mai barbară şi inumană", subliniind că, în situaţia în care Ucraina ar fi avut acces la armamentul necesar, pe care partnerii săi îl deţin, războiul s-ar fi încheiat deja.
"Uciderea intenţionată a civililor, distrugerea cartierelor rezidenţiale, a infrastructurii civile, folosirea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, poartă semnătura armatei ruse", a spus liderul de la Kiev, conform news.ro, menţionând: "Aceasta este ticăloşia care va marca statul rus ca o sursă a răului absolut timp de generaţii.
• Joe Biden a discutat cu aliaţii săi despre noi garanţii de securitate pentru Ucraina
SUA, Franţa şi alţi aliaţi, printre care şi România, au discutat marţi despre cum să furnizeze garanţii de securitate Ucrainei în timpul şi după războiul cu Rusia, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze citat de Reuters.
"Ţara noastră este gata să furnizeze garanţii de securitate", a spus oficialul francez, menţionând: "Ar fi vorba despre provizii militare pentru a putea răspunde unui nou atac sau, posibil, despre garanţii care ne-ar implica pe noi dacă Ucraina este atacată (...)".
Statele Unite urmează să aprobe un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, la mai puţin de o săptămână după un precedent anunţ vizând măsuri identice, anunţă presa americană, potrivit AFP. Detaliile noului pachet sunt în curs de elaborare.
--------------
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHC) anunţă că 5.034.439 de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2022, 11:44)
Nu, nu lasa de dorit. Este ceea ce isi doreste SUA si UK (confirmat si de Erdogan).
Razboiul trebuie sa continue si asta inseamna ca armata ucrainiana sa sufere zic acele tari. Sa fie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2022, 16:33)
Este ce doreste Rusia cand pune conditii de neacceptat.