Rusia s-a opus la ONU unei rezoluţii menite să prevină amplasarea armelor în spaţiu

S.B.
Internaţional / 25 aprilie

Rusia s-a opus la ONU unei rezoluţii menite să prevină amplasarea armelor în spaţiu

Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce a determinat Statele Unite să se întrebe dacă Moscova ascunde ceva, informează news.ro.

Votul a avut loc după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară antisatelit pentru a o amplasa în spaţiu, acuzaţie pe care Rusia a negat-o. Liderul rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova este împotriva amplasării de arme nucleare în spaţiu.

"Veto-ul de astăzi ridică o întrebare: De ce? De ce, dacă respectaţi regulile, nu aţi susţine o rezoluţie care le reafirmă? Ce aţi putea să ascundeţi?" a declarat în Consiliu ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot. "Este deconcertant şi este o ruşine", a adăugat ea, adresându-se părţii ruse.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Washingtonul că încearcă să păteze reputaţia Moscovei şi a declarat că Rusia va începe în scurt timp negocieri cu membrii Consiliului cu privire la propriul proiect de rezoluţie menit să menţină pacea în spaţiu.

"Vrem o interdicţie privind amplasarea de arme de orice fel în spaţiul cosmic, nu doar (arme de distrugere în masă). Dar nu vreţi ca ... Permiteţi-mi să vă pun aceeaşi întrebare: De ce?" i s-a adresat Nebenzia lui Thomas-Greenfield în Consiliu.

Proiectul de rezoluţie a fost supus la vot de către SUA şi Japonia după aproape şase săptămâni de negocieri. Acesta a primit 13 voturi favorabile, în timp ce China s-a abţinut, iar Rusia şi-a exprimat dreptul de veto.

Dacă era adoptat, textul rezoluţiei ar fi afirmat obligaţia de a respecta Tratatul privind spaţiul cosmic şi ar fi cerut statelor "să contribuie în mod activ la obiectivul utilizării paşnice a spaţiului cosmic şi al prevenirii unei curse a înarmărilor în spaţiul cosmic".

Tratatul privind spaţiul cosmic din 1967 interzice semnatarilor - inclusiv Rusiei şi Statelor Unite - să plaseze "pe orbita Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau orice alt tip de arme de distrugere în masă".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. SUA trebuie sa grabeasca colonizarea Pe Luna si Marte, dupa care santajul mujic cu MAD devine irelevant…In 20 de ani, mujicia e istorie:-)

    daca inarmam si spatiul...care normal nu e al nostru...

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb