Rusia va pedepsi Visa şi MasterCard pentru participarea la sancţiunile impuse de SUA

A.C.
Internaţional / 22 aprilie 2014

Premierul rus Dimitri Medvedev a avertizat, astăzi, companiile americane Visa şi MasterCard că vor fi pedepsite pentru participarea la sancţiunile impuse de Statele Unite unor bănci şi persoane din Rusia, considerate apropiate Kremlinului, potrivit publicaţiei Lefigaro.

În urma sancţiunilor aplicate de SUA Rusiei ca urmare a anexării regiunii ucrainene Crimeea în martie, Visa şi MasterCard au oprit serviciile de plăţi pentru mai multe instituţii de credit din Rusia, inclusiv Bank Rossia, controlată de un miliardar apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin.

Autorităţile de la Moscova au anunţat ulterior că Rusia îşi va crea propriul sistem de plăţi electronice.

Implicarea operatorilor de plăţi electronice în sancţiunile împotriva Rusiei "nu va rămâne nepedepsită", a declarat Medvedev într-un discurs în Duma, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

"Este fără îndoială o încălcare a acordurilor existente. Trebuie să facem ceea ce este necesar pentru a-i aduce la realitate pe operatorii străini în cauză. Trebuie să răspundă în cadrul actualului sistem de relaţii internaţionale", a spus Medvedev.

La data de 20 martie, preşedintele american Barack Obama a stabilit sancţiuni economice împotriva a 20 de membri ai cercului de apropiaţi ai lui Putin şi a băncii care i-a susţinut pe aceştia, Rossia, a 15-a instituţie de credit din Rusia, ca mărime. Sancţiunile urmează alipirii peninsulei Crimeea la Rusia şi prevăd îngheţarea activelor din SUA ale persoanelor în cauză, care nu vor putea nici să intre în afaceri cu cetăţeni sau companii americane.

Rossia a informat că societăţile americane Visa şi MasterCard au oprit, fără preaviz, serviciile de plăţi prin carduri pentru clienţii săi, în urma sancţiunilor anunţate de autorităţile de la Washington. Banca Rossia a menţionat că măsura afectează şi divizia sa "Sobinbank".

Conform oficialilor americani, Rossia, care deţine active de 12 miliarde dolari, este "o bancă personală a oficialilor de top ai Federaţiei Ruse". Iuri Kovalciuk, preşedintele băncii "Rossia", este considerat bancherul personal al unor înalţi oficiali, inclusiv al lui Putin.

Şeful Federaţiei Ruse a negat că are vreun cont la Rossia, însă a îndemnat banca centrală de la Moscova să ia sub protecţia sa clienţii instituţiei creditoare şi să le furnizeze "tot sprijinul posibil".

Liderul rus a precizat că îşi va deschide pe 24 martie un cont la "Rossia" şi va solicita transferarea salariului său la această bancă.

Banca SMP, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, vizaţi de asemenea de sancţiuni, a anunţat că operaţiunile cu carduri Visa şi MasterCard ale clienţilor săi au fost blocate. Aceşti clienţi nu pot retrage bani de pe carduri şi nu le pot folosi la cumpărături.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu-s VISA si MASTERCARD buricul pamintului. Mai exista si sistemul japonez si chinez, poate se va crea unul Eurasiatic la care sa se alieze America de Sud?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb