Rusia votează în cadrul alegerilor prezidenţiale

M.D
Internaţional / 18 martie 2018

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Actualizare Prezenţa la urne în alegerile prezidenţiale ce au loc, astăzi, a depăşit 50% a anunţat Comisia electorală centrlă (CEC), relatează The Associated Press.

În total, 51,9% dintre cei 111 milioane de ruşi cu drept de vot şi-au exprimat opţiunile politice până la ora locală 17.00 (16.00, ira României), a precizat CEC.

Reprezentanţi ai autorităţilor electorale au subliniat totodată că încurajarea unei prezenţe mari la vot respectă legislaţia rusă.

Unii ruşi au denunţat presiuni din partea angajatorilor de a ieşi la vot.

Preşedintele CEC, Ella Pamfilova, a anunţat că oficialii iau măsuri rapide în întreaga ţară în urma raportării unor încălcări.

Observatorii independenţi şi activiştii au acuzat numeroase incidente în care, în urne, au fost introduse în mod ilegal buletine de vot, dar şi alte nereguli.

"Răspundem imediat tuturor reclamaţiilor, indiferent de la cine vin", a declarat Pamfilova.

Ea a anunţat că autorităţile au sigilat rapid o urnă la Rostov-pe-Don (sud), în urma semnalării introducerii ilegale a unor buletine de vot.

Reprezentanţi ai autorităţilor electorale au acţionat la fel în urma unor acuzaţii similare în localitatea Liuberţi, lângă Moscova, şi la Artiom, în Extremul Orient.

"Noi nu ascundem nici cea mai mică încălcare", a subliniat adjunctul lui Pamfilova, Nikolai Bulaiev.

--------

Actualizare 16:17 Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a anunţat că boicotează alegerile prezidenţiale şi i-a îndemnat şi pe alţi ruşi să facă la fel ca el, scrie The Associated Press.

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a anunţat că boicotează alegerile prezidenţiale şi i-a îndemnat şi pe alţi ruşi să facă la fel ca el, scrie The Associated Press.

Candidatura lui Navalnîi în acest scrutin a fost interzisă din cauza unei condamnări penale, pe care o respinge ca motivată politic.

Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să nu voteze, din cauza lipsei unei competiţii reale, în aceste alegeri, în urma cărora preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin urmează să obţină al patrulea mandat.

El afirmă într-o înregistrare video postată pe YouTube că, "în ziua alegerilor ar trebui să să spunem «am votat», dar eu mă aflu aici pentru a spune că nu am fost la vot".

El îi critică pe cei şapte concurenţi ai lui Putin, pe care-i acuză că nu protestează faţă de introducerea ilegală a unor buletine de vot în urne şi alte nereguli care au pătat scrutinul.

"Asemenea candidaţi nu sunt demni de votul tău", scrie Navalnîi pe blog.

------

Actualizare 14:55 Opoziţia rusă şi organizaţii neguvernamentale au denunţat mai mult de o mie de nereguli la alegerile prezidenţiale ce au loc, astăzi, în Rusia, destinate îndeosebi să crească participarea la scrutinul la care preşedintele Vladimir Putin ar urma să fie reales fără probleme pentru al patrulea mandat, informează AFP.

Organizaţia neguvernamentală Golos, specializată în monitorizarea alegerilor, a raportat la ora 11:00 GMT 1.839 de cazuri de nereguli, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot, cazuri de voturi multiple şi obstrucţionarea activităţii observatorilor.

Golos şi-a manifestat îngrijorarea faţă de constrângerile exercitate de către angajatori sau de universităţi, care i-au obligat pe angajaţi şi pe studenţi să voteze nu la locul lor de reşedinţă, ci la locul lor de muncă sau de studiu "unde se poate controla participarea lor la scrutin".

Mişcarea principalului adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care susţine că a trimis peste 33.000 de observatori la birourile de votare, raportează, de asemenea, sute de cazuri de fraudă, în special la Moscova şi în regiune, la Sankt-Petersburg şi Başkortostan.

------

Procesul de votare a fost deschis pentru alegerile ce au loc în Rusia, în cadrul cărora, Vladimir Putin încearcă să obţină un nou mandat pentru încă 6 ani, relatează BBC.

Votarea a început, în estul Rusiei, la ora 20:00 GMT, sâmbătă, iar în Moscova, urnele au foste deschise după 9 ore.

Sondajele preliminare sunt aşteptate, astăzi, după ce majoritatea populaţiei îşi va exercita dreptul de a alege. Putin speră să mai aibă încă un mandat de şase ani şi se luptă pentru el cu alţi şapte candidaţi.

Actualul lider de la Kremlin a declarat că: "privesc ca pe un succes orice rezultat care îmi oferă dreptul de a îndeplini îndatoririle pe care le impune funcţia de preşedinte".

Comentariile sale au fost difuzate la televiziunea naţională, după ce a votat la o secţie din Moscova.

Printre rivalii lui Putin se numără un milionar comunist, Pavel Grudinin, fosta gazdă a televiziunii, Ksenia Sobchak şi veteranul naţionalist Vladimir Jirinovski. Principalul reprezentant al opoziţiei, Alexei Navalny, le-a solicitat votanţilor să boicoteze alegerile.

Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani, a fost liderul Rusiei din 1999, acesta deţinând, în această perioadă, fie funcţia de preşedinte, fie pe cea de premier.

Potrivit unor rapoarte locale, în unele regiuni, ruşii erau încurajaţi să voteze în schimbul unor reduceri la magazinele locale sau a mâncării gratuite.

Votul de duminică este primul în Crimeea, după anexarea de către Rusia a regiunii. Alegerile au fost stabilite pentru ziua în care se împlinesc patru ani de când Putin a semnat tratatul prin care a declarat Crimea ca fiind parte a Rusiei.

Potrivit sondajelor, Vladimir Putin, ar putea obţine 70% din voturile valabil exprimate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb