Ruşii ne-au tăiat gazul, dar controlăm situaţia

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 7 ianuarie 2009

Ruşii ne-au tăiat gazul, dar controlăm situaţia

Europarlamentarul PSD Adrian Severin va co-prediza, mâine, întâlnirea extraordinară comună a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) şi a Delegaţiilor Parlamentului European (PE) pentru relaţiile cu Ucraina respectiv Rusia. Organizarea acestui eveniment a fost determinată de reducerea drastică respectiv sistarea, de către Gazprom, a furnizării de gaze către mai multe ţări europene, printre care şi România, în contextul neînţelegerilor contractuale dintre compania rusă şi cea ucraineană, Naftogaz. Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Adrian Severin, preşedintele Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Ucraina, a precizat că, în cadrul întâlnirii, urmează să fie audiaţi atât membri ai conducerii Gazprom respectiv Naftogaz, cât şi înalţi oficiali ucraineni şi ruşi. Vor fi ascultate argumentele tuturor părţilor şi vor fi dezbătute soluţiile care se impun pentru reluarea furnizării gazelor.

Importul zilnic de 4,7 milioane mc de gaze va fi acoperit din surse interne

CET-urile vor funcţiona pe păcură şi cărbuni

"Gazprom" a sistat total, de ieri dimineaţă, furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2, care asigura un debit zilnic de 4,7 milioane mc către ţara noastră. În aceste condiţii, a fost necesară închiderea completă a staţiei de import pentru evitarea depresurizării conductelor de trans­port. "Transgaz" a efectuat manevrele tehnice în sistemul naţional de transport ca să asigure cantităţile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor.

Oficialii administraţiei centrale susţin că situaţia este sub control, chiar şi în condiţiile în care sistarea importurilor va dura mai multe zile, şi că niciun consumator nu este şi nu va fi afectat. Gazul pentru încălzirea locuinţelor şi a agenţilor economici (inclusiv prin sistem centralizat) este asigurată din producţia internă a "Romgaz", "Petrom" şi a altor mici producători, din depozitele de înmagazinare subterană, precum şi prin importurile ruseşti preluate, în con­diţii normale, prin punctul Me­dieşu Aurit (2,5 milioane mc pe zi).

Oficiali din cadrul "Transgaz" sus­ţin că Gazprom a anunţat sistarea livrării prin punctul Isaccea 2, dar nu au mai precizat şi durata acestei situaţii. "Dacă săptămâna trecută Gazprom ne-a anunţat că reducerea cu 30% a livrărilor către ţara noastră va dura până pe 11 ianuarie, acum nu se ştie cât va ţine această sistare a importurilor cu circa 70% din necesarul nostru", ne-au mai spus sursele citate.

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a luat legătura cu reprezentanţii Gazprom la Bucureşti, care i-au spus că societatea livrează gaze la parametri normali şi că sistarea livrărilor către România este cauzată de probleme de trans­port. Gazprom nu a menţionat care sunt aceste probleme şi a promis oficialilor români că va reveni cu noi informaţii. Adriean Videanu a precizat că va lua legătura cu Ucraina, pe cale diplomatică. Rutele de transport al gazelor din Rusia spre România trec, în totalitate, prin ţara vecină.

Ministrul Economiei a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Consumul zilnic de gaze este, acum, de 61,5 milioane mc, din care populaţia consumă maximum 33-34 milioane mc.

Alina Toma Vereha

(continuare în pagina 2)

Acest consum poate fi asigurat, fără probleme, din producţia internă a Romgaz, Petrom şi a altor mici producători. Alte 26 milioane mc sunt asigurate din depozitele de înmagazinare şi 2,5 milioane mc vin din import, tot din Federaţia Rusă, prin Medieşu Aurit. S-au luat măsuri pentru reducerea consumului de gaze în CET-urile care produc agent termic în sistem centralizat, care vor trece pe păcură sau pe cărbune, pentru a asigura încălzirea la parametrii normali".

Domnia sa susţine că stocurile de cărbune şi păcură în CET-uri sunt suficiente pentru 10-12 zile şi că furnizorii acestor combustibili au surse suficiente de aprovizionare a centralelor pe termen lung.

Primul-ministru Emil Boc a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Niciun consumator casnic nu va suferi din cauza acestei situaţii existente între Rusia şi Ucraina şi vom asigura funcţionarea normală a sistemului pentru consumatorii casnici şi industriali. Alte probleme care pot apărea sunt reducerea importurilor şi prin Medieşu Aurit precum şi reducerea presiunii gazelor în cazul în care temperatura coboară sub -15 grade Celsius. Dar avem suficiente resurse interne din producţia curentă şi depozite, iar echipele tehnice sunt pregătite să intervină dacă apar, izolat, probleme legate de presiune".

Emil Boc susţine că l-a contactat telefonic pe comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, pentru a-l informa în legătură cu sistarea livrărilor de gaze prin staţia Isaccea 2 Transgaz: "Am dorit ca la nivelul Comisiei Europene să existe, alături de problemele semnalate de alte ţări, şi o evaluare exactă a situaţiei din România. Comisarul european pentru Energie a precizat că, împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, se va implica pentru a găsi o soluţie privind livrarea gazelor".

Marii distribuitori şi furnizori de gaze - "Distrigaz Sud" şi "E.ON Gaz" - au anunţat, ieri, că nu au înregistrat probleme în asigurarea cantităţilor necesare pentru consum. Oficialii "E.ON Gaz" au spus, ieri, că deficitul de gaze naturale rezultat în urma reducerii livrărilor de gaze naturale din import nu afectează, momentan, consumatorii şi că furnizarea gazelor naturale se desfăşoară la parametri normali. Compania nu a fost nevoită să aplice măsuri restrictive clienţilor săi. La rândul lor, reprezentanţii "Distrigaz Sud" ne-au precizat că furnizarea gazelor către consumatori se desfăşoară în condiţii normale. Ei ne-au mai spus că, în ultimele zile au apărut, sporadic, probleme legate de presiunea gazelor în staţiile Transgaz şi a producătorilor din cauza temperaturilor scăzute, dar acestea au fost remediate rapid, iar consumatorii nu au avut de suferit.

Livrările de gaze ruseşti către Balcani - sistate

Livrările de gaze ruseşti către Bulgaria, Turcia, Grecia şi Macedonia au fost tăiate, ieri, la graniţa Ucrainei cu România, potrivit anunţului Ministerului bulgar al Energiei şi Economiei. Bulgaria se confruntă cu o adevărată criză după reducerea livrărilor de gaze din Rusia, care acoperă 92% din necesarul ţării. Premierul bulgar a declarat că este inacceptabil ca europenii să devină "ostatici şi victime" în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Şi Polonia a primit, ieri, doar 15% din gazul rusesc tranzitat prin Ucraina.

Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat, luni, reducerea livrărilor de gaze naturale la graniţa cu Ucraina cu un volum similar celui furat de ţara vecină, în tranzitul spre Europa. Şeful guvernului a acceptat propunerea în acest sens a preşedintelui "Gazprom", Alexei Miller. (A.V.)

"Gazprom": Ucraina a închis conductele

Alexander Medvedev, director executiv adjunct al "Gazprom", a anunţat că Ucraina a închis trei din cele patru conducte care exportă gaz rusesc către Europa, afectând livrările. Medvedev susţine că Ucraina a acţionat "iresponsabil" şi i-a sfătuit pe partenerii europeni să sprijine Rusia în rezolvarea problemei. (A.V.)

"Naftogaz": "Gazprom" a redus drastic livrările

Gingantul rus al gazelor naturale "Gazprom" a redus drastic livrările destinate consumatorilor europeni, care tranzitează Ucraina, potrivit anunţului făcut, ieri, de purtătorul de cuvânt al societăţii ucrainene "Naftogaz", Valentin

Zemlianski. Acesta a declarat: "Au redus livrările până la 92 milioane metri cubi pe zi, de la aproape 221 milioane metri cubi, fără nicio explicaţie. Nu înţelegem cum vom putea transporta gaz spre Europa".

A.V.

UE: Situaţia este inacceptabilă

Reducerea livărilor de gaze naturale către unele state ale Uniunii Europene este legată de o dispută între două părţi - Rusia şi Ucraina, situaţie pe care Comisia Europeană o consideră inacceptabilă. Oficialii UE spun că Rusia şi Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a depăşi această dispută, în care Uniunea Europeană nu este parte.

A.V.

Stare de urgenţă în Slovacia

Slovacia urma să declare, ieri, stare de urgenţă, după ce, în cursul nopţii, a înregistrat o scădere cu peste 70% a livrărilor de gaze naturale din Rusia, a anunţat ministrul Economiei, Lubomir Jahnatek.

Slovacia are frontieră comună cu Ucraina şi depinde în proporţie de 98% de importurile de petrol şi gaze naturale din Rusia.

A.V.

Negocieri reluate?

Preşedintele companiei publice ucrainene "Naftogaz", Oleg Dubina, se va întâlni joi, 8 ianuarie, cu directorul "Gazprom", Alexei Miller, la Moscova, pentru reluarea negocierilor referitoare la preţul gazelor naturale.

Rusia asigură circa un sfert din necesarul de gaze al Europei.

A.V.

Preţul petrolului a depăşit 50 de dolari barilul

Preţul petrolului a crescut, ieri, până la nivelul maxim al ultimelor cinci săptămâni, după ce Kuweitul şi Qatarul au indicat că vor implementa reducerea producţiei anunţată de OPEC, dar şi pe fondul disputei gazelor dintre Rusia şi Ucraina.

La ora 9:02 a.m., la New York Mercantile Exchange, preţul petrolului cu livrare în februarie a urcat cu 1,38 dolari (2,8%), la 50,19 dolari/baril. Anterior, cotaţia fusese de 50,47 dolari/baril, cea mai mare de după 1 decembrie 2008.

Ţiţeiul Brent cu livrare în februarie a avut o cotaţie de 52,01 dolari/baril la ICE Futures Europe din Londra, în creştere cu 2,39 dolari (4,8%). Şi acest preţ este cel mai mare de după 1 decembrie.

A.V.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Potoliti-va oameni buni, este de bine. Trebuie actionat calm exact ca la artele martiale unde chiar miscarea adversarului este folosita pentru a-l dezechilibra. Este cazul sa propunem rusilor reziliere contract si sa ne reintoarcem la traditia noastra, carbunele. Vor urma surprize placute.

    a) scadere efort valutar pentru import cu consecinte favorabile pe balanta de plati;

    b) creare de locuri de munca, crestere PIB;

    c) S-ar putea ca gazpromul sa ne propuna reluarea contractului la un pret mai rezonabil.  

    1. sunt de acord dar cu o conditie: sa ne dea si tezaurul inapoi.... dupa aceea ne mai gandim daca mai luam gaz de la ei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb