RWEA: Costurile poluării devin tot mai alarmante

Elena Deacu
Companii #Energie / 29 iunie 2015

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) îşi exprimă îngrijorarea în privinţa poluării generate de utilizarea combustibililor fosili în producţia de energie şi faţă de impactul pe care aceasta îl are asupra sănătăţii şi a mediului înconjurător.

În acelaşi timp, RWEA aminteşte că energia produsă cu ajutorul vântului, apei sau soarelui este singura care nu afectează mediul înconjurător şi ajută oamenii să respire un aer curat.

Îngrijorarea este amplificată de faptul că, deşi statisticile ne arată că direcţia este greşită, acestea nu sunt luate în serios. Tendinţele internaţionale sunt de a se înlocui centrale vechi, ce utilizează combustibili fosili, cu altele noi, nepoluante şi de a reduce subvenţiile acordate tehnologiilor poluante. Este dovedit că tehnologiile nepoluante existente reduc preţurile electricităţii pe pieţele libere. În România, energia regenerabilă este lăsată pe plan secundar şi este deseori menţionată ca fiind cauza pentru creşterea valorii facturilor la electricitate, şi mai puţin în contextul unei societăţi evoluate, cu grijă pentru mediul înconjurător. Deşi statul reduce susţinerea acordată iniţial energiilor regenerabile tocmai pentru că nu poluează, consumatorul final plăteşte aceeaşi valoare a facturii deoarece reducerea aplicată de stat se transformă în creştere de venituri pentru producerea de energie poluantă.

Reprezentanţi din comunitatea internaţională, că de exemplu Fondul Monetar Internaţional sau Comisia Europeană, susţin cu fermitate că planeta este într-un pericol iminent datorită consumului din ce în ce mai ridicat de combustibili fosili. La nivel mondial, una din cele mai periculoase surse de poluare este cea generată de utilizarea combustibililor fosili în producerea de energie.

De curând, un studiul FMI denumit: "Cât de mari sunt subvenţiile în energie" susţine că, la nivel mondial, combustibilii fosili vor fi subvenţionaţi în 2015 cu 5,3 trilioane de dolari. Această sumă reprezintă 6,5% din PIB-ul internaţional. În acelaşi studiu se menţionează că, dacă anul acesta subvenţiile ar fi anulate, emisiile de CO2 la nivel global ar scădea cu 20% şi decesele premature cauzate de poluarea aerului ar fi reduse la jumătate.

FMI avertizează că aceste subvenţii acordate producerii de energie din surse convenţionale descurajează nevoia de investiţii în eficienţa energetică, energie regenerabilă şi în infrastructura energetică. De asemenea, vulnerabilitatea statelor în faţa preţului volatil al energiei ar creşte. Un alt studiu efectuat de The Lancet susţine că schimbările climatice cauzate de poluarea aerului ar putea afecta negativ toate progresele înregistrate de sănătate, la nivel global, în ultimii 50 de ani.

"Cifrele sunt îngrijorătoare şi ar fi interesant de observat care este ponderea acestor subvenţii în România. Local se discuta doar despre subvenţiile acordate energiei regenerabile, se fac şi se desfac scheme suport, când acest tip de energie este de fapt viitorul spre care ar trebui să ne îndreptăm cu toţii", declară Cătălina Dragomir, Preşedinte RWEA.

Media ponderată de emisii de CO2 din cărbune, gaze, păcură şi alţi combustibili fosili în România anului 2014 este de 751,7106 grame/kWh. (sursa: date prelucrate din cifrele publicate de ANRE în Raportul de electricitate - 2014).

În acest context trebuie să amintim că în România, energia regenerabilă, deşi lovită de schimbări legislative, îşi aduce aportul la scăderea poluării, consideră RWEA.

În anul 2014, conform INSSE, s-au produs 4.723.600.000 kWh doar din energie eoliană. Dacă aceeaşi cantitate de energie ar fi fost produsă din prelucrarea de combustibili fosili, atunci România ar fi produs 3,54 milioane de tone de CO2, echivalentul a 24.780.000 euro, bani ce nu au mai fost plătiţi de consumatorii finali din România prin preţul energiei electrice.

Acelaşi calcul arată că, dacă cei 4.723.600.000 kWh ar fi fost produşi din energie nucleară, s-ar fi produs 14.17 tone de deşeuri radioactive.

Beneficiile producerii de energie eoliană sunt incontestabile. Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanţe poluante şi de gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili. Producerea de energie eoliană nu implică producerea de deşeuri.

Un alt mare avantaj în reprezintă costurile reduse per unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produsă în centralele eoliene moderne a scăzut substanţial în ultimii ani, ajungând să fie chiar mai mic decât în cazul energiei generate din combustibili fosili.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană sau "RWEA" este o asociaţie profesională, entitate voluntară de participanţi din industria energiei eoliene din România. Aceastaă există pentru a promova rolul cuvenit al energiei eoliene în mixul energetic din România şi, în consecinţă, pentru a promova o energie curată, sigură şi eficientă pentru România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb