S-a aprins un bec roşu pe tabloul alimentării cu gaze din Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 8 decembrie 2022

S-a aprins un bec roşu pe tabloul alimentării cu gaze din Germania
Călin Rechea

În cadrul planului de urgenţă pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale, adoptat în iunie 2022, Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BnetzA), urmăreşte zilnic un tablou de bord cu 5 indicatori ai aprovizionării cu gaze.

Primul este prognoza temperaturii, iar acest indicator tocmai a intrat în zona "critică", conform raportului din 6 decembrie 2022. Aceasta este prima dată când se aprinde un bec roşu pe tabloul de bord de la BnetzA de când a fost lansat programul de monitorizare.

Indicatorii pentru nivelul stocurilor, situaţia în ţările vecine şi capacitatea aprovizionării din surse suplimentare se află în regiunea "stabilă", în timp ce starea consumului de gaze ajustat pentru temperatură a trecut de la "stabilă" la "tensionată".

Raportul de la BnetzA mai arată un grad de umplere al depozitelor de gaze din Germania de 96,77%. Datele sunt preluate de la GIE (Gas Infrastructure Europe) şi corespund zilei de 4 decembrie 2022. Gradul de umplere a scăzut până la 94,4% în ziua următoare, în condiţiile în care un maxim de 100% a fost înregistrat în 13 noiembrie 2022.

S-a aprins un bec roşu pe tabloul alimentării cu gaze din Germania

Tot datele de la GIE mai arată o viteză semnificativă de golire a stocurilor din ţara noastră pentru această perioadă. Gradul de umplere a depozitelor a fost de 91,17% în 5 decembrie 2022, după ce a fost atins un maxim de 98,41% tot în 13 noiembrie 2022.

Conform raportului BnetzA, consumul de gaze din Germania din a 47-a săptămână a anului curent a fost cu 21% sub media perioadei din ultimii patru ani, în condiţiile unor temperaturi medii cu 0,5 grade Celsius mai reduse.

Deoarece prognoza pentru săptămâna următoare arată o temperatură cu 2,38 de grade Celsius sub media ultimilor patru ani, BnetzA subliniază că se aşteaptă la o creştere semnificativă a consumului de gaze naturale şi recomandă companiilor şi consumatorilor individuali să se pregătească pentru preţuri mai mari, pe fondul unei volatilităţi ridicate.

Asociaţia operatorilor sistemelor de depozitare a gazelor naturale şi hidrogenului din Germania, INES (erdgasspeicher.de), a publicat recent trei scenarii pentru evoluţia stocurilor de gaze naturale pentru această iarnă şi iarna viitoare.

Primul scenariu este construit în jurul unor temperaturi "normale", similare celor înregistrat în 2016. În aceste condiţii, stocurile de gaze vor scădea doar până la un grad de umplere de 27% la sfârşitul lunii martie 2023 şi vor reveni la 100% înainte de începerea toamnei.

Pentru scenariul cu temperaturi mai mari decât cele considerate normale, similare anului 2020, gradul de umplere al depozitelor de gaze nu va coborî sub 50% şi va reveni aproape de 100% încă de la sfârşitul lunii iunie 2023.

Scenariul unei ierni mai reci decât de obicei, similar iernii din 2010, conduce la golirea completă a depozitelor până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, iar circa 25% din activitatea sectorului industrial trebuie oprită în februarie şi martie 2023.

Evoluţia stocurilor din 2023 depinde foarte mult, în toate scenariile, de extinderea infrastructurii pentru importul gazelor lichefiate (GNL) în Germania, iar INES recomandă monitorizarea permanentă a stocurilor din statele membre ale UE, a importurile zilnice de GNL în UE, a importurilor de gaze din Rusia prin Turcia şi Ucraina, precum şi monitorizarea consumului de gaze în condiţiile unor temperaturi scăzute.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Uplerea la % a depozitelor de gaze are relevanta,

    daca se specifica ptr.cat timp acopera consumul 

    populatiei si a industriei in timp de iarna,

    altfel nu intelegem nimic din el 

    1. consumul real sau estimat?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb