S-A DESCHIS CUTIA PANDOREI Micii producători nu mai sunt obligaţi să vândă electricitatea pe OPCOM

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 aprilie 2015

Deputaţii din Comisia de Industrii au dat ieri undă verde contractelor directe pentru micii producători de energie regenerabilă, care au o capacitate maximă de 3 MW instalaţi. Aceştia au adoptat un raport de avizare a unui proiect care prevede mai multe măsuri pentru producţia de energie regenerabilă, după multe luni de dezbatere parlamentară.

Actuala Lege a Energiei instituie obligativitatea tranzacţionării electricităţii pe pieţele OPCOM pentru toţi producătorii şi furnizorii. Excepţia dată micilor producători de către Comisia de Industrii va deschide o cutie a Pandorei uitată din 2012, când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă şi a scăpat de contractele directe încheiate cu "băieţii deştepţi" din energie şi când a intrat în vigoare Legea Energiei. Deja mai mulţi furnizori sunt furioşi că deputaţii fac astfel de discriminări şi nu instituie măsura pentru toate contractele încheiate de operatori privaţi din piaţă. De altfel, încă de la adoptarea noii legi a energiei, furnizorii au făcut presiuni să se revină la starea normală, în care tranzacţionarea electricităţii în mediu bursier să fie voluntară, nu obligatorie, susţinând că nu este treaba lor dacă statul nu este în stare să facă afaceri cinstite cu energie.

Mai mulţi deputaţi din Comisia de Industrii ne-au spus că decizia a fost luată pentru că micii producători de energie verde au capacităţi limitate şi costuri suplimentare pentru a tranzacţiona energia pe pieţele OPCOM.

"Ei au nevoie de contracte pe termen lung pentru a se putea finanţa de la bănci. Acum nu pot vinde energia decât pe piaţa spot, întrucât ANRE a decis că tranzacţiile pe termen lung trebuie făcute doar la preţuri şi cantităţi fixe", susţin parlamentarii.

Excepţia dată de deputaţi are şanse să treacă de Plenul Camerei, susţin surse din piaţă, care au catalogat drept dubioasă alegerea parlamentarilor de a permite contractele directe doar pentru parcuri cu o putere instalată de până la 3 MW şi nu 5 MW, aşa cum era stipulat iniţial în proiectul de act normativ. Sursele noastre afirmă că pragul de 5 MW a fost ales pentru că tot ce depăşeşte această putere instalată este considerată unitate dispecerizabilă, ce poate face contract cu părţi responsabile cu echilibrarea.

În opinia surselor citate, cei cu parcuri între 3 şi 5 MW instalaţi vor colapsa în curând, în lipsa finanţărilor bancare, pentru că nu-şi pot acoperi costurile suplimentare de tranzacţionare din energia vândută pe bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb