Zeci de agricultori din România şi Ungaria s-au arătat interesaţi să-şi cumpere produse după ce, în oraşul arădean Pecica a fost lansată Piaţa virtuală de gros româno-maghiară. Pe lângă piaţa virtuală de gros s-a mai mai lansat şi Punctul de Informare şi Consultanţă agro-industrial transfrontalier, în curtea clădirii fostului Cazinou. "Noul amplasament va avea rolul de a-i apropia pe fermierii din Pecica şi Bătania, precum şi să le acorde sprijin în vederea valorificării produselor. Producătorii s-au arătat interesaţi din prima zi de avantajele pe care le oferă piaţa de gros şi au susţinut că este o şansă pentru ei să se informeze şi să facă tranzacţii avantajoase cu produse agricole dar şi cu parteneri din toată Europa şi, de ce nu din alte state ale lumii", a declarat Iustin Cionca, primarul oraşului Pecica.
Deschiderea pieţei virtuale de gros a fost posibilă datorită proiectului "Dezvoltarea afacerilor transfrontaliere ale producătorilor agricoli şi prelucrătorilor de produse agricole", în urma căreia s-a obţinut o finanţare în valoare de 135.000 euro. "Noi vom pune gratuit la dispoziţia celor interesaţi, fie că sunt producători, fie că sunt cumpărători, pagina de internet, unde oricine poate intra să consulte oferta, să vadă preţurile. Mă refer la cei care au de vânzare un anumit produs sau teren agricol. Prin Biroul specializat vor fi afişaţi şi virtualii cumpărători. De asemenea, sistemul va putea funcţiona şi prin anticipaţii. Astfel în cazul în care producătorul estimează că va avea o recoltă de câteva tone, prin anunţarea ei anticipată în spaţiul virtual, aceasta va putea fi cumpărată dinainte de cineva interesat. Acestea sunt doar câteva exemple, însă, aplicaţiile, vor fi mult mai mari", a mai precizat Iustin Cionca.
Acelaşi proiect se va axa pe următoarele coordonate: instruirea producătorilor agricoli în cadrul unor seminarii, schimburi de experienţă între producătorii agricoli din România şi Ungaria, vizite de documentare. De asemenea se intenţionează elaborarea unui ghid intitulat "Agricultura Ecologică" şi redactarea unui catalog cu denumirea tehnologiei moderne pentru prelucrarea produselor agricole. Ideea deschiderii unei pieţe virtuale de gros la Pecica aparţine autorităţilor locale care au considerat de cuviinţă că trebuie să facă ceva pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli. În urma numeroaselor discuţii purtate cu aceştia s-a ajuns la concluzia că există foarte mulţi producători au ajuns acum să-şi scoată la vânzare en-gros, recolta de anul trecut, existând posibilitatea ca această să rămână nevândută. "Ideea e să încercăm să convingem oamenii să nu mai semene numai grâu şi porumb. Să se meargă pe cerere. La noi toata lumea cultivă numai grâu şi porumb, iar, firesc dacă avem atât de mult grâu, preţul acestuia va fi mic. Pe de altă parte el nu ar trebui vândut brut, ci valorificat. De aceea intenţionăm să atragem nişte investiţii în zonă, să facem o moară, iar din făină să facem alte produse care să fie vândute la preţuri bune", a mai declarat Iustin Cionca.
Odată înfiinţată piaţa virtuală de gros cumpărătorii din toată ţara vor şti exact unde găsesc cantitatea de produse pe care şi-o doresc, precum şi preţurile practicate.