SABMiller a acceptat să fie preluată de AB InBev pentru 96 de miliarde de euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 14 octombrie 2015

SABMiller a acceptat să fie preluată de AB InBev pentru 96 de miliarde de euro

Colosul de 280 de miliarde de dolari, rezultat în urma fuziunii, va controla o treime din piaţa mondială a berii

Al doilea producător mondial de bere, grupul britanic SABMiller, a anunţat ieri că a acceptat ultima ofertă de preluare lansată de rivalul belgiano-brazilian Anheuser-Busch InBev, lider mondial pe piaţa berii, pentru 96 de miliarde de euro, aceasta urmând să fie una din cele mai mari achiziţii încheiate vreodată, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Dacă va fi aprobată de autorităţile de reglementare şi acţionarii celor două companii, tranzacţia va aduce laolaltă mărcile de bere americană Budweiser şi belgiană Stella Artois, aparţinând grupului AB InBev, cu mărcile de bere italiană Peroni, cehă Pilsner Urquell şi olandeză Grolsch, ale grupului britanic SABMiller. În plus, colosul de 280 de miliarde de dolari, rezultat în urma fuziunii, va controla o treime din piaţa mondială a berii, de la marca mexicană Corona, la marca australiană Foster şi cea chineză Snow, cea mai vândută marcă de bere din lume.

După ce şi-a majorat de patru ori oferta iniţială, AB InBev a reuşit în cele din urmă să convingă boardul SABMiller după ce a anunţat că va plăti 44 de lire sterline în numerar pentru fiecare acţiune SABMiller, ceea ce evaluează grupul britanic la 71,2 miliarde de lire sterline (96 miliarde de euro). Pentru acţionarii SABMiller, care trebuie să se pronunţe asupra acestei oferte, la fel ca şi omologii lor de la AB InBev, preţul pe acţiune oferit de AB InBev reprezintă o primă de 50% comparativ cu cotaţia înregistrată de acţiunile SABMiller în data de 14 septembrie, înainte de apariţia speculaţiilor referitoare la o posibilă fuziune a primilor doi mari producători mondiali de bere.

Noua companie rezultată în urma fuziunii dintre AB InBev şi SABMiller va avea vânzări anuale de 73,3 miliarde de dolari şi va devansa cu mult următorul jucător de pe piaţă, Heineken, care controlează doar 9% din piaţa mondială. Dată fiind magnitudinea tranzacţiei şi cota importantă pe care o va avea o singură companie pe piaţa globală a berii, analiştii estimează că preluarea SABMiller de către AB InBev va fi analizată de organismele antitrust din mai multe ţări, ceea ce înseamnă că ar putea trece mai mult de un an până când se va finaliza. Cu toate acestea, AB InBev a acceptat să plătească către SABMiller o sumă de trei miliarde de dolari în cazul în care tranzacţia nu reuşeşte să obţină aprobarea organismelor de reglementare sau dacă acţionarii AB InBev nu o vor aproba.

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Glosch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's şi Stejar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb