Şah la preşedinte

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 septembrie 2021

Cristian Pîrvulescu

Adus într-o situaţie limită prin revocarea intempestivă a ministrului justiţiei, Stelian Ion, USR-Plus, a încercat să dejoace planul susţinătorilor primului ministru din PNL, şi nu doar de acolo, făcând o acrobaţie politică riscantă. În faţa unei încercării străvezii de laminare a partidului chiar înaintea alegerilor interne - pe 15 septembrie începe primul tur al alegerii preşedintelui - USR-Plus a făcut un adevărat salt mortal, depunând o moţiune de cenzură împotriva guvernului din care face faţă împreună cu AUR şi dând, astfel, şah la preşedinte. Evaluarea celor care au antrenat Coaliţia în această criză, şi anume că USR-Plus va fi izolat şi va fi obligat fie să se supună, fie să părăsească guvernarea fără să poată crea probleme serioase, a fost dejucată de această înţelegere conjuncturală prin care USR-Plus îşi conservă potenţialul de coaliţie şi puterea de şantaj, iar AUR iese, cel puţin pentru moment, din izolarea la care părea condamnat ideologic. Or, potenţialul de coaliţie şi puterea de şantaj, departe de a fi nişte formule peiorative, erau deja descrise de Giovanni Sartori în cartea sa clasică, dar actuală, Parties and Party Systems, A Framework for Analysis, unde erau considerate caracteristici ale partidelor "pertinente" şi deveneau esenţiale în definirea şi clasificarea partidelor politice.

Ignorarea modului de funcţionare a unei coaliţii viabile, relativ coerentă ideologic, care a condus la atacarea partenerului de coaliţie într-o manieră provocatoare, provine din experienţa coaliţiei CDR-PD-UDMR dintre 1996 şi 2000. Într-o manieră simplistă s-a decretat că respectiva perioadă a fost un eşec şi că o guvernare de coaliţie este imposibilă în România. Manieră simplistă, pentru că experienţa nu a fost un eşec patentat, ci un eşec programat. Eşecul politic al CDR s-a datorat sabotajului permanent făcut de PD, în special de Traian Băsescu, chiar din interiorul coaliţiei. Iar moştenitorii acestei tradiţii - cei care au preluat PD de la Traian Băsescu şi au trecut în 2005 fără scrupule ideologice de la social-democraţie la conservatorism, apoi au format în 2007 PDL după absorbţia grupului pro-Băsescu (PLD) din PNL - sunt astăzi, după fuziunea din 2014, în PNL, cei mai mulţi şi cei mai notorii, chiar în tabăra Cîţu.

Cum explicam deja în articolul de săptămâna trecută, anticipând criza coaliţiei, cauza dificultăţilor politice şi instabilitatea guvernamentală endemică vine din natura regimului şi sistemului politic românesc. Nu programul Anghel Saligny, nici numirea procurilor şefi nu sunt cauzele directe, ci doar conjuncturale, ale acestei crize. Criza de guvern este simptomul crizei de sistem şi a tentaţiei unor politicieni de a reduce politica la cadrul strâmt al regimului politic. Or, problema priorităţii instituţionale - cine conduce efectiv: preşedintele sau prim-ministrul - nu poate fi rezolvată prin recursul la cadrele regimului politic.

În acest sens, USR-Plus interpretează regimul politic într-o cheie guvernamentalistă (un regim semi-prezidenţial care se manifestă printr-un sistem guvernamentalist rezultat din logica coaliţiilor), pe când pentru PNL şi preşedintele Iohannis este prezidenţialist. De fapt, deşi nu recunoaşte, PSD are aceeaşi lectură parlamentaristă a instituţiilor cu USR-Plus. Iar în PNL, vechii penelişti, precum Ludovic Orban, sunt şi ei guvernamentalişti.

Pe de altă parte, dincolo de prejudecăţi, România a fost permanent - cu excepţia perioadei pre-constituţionale şi a hegemoniei de scurtă durată a FSN - guvernată de coaliţii. Chiar şi guvernul Năstase a fost un guvern minoritar sprijinit implicit de PRM, deci o coaliţie informală. Înclinarea spre prezidenţialism, întreţinută de rolul alegerilor prezidenţiale în simbolica electorală românească, a minat funcţionarea coaliţiilor.

De aceea, moţiunea de cenzură depusă de USR-Plus împreună cu AUR nu este îndreptată doar împotriva lui Florin Cîţu, ci reprezintă un adevărat şah la preşedinte. Căci cheia rezolvării crizei guvernamentale actuale, în măsura în care moţiunea de cenzură ar ajunge să fie şi prezentată şi adoptată în Parlament - ceea ce nu este chiar o prioritate a PSD - va fi la preşedintele Iohannis.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Am avut presedinti care mai de care mai nenorociti .Ia mai dai dracului,sa-si vada de functia lor de mediere ,atributiile presedintelui tarii trebuiesc limitate fiindca de-aia se intampla ce se intampla,numai zanzanie,fiecare dupa profit in stil mafiot si de tara asta isi bat joc,presedintele si toate partidele(prin rotatie)!

    Nu va trece nicio moțiune, stați liniștiți. E o furtuna într-un pahar cu apă să mai uite lumea de preturi și facturi...

    Increderea se castiga in timp si se pierde dintr-o data. Catu a tradat de prea multe ori ca sa se mai poata bate palma cu el indiferent pe ce domeniu, acum este un om lipsit de cuvant. CV-ul lui ne spune ca a fost un om submediocru de-a lungul intregii cariere asa ca cine decize sa isi puna toti banii pe acest looser pare sa greseasca. Indiferent cu ce il are la mana, candva cand se va simti puternic, va trada.

    Presedintele s-a "deschis" pentru a primi acest "atac". Acum are posibilitatea sa sacrifice "nebunul" si sa faca mutarea pregatita anterior.

    Stăpânul "inelelor" Științelor politice și Administrative (SNSPA) e supărat 'foc și ardei iute'. Căci dl Romulus-Cristian Pârvulescu a scris că : "'USR Plus a încercat să dejoace planul PRIMULUI MINISTRU din PNL"(!!?).

    Numai că PNL, înființat la 24 mai 1875, nu l-a dat pe Vasile-Florin Cîțu ca primul său ministru (la finanțe sau la pălincă) în guvernul de atunci.  

    Acesta este -acum- PRIM-MINISTRU = PREMIER= șeful Guvernului ( actual) al României... și nu "din" PNL... nici "al" PNL, ci al țării.  

    A greșit dactilografa?!... 

    ... ca și la domnul CODIȚĂ, care pe vremea dnei Dăncilă, întru-un editorial, a scris de 7 (șapte) ori "PRIMUL MINISTRU" . Ori această videleancă, a fost PRIMA TV..., pardon prima femeie (și blondă și mamă ne'născătoare)... Prim-Ministru =Premier din istoria celor trei țări române.  

    Atenție dlor profesori... căci mai pășesc și studenții d-voastră pe aici.  

    1. ... din provincie, din diaspora sau/și România de Est ( Prut Nistru)+ Insula Șerpilor cea românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb