Salariaţii au de rambursat, în medie, un credit de 400 euro

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii / 3 decembrie 2004

Fiecare angajat cu forme legale ar avea, în medie, de rambursat un credit în echivalentul a 400 de euro, la sfîrşitul lunii septembrie. Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), creditele acordate populaţiei pe termen scurt şi mediu totalizau, la finele primelor trei trimestre, aproape 1,8 miliarde de euro. Tot la aceeaşi dată, numărul salariaţilor din economia naţională, raportat de Institutul Naţional de Statistică, era de circa 4,45 milioane de persoane, rezultînd că fiecare, în medie, ar fi avut un sold al creditului de consum de 400 euro.

Răsvan Radu, vicepreşedinte pentru Retail Banking al "Raiffeisen Bank", ne-a declarat că aceasta este media creditelor din sistemul bancar. Însă, cele acordate pentru achiziţia de autoturisme sînt incluse tot în această categorie. Valoarea medie a unui credit auto este de aproximativ 5.000 euro, dar, ţinînd cont că numărul contractelor dintre bănci şi persoane fizice este foarte mic, ele nu au o influenţă semnificativă asupra mediei, ne-a mai explicat Răsvan Radu.

Comparativ cu alte ţări europene, cum ar Polonia sau Ungaria, cifra este mult mai mică. Domnul Haris Hanif, vicepreşedinte - head of Retail Banking "ABN Amro", ne-a explicat că, în Polonia, media este în jurul a 1.500 - 1.800 euro. Totuşi, trebuie să ţinem cont că, în acest stat, creditele pentru populaţie există de circa 10 - 12 ani, iar numărul mare al cardurilor a avut un impact semnificativ asupra pieţei, afirmă Haris Hanif. Domnia sa estimează că, în ţara noas-tră, indicatorul analizat va spori pe măsură ce va creşte ponderea populaţiei care utilizează mijloacele electronice de plată.

Pensionarii, prea săraci şi prea bătrîni pentru a primi un credit

Băncile pot acorda credite de consum şi pensionarilor. Însă, numărul lor este foarte redus, susţine Răsvan Radu, adăugînd că şi venitul pensionarilor este mic. Statisticile Ministerului Muncii arătau că, la nivelul lunii septembrie, erau circa 4,6 milioane de pensionari din asigurări sociale de stat, cu o pensie medie de 61 euro. De asemenea, mai erau înregis-traţi şi aproximativ 1,45 milioa-ne de pensionari agricultori, dar pensia medie era de numai 19 euro pe lună.

Adiţional, pe lîngă criteriul venitului, Haris Hanif ne-a explicat că băncile ţin cont şi de vîrsta persoanei respective. Din acest motiv, contractele de credit angajate de pensionari au, în general, o maturitate de unu-doi ani.

Soldul creditelor pe termen scurt acordate populaţiei era, după nouă luni, de circa 310 milioane de euro. Dacă împărţim suma la cei 4,6 milioane de pensionari din asigurări sociale de stat, atunci rezultă un sold de aproape 69 euro. Adică, dacă băncile ar fi acordat în exclusivitate pensionarilor credite pe termen scurt, atunci fiecare ar fi dispus la finele lui septembrie de un credit cît salariul minim pe economie.

Creditele de consum, atît cele în lei, cît şi cele în valută, au crescut, pe parcursul perioadei ianuarie - septembrie, cu 13,2%, totalizînd, la finele trimestrului trei, echivalentul a 1.787 milioane de euro. De asemenea, în lunile iunie - septembrie, ritmul de creştere al creditelor de consum a fost de cel puţin trei procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb