Salariaţii din muzeele publice au protestat astăzi, faţă de Legea-cadru privind salarizarea

Andrei Stan
Companii / 20 mai 2017

Actualizare 17:50 Protestul angajaţilor din muzeele publice s-a încheiat; de luna viitoare urmează o nouă fază a protestelor

Protestul angajaţilor din muzeele publice s-a încheiat, însă preşedintele Sindicatului Muzeului de Istorie, Decebal Vleja, a anunţat că de săptămâna viitoare se intră într-o nouă fază a protestelor.

De asemenea liderul sindical a precizat că, dacă lucrurile vor continua "în felul acesta", angajaţii din muzee se gândesc şi la greve, dar a subliniat că "Noaptea Muzeelor" se va desfăşura în condiţii normale.

Decebal Vleja a declarat, pentru Agerpres: "Noaptea muzeelor se va derula în mod normal, dar începând de luna viitoare noi vom intra într-o nouă fază a protestelor. În prima fază vom constitui această uniune sindicală a muzeelor, o federaţie la care vor adera în jur de 10 muzee, iar apoi vom continua mijloacele specifice de protest. Poate un nou miting, dar deja începem să ne gândim, dacă lucrurile vor continua în felul acesta, şi la greve, în special sindicatele reprezentative din ţară".

El a adăugat că ar fi dorit să discute cu ministrul Culturii despre problemele cu care se confruntă sectorul muzeal, însă acesta "nu a avut disponibilitatea".

Vleja a spus: "Am fi dorit să avem un dialog cu domnul ministru, se pare că nu a avut disponibilitatea, nici să fie dumnealui prezent, nici să desemneze un reprezentant. Am fi dorit să avem o discuţie despre problemele noastre, despre problemele patrimoniului, sunt discuţii pe care le amână de luni de zile, suntem foarte dezamăgiţi de această situaţie".

Protestatarii au fost totuşi primiţi de către un reprezentant al ministerului, căruia i-au înmânat o scrisoare deschisă, un memoriu, precum şi câteva cadouri simbolice, replici după obiecte de patrimoniu.

Decebal Vleja a mai spus: "Am depus la Ministerul Culturii o scrisoare deschisă, un memoriu în care am prezentat şi amendamentele pe care noi le-am propus la legea salarizării şi care au fost înainte şi în săptămânile trecute şi am depus o serie de cadouri, constând în replici după piese arheologice, sau obiecte reprezentative pentru muzee tehnice, pentru a-i atrage atenţia şi asupra importanţei acestui domeniu din cadrul Ministerului, importanţa patrimoniului cultural naţional. Dincolo de vorbe, de cuvinte mari, trebuie să avem grijă de patrimoniu şi de oamenii care îngrijesc de acest patrimoniu, pentru că întreaga viaţă este dedicată protejării patrimoniului, conservării lui în cele mai bune condiţii, valorificării şi transmiterii lui către generaţiile viitoare".

Protestul angajaţilor din muzeele publice a început la ora 12:00, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, de la ora 15:00 aceştia mutându-se în faţa Ministerului Culturii, unde au stat până la ora 16:30.

-------------

Actualizare 15:27 Protestul angajaţilor din muzeele publice s-a mutat în faţa Ministerului Culturii

Protestul angajaţilor din muzeele publice s-a mutat în faţa Ministerului Culturii, unde la ora 15:10 s-au adunat aproximativ 40 de persoane, potrivit Agerpres.

-------------

Actualizare 13:35 Aproximativ 60 de angajaţi din muzeele publice protestează în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României

Circa 60 de angajaţi din muzeele publice protestează astăzi în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, nemulţumiţi de "caracterul discriminatoriu" al OUG 2/2017 şi de proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Aceşti au pancarte pe care scrie "Suntem muzeu, nu CAP-eu", "Cercetare fără bilet de voie", "Nu respectaţi patrimoniul = nu respectaţi neamul", "35 de ani muzeograf=1350 pensie", "Ruşineeee! Va bateţi joc de istorie" şi scandează "Muzeele nu sunt de rangul trei", relatează Agerpres.

Potrivit lui Decebal Vleja, preşedintele sindicatului Muzeului Naţional de Istorie, numărul redus de participanţi la protest se datorează faptului că în muzee sâmbătă se lucrează. În jurul orei 14:00, protestatarii vor pleca spre Ministerul Culturii, însă Vleja a precizat că nu se aşteaptă să intre la discuţii cu vreun oficial.

-------------

Salariaţii din muzeele publice din ţara noastră vor participa astăzi la o acţiune de protest, exprimându-şi nemulţumirea faţă de "caracterul discriminatoriu" al OUG 2/2017 şi de proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, potrivit unui comunicat de presă al CNS Cartel Alfa, trimis joi Redacţiei.

Sindicaliştii precizează: "Astăzi, 18 mai, este Ziua Internaţională a Muzeelor, o zi în care atragem atenţia asupra celor 5.500 de salariaţi la nivel naţional din muzeele publice şi din instituţiile ce gestionează patrimoniul cultural naţional (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită şi mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre şi frustrări majore. Proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice plasează această categorie importantă de bugetari într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă. Patrimoniul este considerat chestiune de securitate naţională, dar slujitorii lui sunt condamnaţi la sărăcie, boli profesionale, condiţii de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată. De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrând chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor şi restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie".

CNS Cartel Alfa consideră că a venit momentul ca aceste inechităţi să dispară, iar profesiile de Muzeograf, Restaurator, Conservator, precum şi tot personalul din Muzee să fie salarizat potrivit complexităţii şi importanţei domeniului.

Astfel, sâmbătă, 20 mai, între orele 12:00 - 14:00, angajaţii din muzeele publice şi din instituţiile cu rol în protecţia patrimoniului se vor întâlni şi vor staţiona în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României. "Locul este ales ca valoare simbolică, ca fundal emblematic pentru un protest al Muzeelor, dată fiind situaţia acestei instituţii muzeale prestigioase, pentru care se tot caută soluţii în ultimii 13 ani, aceasta adăpostind un patrimoniu fabulos", spun sindicaliştii.

Manifestanţii se vor deplasa apoi către sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, unde vor staţiona între orele 15:00 - 16:30, prezentându-şi revendicările şi solicitând un dialog cu conducerea ministerului.

Principalele revendicări ale angajaţilor muzeelor sunt: realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a întregii situaţii actuale; renunţarea la diferenţele de salarizare existente şi preconizate între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România; principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie; principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb