Lipsa normelor metodologice şi o eroare legislativă împiedică salariaţii "Electrica" SA să cumpere 10% din acţiunile filialei Electrica Oltenia, drept care le este conferit de lege. Recent, CEZ Cehia, care deţine 51% din acţiunile filialei, a făcut o ofertă de cumpărare către Electrica SA şi Fondul Proprietatea, pentru a prelua integral acţiunile societăţii. Numai că legea permite salariaţilor "Electrica" să cumpere până la 10% din acţiunile societăţii deţinute la filiala Oltenia.
Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Legea există şi garantează acest drept de achiziţie pentru 40.000 de salariaţi şi 15.000 de pensionari de la Electrica SA. Numai că o eroare legislativă face ca salariaţii să fie decăzuţi din aceste drepturi în cazul Electrica Oltenia. Vrem să acţionăm în judecată instituţiile statului - Electrica SA, AVAS, Ministerul Economiei - care, timp de aproape şapte ani, întârzie deliberat vânzarea acţiunilor Electrica SA către salariaţi".
BNS solicită Guvernului să adopte o ordonanţă prin care să se instituie un nou termen de opţiune pentru CEZ de a cumpăra pachetul de acţiuni rezervat salariaţilor la Electrica Oltenia, dar numai după data de 31 decembrie 2010 şi numai în condiţiile în care angajaţii nu vor cumpăra aceste acţiuni ce le-au fost rezervate prin lege. În prezent, legea nu stipulează pentru CEZ restrângerea dreptului de opţiune de cumpărare pentru pachetul aferent salariaţilor în cadrul Electrica Oltenia.
Dumitru Costin afirmă: "Nu ştim dacă este o eroare sau o omisiune în lege, sau anumite interese, dar Electrica SA a demarat procedura de vânzare către CEZ a acţiunilor deţinute la Electrica Oltenia. Dar nu a rezolvat şi problema respectării legii în privinţa dreptului salariaţilor pentru achiziţia pachetului de 10%. Probabil că este foarte deranjant pentru multinaţionale ca salariaţii să fie acţionari şi să fie implicaţi în gestionarea societăţilor. Dacă se va finaliza această vânzare şi salariaţii vor fi privaţi de drepturi, atunci instituţiile statului vor răspunde penal. Termenul de finalizare al tranzacţiei cu CEZ este de 70 de zile, timp suficient şi pentru rezolvarea problemei salariaţilor".
Conducerea Electrica SA ne-a comunicat că nu doreşte să comenteze această situaţie.
În prezent, Electrica Oltenia a fost separată în alte trei societăţi - CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii. La toate cele trei firme, CEZ deţine câte 51% din acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 30% din acţiunile CEZ Distribuţie, 30% din CEZ Vânzare şi 12% din CEZ Servicii SA. Iar statul, prin "Electrica" SA, deţine 19% din CEZ Distribuţie, 19% din CEZ Vânzare şi 37% din CEZ Servicii.
CEZ oferă 192,6 milioane de euro pentru pachetele deţinute de Fondul Proprietatea la CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare şi aproape 122 de milioane de euro pentru participaţiile pe care le are Electrica SA.
Asociaţia Salariaţilor Electrica Service şi Asociaţia Univers au strâns, timp de şapte ani, bani de la 55.000 de angajaţi şi pensionari pentru achiziţia de acţiuni. Liderii celor două asociaţii au evaluat achiziţia a 10% din acţiunile Electrica Oltenia la circa 40 de milioane de euro. Ei spun că nu a fost strânsă toată suma, dar achiziţia acţiunilor nu va fi o problemă atunci când va începe acest proces. Cele două asociaţii au notificat Electrica SA asupra dorinţei de a cumpăra cele 10% din acţiunile Electrica Oltenia.