Salariul minim în toată lumea: unde poţi trăi din salariul minim?

A.F.
Comunicate de presă / 23 ianuarie 2024

Salariul minim în toată lumea: unde poţi trăi din salariul minim?

Echipa de analişti Picodi România a verificat cum a evoluat salariul minim în 67 de ţări, cum au crescut preţurile produselor alimentare de bază şi cum se compară costul unui "coş de supravieţuire" cu salariul minim, conform unui comunicat remis redacţiei.

În raport, folosim salariile nete, pe care angajaţii le duc acasă. Considerăm că o astfel de comparaţie este mai corectă, deoarece diferenţa dintre salariul brut şi cel net, în funcţie de ţară, poate varia de la câteva până la 37%, ca în România.

Conform comunicatului, în majoritatea ţărilor din clasamentul nostru (58 din 67), salariul minim, comparativ cu cel din ianuarie 2023, s-a modificat.

Cele mai mici creşteri au fost acordate lucrătorilor din Franţa (3,4%), Germania (2,8%) şi Thailanda (2,5%), în timp ce în ţări precum Spania, Malaezia sau Vietnam, guvernele au îngheţat salariul minim sau nu au decis încă majorarea acestuia.

Cea mai mare creştere a salariului minim poate fi găsită în Argentina (↑138%) şi în Turcia (↑100%), deşi acest lucru este cauzat de inflaţia uriaşă din aceste ţări.

România ocupă locul 27 în clasament: salariul minim net, începând cu 1 ianuarie 2024, este de 2 079 RON, cu 9,5% mai mult decât la începutul anului 2023 (1 898 RON net).

În schimb, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 cu o creştere de 23,1% a salariului minim. Cu toate acestea, convertit în euro (222 euro), salariul minim din Republica Moldova este de aproape două ori mai mic decât cel din România (418 euro).

Coşul de supravieţuire: cu cât s-au scumpit produsele alimentare de bază?

Pentru acest studiu, am creat un coş alimentar de bază format din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe şi legume. Această listă de produse este mai mult decât modestă, cu toate acestea, aceste produse, în cantităţile date, pot satisface nevoile nutritive minime ale unui adult mediu timp de o lună.

Lapte (10 litri) - 68,10 RON

Pâine (10 pâini, 500 g fiecare) - 53 RON

Orez (1,5 kg) - 11,75 RON

Ouă (20 buc.) - 24,25 RON

Caşcaval (1 kg) - 38,50 RON

Carne (6 kg) - 227,37 RON

Fructe (6 kg) - 37,64 RON

Legume (8 kg) - 42,79 RON

Costul total al "coşului de supravieţuire" la începutul anului 2024 este de 503,40 RON (cu 17,8% mai mult decât anul trecut). Această sumă reprezintă 24,2% din salariul minim net, în condiţiile în care la începutul anului trecut era de 22,5% din salariul minim. Acest lucru înseamnă că majorarea preţurilor la alimente a depăşit creşterea salariului minim, iar situaţia celor peste 1,5 milioane de lucrători români care câştigă salariul minim s-a înrăutăţit.

Click aici pentru a vedea cifrele pentru Moldova

În ce ţară (nu) vei supravieţui cu salariul minim?

Oamenii au preferinţe alimentare diferite şi percepţii diferite despre un trai confortabil. Cu toate acestea, am decis să comparăm costul coşului alimentar de bază în toate ţările studiate şi să îl juxtapunem cu salariul minim din fiecare ţară.

Cel mai confortabil raport dintre coşul de cumpărături şi salariul minim se regăseşte în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg şi Noua Zeelandă. În aceste ţări, lucrătorii cheltuiesc mai puţin de ⅒ din salariul minim local pentru alimentele de bază.

România se află mult în urma acestor ţări - în ţara noastră, coşul de supravieţuire reprezintă 24,2% din salariul minim (locul 36 din 67 posibile). Din acest punct de vedere, România se situează mai sus decât ţări precum Republica Moldova (36,1%), Serbia (24,8%) sau Bulgaria (29,7%), dar mai jos decât Ungaria (23,9%) sau Polonia (13,2%).

Există, de asemenea, ţări în care chiar şi un set de produse atât de modest consumă mai mult de jumătate din salariul minim. Printre acestea se numără Kazahstan (54%), India (58,5%), Vietnam (65,6%) şi Armenia (74,6%). În Nigeria, salariul minim nu este suficient pentru a acoperi nici măcar un astfel de set de produse alimentare de bază.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citez întrebarea din articol: "În ce ţară (nu) vei supravieţui cu salariul minim?" Răspunsul meu: în București!

    Metodologia utilizată este complet incorectă: 1. Salariile, inclusiv salariul minim, se compară la puterea de cumpărare reală calculată la PPP și nu la valoarea nominală într-o monedă internațională. 2. Costurile alimentelor se calculează ca medie ponderată astfel: costul mediu al unui kg de morcovi în România se obține împărțind suma tuturor încasărilor din vânzările de morcovi din țară într-o lună la catitatea de morcovi vândută, exclusiv morcovii aruncați pentru că s-au degradat înainte de cumpărare. 3. Omul sortit să supraviețuiască din "coșul de supraviețuire" trebuie să-și mănânce carnea și legumele crude, căci coșul de supraviețuire nu prevede niciun leu alocat pentru grăsimile necesare gătitului: ulei, untură, unt, etc. Nu vă îngrijorați, căci înainte de a muri din cauza complicațiilor digestive, va muri de sete. Coșul de supraviețuire nu conține nici costul apei a cărei lipsă îl omoară în trei zile prin deshidratare. Și oricum nu poate găti, căci îi trebuie combustibili care nici ei nu sunt prevăzuți în coș. Presupun că-și colectează vesela și tacâmurile din coșurile de gunoi, și că mănâncă pe malul râului, la un foc alimentat cu lemne furate ascunzându-se de pădurari în vreo grotă uitată de toată lumea (nu sunt destule pentru toți trăitorii din salariul minim pe economie), căci coșul de supraviețuire nu-i alocă nicio sumă pentru locuință și energie. 4. Dar mai presus de orice nici nu va avea cei 503,4 ron căci neavând alocați bani pentru transport nu poate să ajungă la niciun loc de muncă situat la mai mult de 10 km de grota lui (2 ore de mers pe jos, 4 ore dus-întors) și în consecință nu va primi nici salariul minim pe economie.  

    Mult mai simplu ar fi fost pentru "analiștii" de la Picodi să aleagă un eșantion reprezentativ al celor plătiti cu salariul minim pe economie și nu au altă sursă de venituri și să-i plătească să țină un jurnal de cumpărături lunare (câte luni și care anume se stabilește în funcție de oscilațiile sezoniere ale prețurilor), iar apoi să stabilească cât costă în realitate coșul de supraviețuire în România și ce conține coșul real celor care trăiesc din salariul minim pe economie.

    Rugămintea mea, dragă A.F. este să transmiți asta firmei care a făcut analiza.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb