Şapte membri ai poliţiei Capitoliului au depus plângere joi împotriva preşedintelui Donald Trump şi a unor grupuri extremiste, acuzându-i că sunt direct responsabili de asaltul criminal asupra sediului Congresului american de la Washington, de pe 6 ianuarie, relatează AFP, relatează Agerpres.
Fostul locatar de la Casa Albă este deja vizat de o plângere a aleşilor democraţi pentru presupusa sa responsabilitate în acest atac care a făcut să tremure timp de câteva ore democraţia americană.
Sute de manifestanţi pro-Trump au forţat intrarea în Congres în momentul în care parlamentarii se adunaseră pentru a certifica victoria democratului Joe Biden în faţa preşedintelui republican la final de mandat în noiembrie 2020.
Cinci persoane au murit în timpul sau la puţin timp după atac, printre care un poliţist, dar şi o manifestantă ucisă de un agent în timp ce încerca să forţeze o uşă în interiorul clădirii împreună cu zeci de alte persoane.
În plus, doi agenţi de poliţie s-au sinucis în zilele şi săptămânile care au urmat evenimentelor de pe 6 ianuarie.
Plângerea a fost depusă la un tribunal din Washington de un colectiv de avocaţi care militează pentru apărarea drepturilor omului, în numele celor şapte poliţişti care i-au înfruntat pe manifestanţi.
Aceasta îl vizează pe fostul preşedinte, organizaţia sa de campanie pentru alegerile prezidenţiale, pe Roger Stone (un apropiat al lui Donald Trump), grupurile de extremă dreapta Proud Boys, Oath Keepers şi Three Percenters, precum şi mai mulţi dintre liderii lor.
Ei sunt acuzaţi că "au utilizat ilegal forţa, intimidarea şi ameninţările pentru a împiedica Congresul să certifice rezultatele" scrutinului prezidenţial.
Donald Trump a refuzat mereu să-şi recunoască înfrângerea, denunţând fraude masive la vot, o acuzaţie care nu a fost niciodată confirmată.
Poliţiştii însărcinaţi să protejeze Congresul "au fost atacaţi violent, au fost scuipaţi, stropiţi cu gaze lacrimogene şi spray-uri anti-urs, au suferit insulte rasiste şi vieţile le-au fost ameninţate", se menţionează în plângere. Cinci dintre cei şapte poliţişti sunt afro-americani.
"Timp de luni de zile după proclamarea rezultatelor (alegerilor), fostul preşedinte Trump şi complicii săi au organizat tentative coordonate şi sistematice de a aduce în justiţie falsele lor alegaţii de fraudă electorală", afirmă plângerea.
"Minciunile din această conspiraţie i-au galvanizat intenţionat pe adepţii supremaţiei albilor şi grupurile extremiste violente şi i-au încurajat activ să coordoneze asaltul violent asupra Capitoliului", adaugă reclamanţii.
O comisie de anchetă parlamentară a fost creată pentru a face lumină asupra atacului împotriva Congresului. Audiaţi în iulie de aleşi, poliţiştii au descris în special violenţele fizice şi verbale suferite în timpul asaltului.
Aproape 600 de persoane au fost arestate pentru participarea lor şi majoritatea au fost inculpate pentru capete de acuzare mai mult sau mai puţin grave.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.08.2021, 10:46)
Aveam si noi unul in geaca rosie care a felicitat protestatarii ca a vrut sa intre in guvern si acerut arestarea jandarmilor ca nu ia lasat sa intre,iare unde este "democratie"la ei su la noi