Şapte zile de invazie a Rusiei în Ucraina

Şapte zile de invazie a Rusiei în Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Adevărul - prima victimă / 3 martie 2022

Şapte zile de invazie a Rusiei în Ucraina

Joe Biden, despre Vladimir Putin: "Un dictator izolat de lume mai mult ca oricând" Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace: "Vom vedea crescând brutalitatea lui Putin"

Trupe aeropurtate ruseşti au aterizat la Harkov ieri, în a şaptea zi a invaziei lansate de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina, conform anunţului făcut de armata ucraineană.

După mai multe bombardamente asupra centrului oraşului, marţi, soldate cu cel puţin 21 de morţi - potrivit guvernatorului regional - unele lovituri au atins ieri sedii regionale ale forţelor de securitate şi ale poliţiei, precum şi Universitatea şi Primăria acestei metropole, situată la 50 km de frontiera rusă. Serviciile de urgenţă au informat despre existenţa a cel puţin patru morţi şi nouă răniţi.

"Nu mai rămâne nicio zonă din Harkov unde vreun obuz de artilerie să nu fi lovit încă", a afirmat Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, conform Agerpres.

În capitala Kiev, cu 500 km mai la Vest, unde locuitorii care nu au fugit se pregăteau câteva zile pentru un atac, un calm relativ domnea ieri, după bombardamente în ajun asupra turnului de televiziune, soldate cu cinci morţi.

Primarul capitalei, Vitali Klitschko, a făcut bilanţul luptelor de la periferia oraşului şi i-a invitat pe toţi locuitorii la rezistenţă: "Kievul rezistă şi va rezista!".

În Sud, armata rusă a afirmat că a preluat controlul total asupra oraşului Herson. Cu puţin timp înainte, primarul oraşului, Igor Kolâhaiev, asigura totuşi că localitatea rămâne sub control ucrainean.

La Mariupol, mai la Est, peste 100 de persoane au fost rănite marţi de tiruri ruseşti, conform Primăriei.

Controlul asupra acestui port este de importanţă cheie pentru armata rusă, pentru a asigura o continuitate teritorială între forţele sale venite din Crimeea şi cele venite din teritoriile separatiste din Donbas, mai la Nord. Cele două grupuri au făcut joncţiunea marţi, potrivit Moscovei.

Negociatorul rus Vladimir Medinski a informat ieri seară că o încetare a focului va fi discutată la aceste noi tratative, după prima rundă de negocieri desfăşurată luni şi încheiată fără rezultat.

Presedinţia de la Kiev a confirmat între timp că delegaţia ucraineană se îndreaptă către locul negocierilor.

Armata rusă va securiza un coridor pentru delegaţia ucraineană, a mai spus Vladimir Medinski, potrivit agenţiei TASS, citată de Reuters, conform Agerpres.

Vladimir Putin pare hotărât să-şi continue ofensiva, în pofida presiunii internaţionale şi a sancţiunilor economice impuse de Occident Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut ieri că economia rusă primeşte "o lovitură serioasă", dar rămâne "în picioare".

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a avertizat ieri, conform Reuters, că invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni mai brutală. Domnia sa a spus: "Oricine gândeşte logic nu ar face ceea ce face Putin, prin urmare vom vedea... brutalitatea lui crescând".

Preşedintele Ucrainei: "Aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse, iar puterea de la Kremlin nu va putea să-i cucerească ţara cu bombe şi atacuri aeriene, informează Reuters.

Referindu-se la atacul rus asupra Complexului memorial al Holocaustului de la Babyn Yar, locul unde trupele germane de ocupaţie şi colaboraţioniştii lor ucraineni au masacrat evrei, Zelenski a spus: "Acest atac demonstrează că pentru mulţi oameni din Rusia Kievul nostru este total străin. Ei nu ştiu absolut nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Însă ei au cu toţii ordinul de a ne distruge istoria, de a ne distruge ţara, de a ne distruge pe noi toţi".

Joe Biden: "Putin va plăti un preţ ridicat continuu, pe termen lung"

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a atacat dur pe liderul rus Vladimir Putin, numindu-l un "dictator" care este acum izolat de lume mai mult ca oricând.

Vladimir Putin "s-a înşelat", "suntem pregătiţi, suntem uniţi"', a spus Biden marţi, în primul său discurs despre Starea Naţiunii, la Washington, cerând Congresului american să ovaţioneze în picioare poporul ucrainean care "nu se teme de nimic", relatează AFP, conform Agerpres.

"Preşedintele rus a crezut că Occidentul şi NATO nu vor răspunde, dar Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii, deoarece în lupta împotriva autocraţiei, democraţiile sunt pregătite", a adăugat Putin, enumerând sancţiunile fără precedent impuse Rusiei după invazia din Ucraina.

"Chiar dacă ar putea obţine câştiguri pe câmpul de luptă, el va plăti un preţ ridicat continuu pe termen lung", a declarat Biden, avertizând: "Dacă dictatorii nu plătesc preţul pentru agresiunea lor, ei provoacă şi mai mult haos".

Biden i-a ameninţat pe oligarhii ruşi cu confiscarea "iahturilor, apartamentelor de lux şi a avioanelor lor", un grup operativ al Departamentului de Justiţie al SUA urmând să se axeze pe urmărirea penală a activităţilor infracţionale ale acestora.

Între timp, Curtea Internaţională de Justiţie, cel mai înalt organism judiciar al ONU, a anunţat audieri pe 7 şi 8 martie, după ce guvernul ucrainean a acuzat Moscova că plănuieşte un genocid.

Guvernul american interzice zborurile ruseşti în SUA

Guvernul de la Washington a anunţat marţi o interdicţie a zborurilor ruseşti în spaţiul aerian american, urmând măsuri similare luate de Uniunea Europeană şi Canada.

"Anunţ că ne vom alătura aliaţilor noştri, închizând spaţiul aerian american pentru toate zborurile ruseşti, izolând şi mai mult Rusia şi adăugând o presiune suplimentară asupra economiei sale", a declarat Biden.

Belarus va desfăşura forţe suplimentare la frontiera cu Ucraina

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat, marţi, că a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare în Sud, la frontiera cu Ucraina, în a şasea zi a invaziei ruse în această ţară, notează AFP, conform Agerpres.

"Elicoptere şi avioane militare, desfăşurate la Gomel, Baranovici şi Lunineţ, asigură în prezent securitatea acestei frontiere dintre două foste republici sovietice", a declarat Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit agenţiei naţionale de presă Belta. Lukaşenko s-a pronunţat în favoarea desfăşurării a "cinci grupuri tactice de batalion pentru a proteja această direcţie" spre Sud, grupurile respective cuprinzând de obicei sute de soldaţi, echipaţi cu vehicule blindate şi arme de artilerie.

Aliat al Moscovei, Aleksandr Lukaşenko, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a dat, totuşi, asigurări că ţara sa nu va participa la ofensiva din Ucraina. "Nu este treaba noastră", a afirmat acesta, susţinând, de asemenea, desfăşurarea unor forţe suplimentare la frontiera cu Polonia, în Vest, pentru a proteja Belarusul de un posibil atac al NATO.

"În niciun caz nu trebuie permisă o invazie a forţelor NATO pe teritoriul belarus şi nici cea mai mică operaţiune a acestora pe teritoriul nostrum", a subliniat liderul de la Minsk, precizând că i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, livrarea suplimentară de sisteme antiaeriene ruseşti S-400, care sunt deja desfăşurate în regiunea Gomel (sud), pentru a le instala la frontiera de vest a Belarusului.

La rândul său, şefa Opoziţiei din Belarus, refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat că lansează o "mobilizare anti-război" în Belarus.

"Trebuie să încetăm să îi privim pe belaruşi ca pe nişte agresori", a declarat aceasta în mesaje pe Telegram, îndemnând armata din Belarus fie "să refuze să participe la război, fie să meargă imediat de partea ucrainenilor".

UE sancţionează 22 de ofiţeri superiori din Belarus, acuzaţi că au ajutat Rusia să invadeze Ucraina

Uniunea Europeană a adăugat ieri numele a 22 de ofiţeri superiori din cadrul Forţelor armate din Belarus pe "lista neagră" a persoanelor sancţionate din cauză că susţin invazia Ucrainei de către Rusia, anunţă într-un comunicat Consiliul Eurpean, relatează AFP, conform news.ro.

"Având în vedere gravitatea situaţiei şi faptul că Belarusul participă la o invazie rusă neprovocată împotriva Ucrainei, prin autorizarea unei agresuni militare de pe teritoriul său, Consiliul adaugă 22 de persoane pe lista persoanelor fizice şi juridice, entităţilor şi organizaţiilor vizate de măsuri restrictive", anunţă Consiliul.

Sancţiunile "ţintite" constau în blocarea averilor şi o interdicţie de călătorie şi de sejur în UE.

Ukrayinskia Pravda: Kremlinul îl pregăteşte pe Ianukovici să revină la putere în Ucraina

Fostul preşedinte al Ucrainei (fugar), Viktor Ianukovici, se află în prezent la Minsk, iar Kremlinul îl pregăteşte pentru o operaţiune specială, unul dintre scenarii fiind proclamarea lui ca preşedinte al Ucrainei, potrivit Ukrayinskia Pravda, care citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene, anunţă news.ro.

Potrivit unui scenariu, Kremlinul va încerca să-l îl proclame "preşedintele Ucrainei" pe Viktor Ianukovici, care a fost îndepărtat din această funcţie în anul 2014.

Conform informaţiilor invocate, Rusia ar putea pregăti o operaţiune sau o acţiune informaţională privind întoarcerea fostului preşedinte în Ucraina sau pentru a publica un apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat.

Ministrul de Externe luxemburghez, Jean Asselborn, a evocat ieri o "răsturnare" de la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin de către poporul rus, cu scopul opririi războiului în Ucraina, relatează AFP, conform news.ro.

Asselborn a spus: "Dacă poporul rus ar vedea ce face Putin în Ucraina, cât de frică le este ucrainenilor şi câte vieţi de om are pe conştiinţă, atunci l-ar răsturna de la Kremlin".

------------------------------

Ministerul rus al Apărării a confirmat că a organizat atacuri cu rază lungă de acţiune cu arme de precizie care vizează infrastructura de comunicaţii ucraineană, conform purtătorului de cuvânt al Armatei ruse, generalul-maior Igor Konaşenkov, relatează CNN, conform news.ro.

Sediul serviciilor secrete ucrainene s-a numărat printre ţintele bombardamentelor, potrivit agenţiei de ştiri de stat ruse TASS.

------------------------------

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine astăzi în România

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine astăzi în România, anunţă news.ro, menţionând că domnia sa are programată o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să facă declaraţii de presă comune, la Palatul Cotroceni.

Tot astăzi, preşedintele României are programată o întâlnire cu Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

Dana Spinant, director pe comunicare politică în cadrul Comisiei Europene, a scris într-un mesaj pe Twitter că "preşedintele Comisiei Europene va vizita România şi Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor ţări despre situaţia din Ucraina şi despre sprijinul Europei pentru refugiatii din Ucraina".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb