Saxo Bank a realizat topul celor mai pesimiste tendinţe din 2009

F.A.
Internaţional / 19 decembrie 2008

Saxo Bank, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de internet banking şi a investiţiilor online, a întocmit raportul "10 Outrageous Claims 2009" în care reuneşte cele mai pesimiste tendinţe din 2009, informează BankNews.

În concordanţă cu efectele rezultate în acest an ca urmare a crizei financiare internaţionale: prăbuşirea giganţilor bancari de pe Wall Street, scăderea preţului petrolului cu mai bine de 100 de dolari, intervenţii masive ale statului în ţări cu politici economice ultra-liberale, devalorizarea preţurilor locuinţelor, mulţi analişti sunt de părere că 2009 ar putea fi cel puţin la fel de animat ca anul curent.

Astfel, Saxo Bank estimeazăurmătoarele efecte pentru anul 2009:

1. Petrolul ar putea ajunge la 25 de dolari. Scăderea barilului nu pare să fie o tendinţă negativă, însă ar fi o reflectare a situaţiei economice dezastroase generata de reducerea drastică a consumului populaţiei şi a activităţii companiilor. În urmă cu două zile, OPEC a decis o reducere record a producţiei de petrol, cu două milioane barili pe zi.

2. Iranul, ţară cu armament nuclear, s-ar putea confrunta cu o revoltă a populaţiei. Experţii Saxo Bank sunt de părere că societatea iraniană va fi greu încercată, urmare a dependenţei strânse de industria petrolului. Dacă politicenii nu vor putea satisface cerinţele de bază ale populaţiei sunt foarte probabile revolte şi răsturnări de Guvern. 3. Indicele S&P500 va scădea cu încă 500 de puncte din cauza slăbirii principalelor companii americane. Creşterea costurilor fondurilor corporatiste, prăbuşirea preţului caselor şi încetinirea programelor de investiţii vor contribui la starea generală de slăbiciune economică în Statele Unite.

4. Italia ar putea abandona reglementările monetare europene şi ar putea chiar ieşi din zona euro. Aceasta ca urmare a deficitului bugetar excesiv din 2009 care va fi o povara uriaşă pentru guvernul italian.

5. Viitura economică va lovi în plin economia australiană abia la anul, când dolarul australian se va deprecia semnificativ faţă de yenul japonez, ţara cu care derulează o mare parte din relaţiile comerciale. Şocul se va simţi mai întâi în preţul bunurilor de larg consum.

6. În alt trend identificat de Saxo Bank este ascensiunea dolarului, care va ajunge spre sfârşitul anului viitor să depăşească euro, încheind la o paritate de 1,3 în favoarea monedei americane. Argumentul analiştilor este ca întreaga zonă euro va avea de suferit în 2009 într-o măsură mai mare decât cea americană.

7. Produsul Intern Brut al Chinei va avea o creştere de zero la sută, în condiţiile în care în ultimul deceniu a înregistrat creşteri anuale de peste 10 la sută. Creşterea Chinei s-a bazat pe soliditatea exporturilor, însă acestea sunt serios afectate de diminuarea consumului în Europa şi SUA.

8. Economiile din Estul Europei se vor şubrezi, iar principala piaţă afectată va fi cea a creditelor. Guvernele din această zona vor fi tentate să îşi decupleze politicile monetare de la directivele venite dinspre zona euro şi să găsească propriile soluţii de supravieţuire. Economiile emergente au o vulnerabilitate crescută, nefiind exclusă înmulţirea cazurilor de falimente.

9. Preţul materiilor prime va intra la apă. Întreg anul 2009 va fi dominat de scăderi considerabile ale preţurilor. Indexul Reuters/Jefferies CRB, care cuprinde 19 materii prime, ar putea scădea cu 30 la sută.

10. Moneda chinezească s-ar putea impune în faţa dolarului în ţările din Asia. China va deveni o adevărată putere în Asia, iar influenţa sa va creşte semnificativ în următorul an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb