Scad acţiunile companiilor miniere din Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 aprilie 2009

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, ca urmare a declinului cotaţiilor de pe piaţa metalelor. Au fost afectate, în principal, titlurile producătorilor de materii prime.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au scăzut cu 3,1%, la 1.360 pence. Titlurile "Anglo American" Plc, a patra companie minieră la nivel mondial, au coborât cu 4,8%, la 1.313 pence. Ieri, la Bursa Metalelor din Londra, a scăzut preţul nichelului, al cuprului şi plumbului.

Titlurile "Peter Hambro Mining" Plc, al doilea producător de aur din Rusia, au coborât cu 11% pe piaţa londoneză, la 497,25 pence. Compania a raportat o scădere cu 43% a profitului anual, anunţând totodată că nu va acorda dividende pentru semestrul al doilea. Rezultatele companiei au fost afectate de creşterea costurilor.

Titlurile "Metro International" SA, companie suedeză care publică ziare gratuite în 22 de ţări, au coborât cu 37%, la 0,97 coroane. Societatea a anunţat că va lansa o emisiune de drepturi în vederea majorării capitalului, în condiţiile în care discuţiile cu un potenţial compărător au eşuat.

Acţiunile companiei imobiliare "Hammerson" Plc au scăzut cu 3,3%, la 290 de pence. "JPMorgan Chase & Co." a modificat în sens negativ recomandarea pentru aceste acţiuni ("neutral", de la "overweight").

Titlurile "Liberty International" Plc, de asemenea companie imobiliară, au coborât cu 3,2%, la 449,5 pence. În acest caz, ratingul a fost redus la "underweight", de la "neutral".

Acţiunile "Carphone Warehouse Group" Plc, retailer britanic de telefoane mobile, au coborât cu 7,5%, la 129 pence. Compania va anunţa, în această săptămână, că amână planul de desprindere a diviziilor de retail şi telecomunicaţii, notează cotidianul Sunday Telegraph, fără să citeze vreo sursă.

Titlurile "Allied Irish Banks" Plc, cea mai mare bancă din Irlanda (după valoarea de piaţă), au crescut cu 13%, la 97 de eurocenţi. Banca ar putea vinde active în vederea majorării capitalului cu 1,5 miliarde de euro (1,95 miliarde de dolari).

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 2,1%, la 4.008,96 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 3,4%, la 2.990,93, DAX al Bursei din Frankfurt - tot cu 3,4%, la 4.517,59.

Asia, în creştere

Majoritatea acţiunilor tranzacţionate la bursele din Asia au crescut ieri, după ce premierul Chinei, Wen Jiabao, a declarat că unul dintre planurile de stimulente economice a avut rezultate peste aşteptări.

Acţiunile "Bank of China" Ltd., a doua bancă din ţară, au crescut cu 5% pe piaţa din Hong Kong,

la 2,95 dolari HK. Acţiunile "Ping An Insurance Group" Co., al doilea asigurător din China, au urcat cu 3,3%, la 52,70 dolari HK. Titlurile "PetroChina" Co., cel mai mare producător de petrol din China, au urcat cu 2,4%, la 6,89 dolari HK.

Acţiunile "Kobe Steel" Ltd., al patrulea producător de oţel din Japonia, au crescut cu 9,1%, la 191 yeni. "Nomura Holdings" Inc. a modificat în sens pozitiv ratingul acordat industriei siderurgice ("bullish").

Titlurile "Nippon Steel" Corp., cea mai mare oţelărie niponă, au crescut cu 4,3%, la 361 yeni.

Acţiunile "LG Chem" Ltd., cel mai mare producător de chimicale din Coreea de Sud, au câştigat 25 de procente, ajungând la 127.500 woni. "JPMorgan Chase & Co." şi-a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru acţiunile "LG Chem": "overweight", de la "neutral". Totodată, "Macquarie Group" Ltd. a modificat în sens pozitiv calificativul acordat acţiunilor companiei sud-coreene: "outperform", de la "underperform".

Titlurile "Asciano Group" din Australia, deţinător de porturi şi terminale de containere, au crescut cu 33%, la 1,545 dolari australieni. Potrivit cotidianului The Australian, "Carlyle Group", "TPG Capital" şi unii operatori energetici sau de infrastructură din Asia se numără printre cele opt grupuri care au înaintat oferte pentru preluarea "Asciano" ori pentru unele active ale acestei companii.

Titlurile "OneSteel" Ltd., al doilea producător australian de oţel, au scăzut cu 4,8%, la 2,23 dolari australieni. Compania care, luna aceasta, şi-a modificat în scădere ţinta de profit, a vândut acţiuni noi de 584 milioane de dolari australieni (418 milioane de dolari SUA), la un preţ cu discount.

Acţiunile producătorului nipon de electronice "Toshiba" Corp. au coborât cu 4,8%, la 316 yeni. Cotidianul Nikkei informează că societatea va obţine 300 de miliarde de yeni din vânzarea de acţiuni şi încă 200 de miliarde dintr-o emisiune de obligaţiuni subordonate. Oficialii "Toshiba" au anunţat, însă, că nu plănuiesc o majorare de capital.

Indicele Nikkei 225 al pieţei din Tokyo a crescut cu 0,2%, la 8.924,75 puncte, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 1%, la 15.750,91, S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a scăzut cu 0,2%, la 3.769

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb