Producţia de grâu ecologic estimată în 2009 se ridică la 74.000 de tone, cu 18% mai mică decât cea de 90.340 tone realizată în anul precedent. Cauza scăderii este, în principal, seceta prelungită manifestată în lunile mai, iunie şi începutul lunii iulie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii.
Directorul general din cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat, citat de NewsIn: "Diferenţele de producţie se datorează secetei prelungite din lunile mai, iunie şi începutul lunii iulie, pe durata celor mai importante fenofaze de creştere a grâului, care a favorizat intensificarea atacului de boli şi dăunatori, dar şi ploilor abundente căzute în fenofaza de maturitate fiziologică a grâului, care au dus la înregistrarea de pierderi de producţie, dar şi la deprecierea calitativă a producţiei de grâu". Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii, suprafaţa estimată cultivată cu grâu ecologic în acest an a fost de 40.000 de hectare, cu 11% mai mare decât în anul precedent, când s-au înregistrat 36.137 de hecatre.
Marii producători agricoli din România au declarat, la începutul lunii august, că seceta şi ploile din acest an au redus cu până la 45% producţia autohtonă de grâu, în 2009 obţinându-se circa 4-4,5 milioane de tone de grâu, faţă de circa şapte milioane tone culese în anul precedent