Scăderea şomajului în SUA şi retrogradarea Italiei depreciază euro

A.V.
Internaţional / 10 martie 2013

Scăderea şomajului în SUA şi retrogradarea Italiei depreciază euro

Moneda unică a coborât, vineri, sub 1,30 dolari

Moneda unică europeană s-a depreciat vineri, pe pieţele externe, raportat la dolar, după ce administraţia americană a anunţat un declin neaşteptat al ratei şomajului, în luna februarie. Scăderea euro a continuat după ce agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a retrogradat Italia.

Euro a coborât cu 0,8% vineri, pe piaţa din New York, încheind săptămâna cu 1,3005 dolari. Pe parcursul zilei, însă, imediat după anunţul retrogradării Italiei, moneda împărţită de 17 state din Uniunea Europeană a scăzut la 1,2955 dolari - nivelul minim al ultimelor trei luni.

Totodată, indicele Dollar - care măsoară evoluţia monedei americane faţă de valutele a şase parteneri comerciali majori ai SUA - a crescut cu 0,5% săptămâna trecută, la Intercontinental Exchange, ajungând la 82.715 puncte (cel mai ridicat nivel din 3 august până în prezent). Acest indice a crescut vreme de cinci săptămâni la rând, consemnând cea mai lungă perioadă de avans de după luna iunie 2012.

Calificativul de credit al Italiei a fost redus cu o treaptă de către Fitch, în condiţiile în care impasul politic creat în ţară de alegerile generale de luna trecută ameninţă capacitatea acesteia de a face faţă recesiunii şi crizei datoriilor din Europa. Ratingul acordat de Fitch obligaţiunilor guvernamentale italiene a fost redus la "BBB+", de la "A-", cu perspectivă negativă.

"Incertitudinea politică mărită şi un fundal care nu este propice viitoarelor reforme structurale constituie un şoc pentru economia reală, aflată în mijlocul unei adânci recesiuni", a precizat Fitch, subliniind: "Recesiunea din Italia este una dintre cele mai adânci din Europa".

Economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, a scăzut cu 2,4% anul trecut, pe fondul măsurilor de reducere a deficitului bugetar. Agenţia Fitch aşteaptă ca economia Italiei să înregistreze un declin de 1,8% în 2013, în condiţiile în care datoria publică a ţării va atinge aproape 130% din PIB, faţă de 127% în 2012.

Italia trebuie să vândă obligaţiuni şi alte titluri de stat în sumă de peste 30 de miliarde euro lunar.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9684
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7338
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3533
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0241
Gram de aur (XAU)Gram de aur409.9933

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb