Scandal între UPC şi RCS pe includerea DIGI 24 în grila de programe

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 26 martie 2014

Scandal între UPC şi RCS pe includerea DIGI 24 în grila de programe

Surse telecom: "Consiliul Concurenţei nu are niciun rol în disputa dintre postul Digi24 şi UPC/Romtelecom"

UPC şi Romtelecom au primit aviz favorabil de la CNA să nu introducă Digi24 în grilele de programe

Consiliul Concurenţei nu are nicio implicare în cazul disputei dintre compania RCS-RDS, deţinătorul postului de televiziune Digi24, şi operatorii UPC şi Romtelecom, care nu au inclus postul de ştiri în grila de programe, în ciuda faptului că Digi24 a intrat în lista canalelor libere la retransmisie ("must-carry"), ne-au spus surse din piaţă. Sursele apropiate situaţiei ne-au declarat că, în acest caz, Consiliul Concurenţei (CC) nu are nicio autoritate, întrucât există deja un reglementator al pieţei, anume Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

CNA a aprobat cu unanimitate de voturi, la mijlocul săptămânii trecute, grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS. De asemenea, CNA a aprobat şi grilele de cablu ale companiei de telecomunicaţii Romtelecom (analogic, IPTV şi digital), în care, de asemenea, nu se regăseşte Digi 24.

Oficialii UPC ne-au declarat: "Dorim să precizăm că abonamentul de televiziune analogică, ce include un număr de maximum 51 de canale, este un abonament de bază. La acest abonament au acces toţi clienţii UPC, fiind disponibil în toate localităţile unde compania noastră are acoperire. Aplicând principiul «must-carry» şi procentul de 25% stipulat de lege, calculele noastre au indicat că trebuie să ne oprim la numărul 12 din canalele care ne sunt impuse prin acest principiu «must-carry»". Ceea ce nu include şi Digi 24 care se situează pe poziţia a 13-a în lista "must carry".

Totodată, oficialii operatorului de cablu ne-au mai spus că grilele propuse au fost, de altfel, aprobate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA): "UPC respectă legislaţia în vigoare şi principiul «must-carry». Digi 24 nu a fost introdus în cadrul acestui demers de actualizare a grilelor datorat noului top «must-carry», deoarece nu se califică în cota de 25% canale din topul «must carry» din numărul total de servicii de programe distribuite în grila analogică a UPC. Prioritatea UPC a fost să ne asigurăm că respectăm legea şi normele de aplicare CNA".

Reprezentanţii RCS-RDS nu ne-au transmis punctul lor de vedere până la închiderea ediţiei.

Narcisa Iorga, membru CNA, a spus recent, în cadrul şedinţei de aprobare, că Digi 24 se află pe poziţia a 13-a în lista "must-carry". Ea a făcut referire la faptul că 25% din 51 de canale înseamnă 12,75. Reprezentantul UPC i-a răspuns: "Nu am rotunjit în sus, cota este calculată pe 51, care înseamnă 12 canale. Este calculul pe care l-am obţinut şi până la urmă se reflectă la puterea noastră comercială cu 51 de canale, dacă am avea 55 sau 60...".

Totodată, Narcisa Iorga a remarcat că UPC are în grila digitală Neptun TV, o televiziune care se află pe locul 22 în lista "must-carry". "Principiul pe care l-am aplicat întotdeauna este interesul abonaţilor şi să nu facem schimbări nenecesare. Şi, în general, nu am introdus canale care nu se regăseau (în grila UPC, n.r.), dar ce se regăsea a fost păstrat", a explicat oficialul UPC.

Narcisa Iorga a propus aplicarea unei somaţii publice în cazul UPC, astfel încât compania să introducă în grilele sale televiziunile Digi 24, Alfa Omega TV şi Credo TV. Propunerea sa nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicată.

Solicitările UPC de modificare a grilelor sale de cablu au venit ca urmare a publicării în data de 4 februarie a noii liste "must carry" (care stabileşte televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii din România, în anul 2014). Lista "must-carry" a fost publicată de CNA conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012. Lista se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2014 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune, dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa.

Grilele de cablu pentru care UPC România a solicitat recent avizul Consiliului nu includ trei televiziuni prezente pe lista "must-carry", respectiv Digi 24, Alfa Omega TV şi Credo TV. De asemenea, la nivel regional, grilele de cablu ale UPC nu includ televiziunea TV Sud Est şi programe regionale ale Digi 24, precum Digi 24 Craiova.

Răspunsul Romtelecom

"Romtelecom crede cu tărie că introducerea canalului aparţinând unui alt operator în propria grilă de canale TV constituie o încălcare a principiilor concurenţei. Susţinem această poziţie, întrucât spaţiul media disponibil pentru un furnizor fără niciun cost în reţelele competitorilor săi poate conduce la obţinerea în mod neetic a unui avantaj comercial rapid pentru deţinătorul respectivului canal. O astfel de situaţie poate reprezenta o deviere de la principiile care au stat la baza reglementării must-carry în cadrul Directivelor Europene. Până la acest moment, Romtelecom nu a primit nicio plângere din partea companiei proprietare a Digi24", ne-au declarat reprezentanţii Romtelecom.

În februarie, UPC s-a retras din Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu

Operatorul UPC a anunţat, în prima jumătate a lunii trecute, că se retrage din Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC), începând cu data de 1 februarie anul curent. Oficialii UPC au menţionat că declaraţiile domnului Radu Petric, preşedintele ACC, nu sunt în acord cu poziţia UPC România şi nu reprezintă punctul de vedere al companiei. Retragerea UPC din ACC vine pe fondul afirmaţiilor preşedintelui Asociaţiei, apărute în presă la începutul lunii februarie, conform cărora introducerea postului Digi 24 în categoria canalelor libere la transmisie (must-carry) nu ar denatura interesele celorlalţi operatori de cablu. Digi 24 este postul de televiziune al RCS-RDS, principalul competitor al UPC din piaţa de cablu TV din ţara noastră.

Ulterior, Severina Pascu, directorul general al UPC România, a declarat că introducerea postului de televiziune Digi 24, deţinut de marele rival din piaţă RCS-RDS, în grila de programe libere la transmisie (must-carry), va fi abordată de compania pe care o conduce în spiritul legii: "În privinţa must-carry, vom respecta legea. Decizia părăsirii Asociaţiei Cabliştilor a fost luată de anul trecut, nu are nicio legătură cu declaraţiile preşedintelui Asociaţiei. A fost o coincidenţă nefericită", au completat oficialii operatorului de cablu.

Compania UPC România oferă servicii de televiziune (digitală, prin satelit şi analogică), internet în bandă largă şi telefonie în aproximativ 200 de oraşe şi numără aproximativ 1,1 milioane clienţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb