SCANDALUL ACŢIUNILOR DE LA PORTUL CONSTANŢA Mazăre: "Rus este prieten cu Băsescu, de aceea au aceeaşi poziţie despre acţiunile Portului"

V.P.
Ziarul BURSA #Companii / 30 iulie 2014

Mazăre: "Rus este prieten cu Băsescu, de aceea au aceeaşi poziţie despre acţiunile Portului"

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat că statul român, prin Guvern, trebuie să rămână acţionar majoritar la Portul Constanţa

Fostul ministru, Dan Şova, dorea să cedeze un pachet de 13% din acţiuni către Consiliul Local Constanţa

Ioan Rus este prieten cu Traian Băsescu şi din acest motiv cei doi împărtăşesc opinii similare despre trecerea pachetului de 13% din acţiunile Portului Constanţa din visteria Guvernului la Consiliul Local Constanţa, a declarat, ieri, primarul Constanţei, Radu Mazăre. Domnia sa a specificat, potrivit Mediafax: "Eu nu am vorbit cu Rus, am vorbit cu Ponta. Rus ştiu că e prieten cu Băsescu şi era normal să aibă aceeaşi poziţie ca şi Băsescu".

După scandalul stârnit de ideea fostului ministru Dan Şova ca Guvernul ofere un pachet din Portul Constanţa Consiliului Local, noul ministru Ioan Rus a spus, recent, că, în opinia sa, statul ar trebui să păstreze pachetul majoritar. Declaraţia este menită să îi liniştitească pe sindicaliştii care au organizat proteste faţă de primarul Radu Mazăre şi Dan Şova.

Ministrul Transporturilor a declarat, săptămâna trecută, că, în opinia sa, statul ar trebui să păstreze minim 50% plus o acţiune la compania care administrează Portul Constanţa, cu importanţă strategică pentru România, dar admite că decizia legată de modificările de acţionariat aparţine Guvernului.

Domnia sa a spus: "Eu cred că acolo putem privatiza până la 50% minus o acţiune, 50% plus o acţiune minim trebuie să rămână în proprietatea statului. V-am spus ce gândesc eu, este o decizie care va aparţine Guvernului României şi nu ministrului Transporturilor. Astăzi, când noi vorbim, eu aşa gândesc. Nu exclud posibilitatea să dăm comunităţii locale, nu exclud varianta în care să dau acţiuni pe bursă".

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare câte 20% din capital.

Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port, dar şi în mediul politic de la nivel central.

Demisia lui Dan Şova din fruntea Ministerului Transporturilor a fost primită cu multă bucurie în rândul sindicaliştilor care se opun trecerii unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa de la statul român la Consiliul Local Constanţa, ne-a declarat, recent, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), Mircea Burlacu.

Mutarea pachetului de acţiuni ale Portului Constanţa de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Constanţa, iniţiată de fostul ministru de la Transporturi Dan Şova, a provocat un imens scandal la malul Mării Negre. Proteste şi ample manifestaţii de stradă, organizate de sindicalişti şi de anumiţi operatori portuari importanţi, au avut loc în Constanţa şi în luna mai, principalul vizat fiind primarul Radu Mazăre, care este acuzat, printre altele, că încearcă să pună mâna pe Port pentru a face jocurile anumitor grupuri de interese străine, sau pentru că ar avea un interes personal. În replică, edilul Constanţei a spus, la vremea respectivă, că dacă ar fi dorit să facă o afacere nu l-ar fi putut împiedica nimeni, mai ales că PSD este la guvernare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb