SCANDALUL ANTENE - RCS Directorul Antena TV Group, acuzat de şantaj de către DNA

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 31 mai 2013

Directorul Antena TV Group, acuzat de şantaj de către DNA

UPDATE 19:02 Avocatul lui Alexandrescu: "S-a invocat pericolul pentru ordinea publică"

"S-a invocat în motivarea cerererii de arestare un singur temei, şi anume pericolul pentru ordinea publică, cel care se invocă frecvent în toate cazurile când se cere arestarea preventivă. Nu s-a prezintat ce fapte ar fi putut săvârşi dacă ar fi fost lăsat liber", a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ, conform Antena3.ro.

-----

UPDATE 17:18 Sorin Alexandrescu, arestat pentru 29 de zile

Directorul Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzat de şantaj.

Sorin Alexandrescu a declarat recurs în instanţă, care se va judeca la Tribunalul Bucureşti. Recursul urmează să se judece în aproximativ trei zile, conform Antena3.ro.

----

UPDATE 17:10 RCS&RDS: Acest şantaj este o continuare a unei campanii mediatice negative exercitate de Antena TV Grup

Unul din administratorii RCS&RDS a depus o plângere în legatură cu un şantaj exercitat asupra sa de Antena TV Grup, prin directorul general Sorin Alexandrescu, se arată într-un comunicat al RCS&RDS remis redacţiei.

Compania precizează că scopul şantajului era să forţeze încheierea unui contract de retransmisie prin satelit a canalelor Antena TV Group, în condiţiile impuse de aceasta, pentru o sumă de peste 30 milioane euro.

"Acest şantaj este o continuare a unei campanii mediatice negative exercitate de Antena TV Grup împotriva companiei noastre în ultimii ani, în încercarea de a ne forţa să plătim sume exorbitante pentru difuzarea canalelor sale. RCS&RDS nu a acceptat şi nu va accepta niciodată astfel de practici şi nici nu poate fi de acord să mărească factura abonaţilor săi în interesul unui astfel de grup de presiune", se mai arată în comunicat.

"În ceea ce priveşte contractul legal dintre compania noastră şi BODU SRL, este vorba de un contract de asociere în participaţiune pentru construcţia, amenajarea şi exploatarea unui complex de clădiri, cu o capacitate totală de peste 3.000 de locuri, destinate organizării de evenimente, care nu are nicio legatură cu LPF şi difuzarea meciurilor de fotbal. Acest contract de asociere a fost încheiat conform prevederilor Codului comercial din România. Toate operaţiunile privitoare la acest contract sunt evidenţiate în documentele financiar contabile, iar toate plăţile s-au realizat prin intermediul conturilor bancare cu respectarea legislaţiei aplicabile", conform documentului citat.

RCS&RDS menţionează că drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal, au fost adjudecate de companie împreună cu Antena 1, printr-o liciţatie publică desfaşurată cu 16 luni înainte de încheierea acestui contract, iar suma oferită în licitaţie a fost cu mai bine de cinci ori mai mare decât în contractul anterior.

-----

UPDATE 16:52 Instanţa a rămas în pronunţare pe cererea DNA de arestare a şefului Antena TV Group

Judecătoria Sectorului 1 a rămas astăzi în pronunţare pe cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare preventivă a directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, acuzat că a şantajat un administrator de la compania RCS-RDS, conform surselor de presă.

-----

UPDATE 16:33

În cazul directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu, nu există probe privind şantajul, a declarat, astăzi, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, transmite Antena3.ro.

Totodată, avocatul lui Alexandrescu susţine că DNA nu avea competenţă să ceară arestarea preventivă a directorului Antena Group în acest caz.

------

UPDATE 13:52 Dragomir a primit 3,5 milioane de euro de la RCS-RDS

În referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin care cer Judecătoriei Sectorului 1 arestarea preventivă pe numele lui Sorin Alexandrescu, apar mai multe interceptări reprezentând convorbiri surprinse între şeful Antenelor şi şeful RCS-RDS.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP), Dumitru Dragomir, a primit suma de 3,5 milioane de euro de la RCS-RDS, se arată în referat, conform postului de televiziune Antena3.

UPDATE 13:33 DNA cere arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui George Sorin Alexandrescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut, vineri, Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui George Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, urmărit penal pentru şantaj.

---

UPDATE 08:50: Dumitru Dragomir:" Am căzut între doi elefanţi, iar eu calc în urma lor şi pot să-mi rup glezna nevinovat"

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP), Dumitru Dragomir, a declarat, aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, după ieşirea de la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) unde a dat explicaţii în dosarul de şantaj în care a fost pus sub acuzare directorul Antena Group, că între trustul Intact şi RCS & RDS este o luptă "între doi elefanţi", iar el nu a greşit "din punct de vedere legal" cu nimic şi nu a încasat niciun leu, relatează www.b1.ro.

"Am fost chemat în calitate de martor şi am răspuns la toate întrebările. Am făcut o plângere, o declaraţie. Nu ştiu ce e. Am declarat ce mi s-a întâmplat. Am spus tot adevărul mai ales că discuţiile s-au purtat prin telefon şi stenogramele sunt la ordinea zilei. Am fost anunţat la telefon de Sorin Alexandrescu să vorbesc cu un director de la RCS-RDS să îl trimit la dânsul că are ceva foarte tare cu domnia sa. I-am spus lui Sorin Alexandrescu: Du-te bă de aici cu vaca! Ce treabă am eu cu oamenii ăia. Nu ştiu de ce m-au băgat pe mine în lupta asta. Apoi a trimis o hârtie cu antetul Intact la care îmi cerea să răspund la nişte întrebări despre un contract făcut cu RCS-RDS. M-am simţit şantajat, nu m-am simţit bine, vis-a-vis de mine ei au greşit. Am căzut între doi elefanţi iar eu calc în urma lor şi pot să-mi rup glezna nevinovat", a declarat Dumitru Dragomir la ieşirea de la DNA.

Preşedintele LPF a mai declarat că înainte de acest scandal era amic cu Sorin Alexandrescu şi cu fiica lui Dan Voiculescu, iar contractul publicat joi se află în posesia trustului Intact de cel puţin o lună de zile.

"Eu am dat o declaraţie la DNA. Dar procurorii sigur au toate înregistrările şi stenogramele. Eu am telefoanele ascultate de ani de zile. S-ar putea să aibă şi o ascultare ambientală de la mine din birou în care îmi spunea ce o să le facă el celor de la RCS RDS. Eu îi ziceam: De ce îmi spui mie, mă doare în borurile de la pălărie. Am vorbit la telefon cu domnul Ciuvică. Contractul e de aproape 3 milioane, nu de 1,7 milioane. De ce nu a spus tot? Garda Financiară, care mi-a făcut un control acum o lună şi jumătate, le-a dat contractul celor de la Intact. Sunt sigur de asta. Altfel nu aveau de unde să îl obţină. Nu am minţit la DNA pentru că mi-a fost frică. Poate mă ţineau şi pe mine acolo. Procurorii ştiu tot", a precizat Dragomir.

Dumitru Dragomir spune că a "căzut între doi elefanţi, de pe urma cărora poate să-şi rupă gleza nevinovat".

"Scopul anchetei eu nu pot să îl spun. Lupta este între doi elefanţi, iar eu calc pe urmele lor. Este şantajul lor, să nu mă bage pe mine, eu nu am greşit, nu am încasat eu sau vreo firmă de a mea vreun leu dintr-un contract. Domnul Ciuvică a venit cu un contract rupt din context, la acel contract sunt încă 2-3 adendumuri. Firma este creditoare şi gaj la bancă. A fost o asociere între 2 firme, una care a venit cu peste 11 milioane, firma mea, şi firma RCS care a venit cu 20 şi ceva la sută. RCS primea 15% pe o perioada de 10 ani şi în ultimii ani întreagul câştig al asocierii, şi atunci unde e neregula? Antena 1 a fost un consorţiu cu RCS&RDS. Eram amic cu Sorin Alexandrescu, nu ştiu de ce m-au băgat pe mine în lupta elefanţilor. Eu n-am voie să mă uit nici pe cablu la RCS, în situaţia asta. Nu ştiu unde e neregula", a mai spus Dumitru Dragomir.

Preşedintele LPF povesteşte că totul a început cu un control de la Garda Financiară în care au verificat toate actele din ultimii 5 ani, soldat cu o amendă de 3.000 de lei.

"S-a terminat primul control, între timp m-a sunat Sorin Alexandrescu care mi-a zis să-l sun pe Bendei, eu am crezut că să-i dea bani împrumut Antenei 1. Mi-a zis că vine a doua zi la mine la Ligă. Primul control a fost de fond. După telefon, iar a venit controlul şi cere contractul cu RCS-RDS, acolo nu le-a convenit aportul în societate, noi am venit cu 11 milioane, ceilalţi cu vreo 20%. Ei aveau 15%, iar în ultimii 5 ani luau tot câştigul. Primesc apoi o hârtie nedatată, dar cu antetul Intact şi mă roagă să răspund la nişte puncte. Vorbesc cu ei şi îi spun, aţi fost în consorţiu cu RCS-RDS, mi-a spus că îi nenoroceşte pe aceştia că i-au scos de pe satelit, că i-a dat în judecată, eu eram în relaţii bune cu el. Mi-a cerut să insist pe lângă un administrator RCS-RDS să se ducă la el că are ceva foarte tare cu el", a adus în vedere Dumitru Dragomir.

Energiei.

---

Sorin Alexandrescu, director general Antena TV Group, a fost ridicat ieri de procurorii DNA cu mandat de aducere pentru a oferi declaraţii într-un dosar în care este suspectat de şantaj. Sorin Alexandrescu a fost audiat de procurorii Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Conform comunicatului DNA, "Procurorii efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Sorin George Alexandrescu, director general Antena TV Group, pentru infracţiunea de şantaj. Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, Alexandrescu George Sorin, director general al Antena TV Group, a constrâns un administrator al unei societăţi comerciale să semneze un contract în condiţii prestabilite, impuse de inculpat, sub ameninţarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru persoana în cauză. Dosarul a fost constituit ca urmare a denunţului părţii vătămate".

Aflat în proces cu trustul Intact, după ce în urmă cu doi ani a pornit o adevărată campanie de dezvăluiri, campanie în mijlocul căreia se afla chiar trustul de presă la care lucrase, jurnalistul Stelian Negrea ne-a declarat: "O instituţie a statului confirmă cele spuse de mine în urmă cu doi ani, se confirmă cu probe juridice ceea ce eu demonstram cu probe jurnalistice. Am avut curaj să vorbesc despre aceste practici şi am fost asaltat cu procese. Nu e firesc ca o instituţie media să fie folosită în slujba intereselor personale ale celor care o conduc". Fostul angajat al Intact Media Group, Stelian Negrea, a declarat că jurnaliştii din trustul de presă deţinut de Dan Voiculescu sunt obligaţi să semneze contracte care îi transformă în simpli executanţi ai ordinelor venite din partea angajatorului. Conform jurnalistului, nerespectarea acordului implica sancţiuni de 100.000 de euro. Negrea declara în urmă cu doi ani că directorul trustului Intact, Codruţ Şereş (n.r. nu mai deţine această func-ţie în prezent) , venea la şedinţele de redacţie şi indica societăţi comerciale şi oameni politici care să fie atacaţi în emisiunile postului de televiziune.

Vedetele trustului Intact au reacţionat imediat după ce ştirea a "explodat" în presă. Adrian Ursu, realizatorul emisiunii "Secvenţial", a declarat: "Elementele pe care le avem până acum conduc la faptul că s-a acţionat după principiile de forţă şi pe nişte acuzaţii extrem de firave".

Chiar dacă în comunicatul DNA nu se scrie negru pe alb despre care parte vătămată este vorba, surse autorizate susţin că totul a pornit de la o plângere depusă de RCS-RDS. De alt-fel, Antena 3 a relatat, pe pagina online, că din informaţiile pe care le-a obţinut neoficial, acuzaţia pare să fie bazată pe o plângere făcută de RCS-RDS: "În urma acestei plângeri, SRI şi DNA ar fi organizat o acţiune de supraveghere a convorbirilor telefonice şi personale purtate de Sorin Alexandrescu, în încercarea de a-i fabrica un dosar de şantaj". Pe pagina online a Digi24, post deţinut de RCS & RDS, se confirmă cine se află la celălalt capăt al plângerii: "A fost luată această măsură de procurori în urma unei plângeri făcute pe numele acestuia, plângere venită din partea companiei RCS-RDS. Este vorba de un litigiu comercial, respectiv de acuzaţii de natură comercială, privind un contract, din partea companiei RCS-RDS". Ulterior, acest paragraf a dispărut din ştirea respectivă.

În aprilie 2012 a izbucnit un adevărat scandal între grupul Intact (care deţine Antena1, Antena3, GspTV şi Euforia TV) şi operatorul de cablu. RCS-RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de 19 spre 20 aprilie 2012. Într-un comunicat transmis presei pe 20 aprilie 2012, RCS-RDS a anunţat că nu mai difuzează Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV pe platforma de satelit Digi, întrucât compania de telecomunicaţii nu mai poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, sumă care ar fi fost solicitată de Antena TV Group pentru difuzarea prin satelit a acestor televiziuni. Totodată, RCS-RDS a precizat, în comunicat, că Antena TV Group a declarat libere la retransmisie televiziunile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care, pentru cablu, distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită. În schimb, Intact Media Group a afirmat pe 20 aprilie 2012, într-un comunicat, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă. Potrivit comunicatului Antena, RCS&RDS a refuzat să încheie un acord cu grupul media, motivând că televiziunile în cauză au fost declarate libere la retransmisie: "Obligativitatea retrans-misiei posturilor listate must carry este valabilă doar în reţelele de cablu. Conform prevederilor art. 82 alin. 1 din Legea audiovizualului şi art. 13 alin. 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit, retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori. Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să îşi dis-tribuie conţinutul posturilor TV în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit". Pe de altă parte, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementea-ză principiul "must carry", nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 3 şi Euforia sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit, astfel CNA nu poate impune RCS&RDS să reincludă cele trei televiziuni pe platforma de satelit Digi. Reprezentanţii RCS&RDS au susţinut în faţa membrilor CNA că grupul Antena pretinde societăţii de telecomunicaţii anumite sume de bani pentru retrans-misia Antena 1 şi Antena 3, deşi aces-te televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului "must carry". În schimb, reprezentanţii Antena Group au spus în repetate rânduri că grupul nu condiţionează financiar retransmisia Antena 1 şi Antena 3. Pe de altă parte, CNA a aplicat mai multe amenzi RCS-RDS pentru că operatorul a scos din grilă, de-a lungul timpului, fără să aibă aprobarea Consiliului, mai multe televiziuni, printre care şi unele din portofoliul Antena Group.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. inca o dovada cum se face presa in romania

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb