Scandalul din domeniul lemnului atinge noi cote

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 14 martie 2017

Scandalul din domeniul lemnului atinge noi cote

Romsilva: "Organizaţiile non-guvernamentale nu trebuie să blocheze deliberat drumurile publice şi să comunice informaţii false"

Scandalul din domeniul lemnului continuă, Romsilva reacţionând, ieri, în urma unor acţiuni de protest organizate zilele trecute de activiştii din sector.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge ameninţările şi presiunile organizaţiei Agent Green, care a afirmat că va folosi "toate pârghiile legale disponibile pentru epurarea Romsilva şi a Gărzii Forestiere", se arată într-un comunicat de presă, citat de Agerpres, care menţionează: "Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge ameninţările şi presiunile organizaţiei Agent Green, care, vineri, 10 martie anul curent, a organizat blocarea abuzivă a unui drum public şi controlul autovehiculelor care transportau legal lemne pentru foc. Mai mult, sâmbătă, 12 martie a.c., domnul Gabriel Păun, preşedinte Agent Green, a transmis Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva un e-mail în care ameninţă că dacă Regia nu «recunoaşte public», în 24 de ore, «greşelile făcute în ultimii 15 ani» va folosi «toate pârghiile legale disponibile pentru epurarea Romsilva şi a Gărzii Forestiere». Respingem cu fermitate acţiunile în forţă şi ameninţările, precum şi diseminarea cu intenţie a informaţiilor false, considerând că organizaţiile non-guvernamentale nu trebuie să blocheze deliberat drumurile publice, să comunice informaţii false, să dispună abuziv controlul autovehiculelor şi a mărfurilor transportate, substituindu-se organelor statului, şi nici să ameninţe instituţiile statului cu «epurări»".

Potrivit Regiei, în cursul anului trecut, activişti ai organizaţiei Greenpeace, cu sprijinul Romsilva, au efectuat o misiune de evaluare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine din zona Vidraru, studiile fiind depuse de această organizaţie la autoritatea centrală ce răspunde de silvicultură, pentru a fi analizate în vederea introducerii acestora în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi cvasi-virgine.

Comunicatul Romsilva adaugă: "Precizăm că, în luna noiembrie a anului trecut, în urma altor afirmaţii defăimătoare, domnul Gabriel Păun a fost notificat de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva că va utiliza căile legale pentru recuperarea prejudiciilor, însă preşedintele Agent Green a solicitat un dialog, acesta purtându-se în 6 decembrie 2016, la sediul central al Regiei. În cursul întrevederii, domnul Gabriel Păun a cerut un protocol de colaborare cu Romsilva privind identificarea pădurilor virgine şi cvasi-virgine, acces la amenajamentele silvice şi a experţilor în teren. Romsilva a răspuns pozitiv, însă, până la această oră, în ciuda solicitărilor repetate ale Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Agent Green nu a încheiat respectivul protocol. Având în vedere deschiderea şi buna credinţă cu care a acţionat Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi acţiunile Agent Green şi ale domnului Gabriel Păun din ultima perioadă, considerăm că obiectivul acestora îl reprezintă prejudicierea deliberată a imaginii şi intereselor Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva".

Activiştii de mediu au organizat, vineri, 10 martie, pe Transfăgărăşan, un protest faţă de tăierile ilegale de arbori din zona montană a judeţului Argeş, în zonă fiind blocat şi un transport de material lemnos.

Acţiunea a fost iniţiată de organizaţia neguvernamentală Agent Green, care a transmis protestul pe pagina sa de socializare. Protestatarii au solicitat o anchetă cu privire la exploatările forestiere din zona lacului Vidraru şi stoparea exploatării pădurilor virgine din România.

Ulterior, Romsilva a precizat că transportul de material lemnos pe care reprezentanţii Agent Green l-au blocat era unul legal, la fel şi lemnul exploatat.

Administratorul pădurilor din patrimoniul statului notează că afirmaţia organizaţiei Agent Green conform căreia suprafaţa de pădure din zona Vidraru s-ar fi aflat în administrarea Romsilva este "complet falsă", suprafaţa respectivă fiind retrocedată în cursul deceniului trecut.

Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a susţinut că acţiunile de protest de genul celei organizate de Agent Green produc confuzie în rândul opiniei publice, chiar dacă au la bază intenţii nobile.

Nostra-Silva: "Activiştii de mediu manipulează cu bună ştiinţă"

ONG-urile de mediu prezente în Comisia pentru agricultură din Parlament la dezbaterile din 8 martie pe tema Legii contravenţiilor silvice au menţionat că forma propusă a actului normativ este bună, dar ulterior s-au răzgândit, în acest context organizaţiile din sectorul forestier considerând că activiştii de mediu "manipulează cu bună ştiinţă", după cum a declarat, ieri, vicepreşedintele Nostra Silva - Federaţia Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, citat de Agerpres.

Reprezentantul Nostra Silva aminteşte că organizaţia WWF-România a scris, într-un comunicat de presă, transmis după dezbaterea din 8 martie: "Azi, 8 martie, reprezentanţii ONG-urilor de mediu au participat la dezbaterea din Comisia de agricultură a Parlamentului pe Legea contravenţiilor silvice. Am ieşit din discuţii cu un optimism rezervat, văzând că de data asta părerea noastră a fost luată în seamă şi principiile promovate de noi incluse în legislaţie. Dacă nu se va schimba nimic în următoarele zile, putem spune că România nu va face un pas înapoi în lupta împotriva tăierilor ilegale şi vă mulţumim vouă, celor care ne-aţi ajutat, aţi fost cu ochii pe procesul legislativ şi v-aţi activat pe social media. Evident, nu spunem hop! până nu trecem dealul, aşa că vom fi în continuare cu ochii pe procesul legislativ, nu doar în ceea ce priveşte contravenţiile, ci în toate problemele referitoare la păduri, în special pe legislaţia privind protecţia pădurilor virgine".

Greenpeace România: "Vicepreşedintele Nostra-Silva consideră necesar să acuze ONG-urile de mediu de manipulare, dezinformare şi lipsă de profesionalism, când, de fapt, dânşii sunt cei care dezinformează"

Organizaţiile non-guvernamentale de mediu Greenpeace România, Fundaţia Eco-Civica şi Plantăm fapte bune în România au solicitat Parlamentului să aprobe prin lege OUG 51/2016 cu amendamentele convenite în dezbaterile publice care au avut loc până în prezent, lucru care, în viziunea lor, ar demonstra că interesul prioritar îl reprezintă protejarea reală a pădurilor şi continuarea luptei împotriva fenomenului tăierilor ilegale de arbori.

Conform celor trei organizaţii, aprobarea OUG 51/2016 cu amendamentele necesare stabilite este cea mai sigură şi directă cale pentru completarea Legii contravenţiilor silvice, iar orice altă opţiune poate compromite întregul sector silvic şi operatorii de bună credinţă prin vulnerabilizarea legii contravenţiilor silvice.

Greenpeace România a precizat, ieri, într-un comunicat: "Dezinformarea propagată în spaţiul public aparţine celor care nu-şi asumă o comunicare deschisă şi onestă, condusă de argumente reale şi nu de interese obscure. Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni Nostra Silva, prin domnul vicepreşedinte Constantin Cătălin Tobescu, propus în funcţia de consilier în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, pregăteşte încă de anul trecut terenul pentru respingerea OUG 51/2016. Pentru aceasta consideră necesar să acuze ONG-urile de mediu de manipulare, dezinformare şi lipsă de profesionalism, când, de fapt, dânşii sunt cei care dezinformează. În dezbaterea de la Ministerul Apelor şi Pădurilor din data de 13 februarie, cu domnul Tobescu în rol de moderator părtinitor şi abuziv, poziţia Greenpeace a fost împotriva abrogării. Pe platforma Fordaq, acelaşi domn Tobescu, din calitatea de administrator, a pretins ulterior, în mod fals, consens pentru abrogare".

Potrivit sursei citate, procedura prin care se includ amendamente în lege nu este discutată în mod transparent.

În prezent, în Parlament există trei iniţiative legislative care propun modificări la Legea contravenţiilor silvice, ultima dintre ele fiind legea aferentă OUG nr. 51/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 171/2010.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, în cazul în care o comisie are spre examinare în fond mai multe iniţiative legislative care au acelaşi obiect de reglementare, cum este această situaţie, se propune spre aprobare una dintre iniţiativele legislative, urmând ca restul iniţiativelor legislative să fie respinse, iar prevederile pe care acestea le conţin să fie preluate ca amendamente la iniţiativa propusă spre aprobare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb