Scandalul din SRR şi televiziunea publică: Protest fără de protestatari!

IULIA NIŢESCU, ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 21 ianuarie 2005

La protestul angajaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune şi a celor din Societatea Română de Televiziune, au participat, ieri, doar şapte reprezentanţi ale celor două instituţii: cinci angajaţi ai SRR şi doi ai TVR. Cel mai bine reprezentată, la mitingul din faţa Guvernului, a fost societatea civilă. Au participat organizaţiile "Cartel Alfa", "Familia", "Asociaţia 21 Decembrie 1989", "Asociaţia victimelor mineriadelor din 1990-1991", cît şi "Federaţia lucrătorilor din mass-media". Din cei cinci reprezentanţi ai radioului prezenţi în faţa Guvernului, doar doi au semnat protestul sindicatelor, prin care era condamnată cenzura din instituţia publică. Cei care nu au semnat documentul au declarat că sînt de acord cu revendicările colegilor lor, însă consideră că au existat şi exagerări în relatările acestora în presă.

Cristina Grecu, redactor în departamentul politic al Radiojurnalului, a confirmat cenzura din radioul public: "De un an există redactori-şefi adjuncţi care pregătesc ştirile cu o seară înainte. Problema cea mare este însă la departamentul politic. De acolo se livrează subiectele, acolo se intervine în favoarea partidelor politice". Potrivit jurnaliştilor, situaţia s-a răsturnat vizibil, de cînd Dragoş Şeuleanu se află la conducerea radioului. Adrian Năstase şi PSD au devenit mult mai prezenţi în toate jurnalele de ştiri: "Dragoş Şeuleanu suna dimineaţa, la ora şase, să ne comunice să nu dăm ştiri negative la adresa PSD, dar să arătăm că ţara merge înainte", a continuat jurnalista.

Astfel, redactorii au cerut, ieri depolitizarea celor două instituţii şi demiterea preşedinţilor care le conduc.

Memoriul înaintat de jurnalişti Guvernului a fost realizat pentru informarea oficialior de la Palatul Victoria despre disfuncţionalităţiile din radioul şi televiziunea publică.

Cei doi reprezentanţi ai Televiziunii Române nu au dorit să dea declaraţii, deoarece conducerea le-a interzis acest lucru.

Protestatarii din Radio România cer CNSAS să cerceteze 17 manageri ai instituţiei suspectaţi de colaborare cu fosta Securitate

Jurnaliştii din SRR şi SRTV au organizat ieri, după protestul din Piaţa Victoriei, o conferinţă de presă pentru a detalia "starea continuă de presiuni şi abuzuri" din cele două instituţii publice. Liderii Iniţiativei Profesională din Radio România (IPRR) au prezentat în atenţia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi a Comisiilor parlamentare de control asupra SRI şi SIE o listă cu 17 persoane angajate ale radioului public, bănuite că ar fi făcut parte din structurile fostei Securităţi sau că ar fi surse ale unor servicii de informaţii paralele care s-au pus în slujba PSD. Preşedintele Iniţiativei a declarat că aceste persoane au salarii de 40-70 de milioane de lei şi primesc frecvent prime de 400-1000 de euro. la conferinţa de presă de ieri a participat şi redactorul Roman Muşat, cel căruia senatorul PSD Adrian Păunescu i-a dictat o ştire pentru a fi difuzată la radio: "ïn ziua de 4 decembrie, am fost sunat, pe cale ierarhică, să îl sun pe Adrian Păunescu pentr a-i lua o ştire. Am făcut acest lucri, în ciuda voinţei mele, pentru că există un regulament de ordine interioară al radioului şi o fişă a postului care conţin explicit prevederea că orice ordin pe scară ierarhică se execută. Am difuzat ştirea la jurnalele de 20.00 şi 22.00. Acest lucru mi s-a mai întîmplat de cîteva ori". Reprezentanţii SRR l-au acuzat şi pe Corneliu Vadim Tudor de faptul că a intervenit pentru a-i fi difuzate pe postul public de radio anumite ştiri. Jurnaliştii susţin că în următoarea perioadă ar putea pune la dispoziţia publicului şi înregistrarea unei convorbiri dintre Adrian Năstase şi Dragoş Şeuleanu, directorul postului, dacă reporterului care deţine această înregistrare nu îi va fi prea teamă să o facă publică. ïmpotriva lui Dragoş Şeuleanu au fost reluate acuzaţiile de folosire a banilor publici după bunul plac. Un exemplu a fost dat de Bogdan Rădulescu, liderul Iniţiativei, care a precizat că SRR a încheiat un contract cu o firmă externă de promovare în valoare de 200.000 de dolari pentru îmbunătăţirea imaginii radioului public românesc în Statele Unite.

Reprezentanţii IPRR au discutat ieri şi cu o parte din Comisia pentru cultură de la Camera Deputaţilor care doreşte să facă o anchetă la SRR. ïn acest sens, au anunţat jurnaliştii, Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale "Cartel alfa", la care este afiliat şi sindicatul liber din radio, a avut o discuţie cu Dragoş Şeuleanu, în care directorul SRR a spus că renunţă la plîngerea penală împotriva jurnaliştilor dacă aceştia acceptă anchetarea situaţiei de către o comisie parlamentară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb