Schimbarea procedurii de executare silită strică "stategia" recuperatorilor

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Companii / 8 februarie 2016

Schimbarea procedurii de executare silită strică "stategia" recuperatorilor

Ameninţarea cu executorul judecătoresc, cu toate accesoriile de îngrozire a datornicului incluse-scrisori care ar urma să fie trimise către executor, avertizarea că executarea poate începe şi fără debitor prin spargerea uşii etc-nu mai e posibilă după modificarea Codului de procedura civilă.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului de procedură civilă, potrivit căreia executarea silită nu va mai putea fi încuviinţată de executorii judecătoreşti, ci doar de instanţa judecătorească. Mai exact, "competenţa de a încuviinţa cererea de executare silită va reveni instanţei judecătoreşti care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanşării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanţie a respectării dreptului justiţiabililor la un proces echitabil", după cum se precizează într-un comunicat de presă. Până în prezent, competenţă de încuviinţare a cererii de executare silită a aparţinut executorilor judecătoreşti, motiv de abuzuri din partea companiilor de recuperare a creanţelor, care s-au jucat cu nervii şi credulitatea datornicilor cum au vrut în baza unor scenarii de executare fluturate demonstrativ pe la nasul acestora.

De pildă, într-o scrisoare adresată de EOS KSI unui debitor preluat de la o companie de telefonie mobilă şi ajunsă în posesia noastră , recuperatorul începe de prin a-l avertiza pe acesta că are datorii neachitate în valoare de 214 lei, iar dacă în termen de 5 zile nu le achită vor începe procedurile de executare silită, care pot avea loc în intervalul orar 06-20, chiar şi în lipsa datornicului. După care, EOS ataşează draftul scrisorii pe care intenţionează să o trimită datornicului. Cu alte cuvinte, n-am trimis încă scrisoarea executorului, nu precizăm dacă respectivul contract este sau nu sub incidenţa termenului de prescripţie (datoria în cauză era mai veche de 10 ani, după cum ne-a precizat debitorul), dar va atragem atenţia că puteţi fi executaţi în lipsă, dacă...executorul judecătoresc o să fie de acord. Uneori, detaliile sunt chiar mai precise. "În caz de neconformare faţă de prezenţa somaţie, cheltuielile vor fi suplimentate cu costurile avansate de creditor în vederea aplicării sechestrului asupra bunurilor mobile din domiciliul debitorului, adică remuneraţia lăcătuşului care urmează să spargă uşa casei debitorului dacă acesta nu este găsit la domiciliu" se precizează într-o altă scrisoare adresată de Kruk România unui debitor preluat de la BCR. Apariţia instanţei în acest circuit va face, deci, şantajul cu executorul mai greu de exercitat, mai ales în cazurile în care nu mai este posibilă executarea din cauza termenului de prescripţie depăşit. Asta deoarece repunerea în termen este greu de obţinut de către creditorul persoană juridică, acesta neputând invoca cu succes motive de genul lipsei din localitate, necunoaşterii legislaţiei, apariţia unei boli grave care să fi împiedicat orice demers de recuperare a creanţei etc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb