Schimburile comerciale ale Chinei, în declin major

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 februarie 2016

Schimburile comerciale ale Chinei, în declin major

Schimburile comerciale ale Chinei au înregistrat o scădere de două cifre în luna ianuarie, ceea ce pune presiune asupra decidenţilor să ia noi măsuri pentru stoparea încetinirii economiei, informează Reuters.

Administraţia vamală chineză a anunţat, ieri, că exporturile au scăzut cu 11,2% în ritm anual, la 177,5 miliarde de dolari, iar importurile - cu 18,8%, la 114,2 miliarde de dolari, conform Agerpres. Ianuarie a fost a şaptea lună consecutivă în care exporturile celei de-a doua economii a lumii au scăzut şi a 15-a lună consecutivă de reducere a importurilor. Însă, amploarea scăderilor înregistrate în luna ianuarie a depăşit cu mult estimările analiştilor, care prognozau un declin de 1,9% al exporturilor, după o scădere de 1,4% în decembrie, în timp ce în cazul importurilor analiştii mizau pe o contracţie de numai 0,8%, după o scădere de 7,6% în decembrie.

Cu toate acestea, balanţa comercială a Chinei a înregistrat în prima lună a acestui an un surplus peste aşteptări, de 63,3 miliarde de dolari, după un sold pozitiv de 60,09 miliarde de dolari în luna decembrie. Analiştii aşteptau un surplus de 58,85 miliarde de dolari.

"Scăderea dramatică a schimburilor comerciale în luna ianuarie reflectă cererea externă slabă", au apreciat analiştii băncii ANZ, citând evoluţiile slabe înregistrate de partenerii comerciali Coreea de Sud şi Taiwan.

Analiştii avertizează, însă, că datele privind schimburile comerciale în lunile ianuarie şi februarie pot fi distorsionate de sărbătorile prilejuite de Noul An Lunar, când activitatea economică este la un nivel scăzut timp de mai multe săptămâni.

În 2015, schimburile comerciale chineze au scăzut cu 8% faţă de 2014, mult sub ţinta fixată de guvernul chinez privind o creştere de 6%. O sursă din ministerul chinez al Comerţului a dezvăluit că guvernul nu va fixa o ţintă anuală pentru schimburile în 2016.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb