Cancelarul german, Gerhard Schroeder, a propus ca salariile cu care sînt plătiţi muncitorii companiilor străine din Germania să fie cel puţin egale cu ale muncitorilor germani sau măcar să atingă un prag salarial minim, pentru a împiedica influenţa nefastă pe care o are lohn-ul în reducerea salariilor muncitorilor germani.
Acesta a mai discutat şi alte măsuri de restricţii legale, printre altele amintind de legea din anul 1996, lege care impunea societăţilor străine de construcţii, care îşi desfăşurau activitatea pe teritoriul german, să remunereze muncitorii la fel cum sunt remuneraţi muncitorii germani. Cancelarul german intenţionează să extindă aria de aplicaţie a legii respective şi la alte sectoare.
Salariile germane sînt printre cele mai mari din lume, însă presiunea asupra acestor salarii este din ce în ce mai mare, o dată cu accesul de anul trecut, a celor zece noi state, în Uniunea Europeană.
Germania nu a pus, pînă acum, accentul pe salariul minim pe economie, din cauză faptului că sindicatele germane au puterea necesară de a stabili praguri salariale. S-ar putea însă ca aceste probleme să fie cauzate doar de alegerile din Westfalia, din nordul Rinului, alegeri care vor avea loc în 22 mai. Aici, cancelarul german şi partidul său social-democrat ar putea ridica problema salariului minim, a salariului muncitorilor străini, toate acestea corelate cu rata şomajului de 12,5%. Alegerile din Westfalia pot fi considerate ca pregătitoare pentru alegerile naţionale din 2006.