Schweighofer nu ştie nimic despre neregulile găsite de autorităţi la fabricile sale

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 5 august 2015

Schweighofer nu ştie nimic despre neregulile găsite de autorităţi la fabricile sale

Reprezentanţii companiei: "După mai mult de cinci săptămâni de controale zilnice, nu am primit încă de la inspectori indicii privind nereguli sau infracţiuni săvârşite de compania noastră"

Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de răşinoase din ţară, nu a avut reacţie după ce, săptămâna trecută, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a transmis la Parchetul General o serie de rapoarte după controalele efectuate de instituţie la operatori din sectorul forestier, în urma cărora a constatat mai multe nereguli, fiind vizată şi compania austriacă.

Însă, contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Schweighofer susţin că inspectorii MMAP încă nu le-au oferit nicio informaţie privind nereguli sau infracţiuni săvârşite de companie la fabricile din ţara noastră.

Aceştia ne-au declarat: "Holzindustrie Schweighofer a oferit întregul sprijin şi a cooperat pe deplin cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pe tot parcursul desfăşurării controalelor efectuate în fabricile noastre, în pofida naturii împovărătoare a acestora. Până în prezent, după mai mult de cinci săptămâni de controale zilnice efectuate la fabricile noastre de către peste 40 de inspectori, nu am primit încă, din partea acestora, nici un indiciu privind nereguli sau infracţiuni săvârşite de compania noastră. Deoarece nu am fost încă informaţi cu privire la constatările rapoartelor de control, nu le putem comenta".

Potrivit surselor citate, activitatea Holzindustrie Schweighofer este monitorizată în mod regulat de către auditori internaţionali, independenţi, care verifică provenienţa legală a lemnului prelucrat în fabricile sale. "Am fost întotdeauna gata să sprijinim orice acţiune legală şi juridică axată pe protecţia resurselor naturale, în special pe protecţia pădurilor. Suntem gata să continuăm să oferim întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră în calitate de investitor responsabil în România", ne-au mai spus reprezentanţii Schweighofer.

Un comunicat MMAP arată că investigaţiile au început după apariţia în presă a mai multor articole care prezentau posibile nereguli produse în sectorul forestier. Astfel, în perioada 7 mai - 12 iunie, ministrul Graţiela Gavrilescu a declanşat un amplu control la fabricile Holzindustrie Schweighofer din Sebeş şi Rădăuţi, precum şi la sediile principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă. Ministerul Mediului a transmis că scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

Reprezentanţii MMAP au spus că, după verificarea stocurilor fizice declarate şi a înregistrărilor contabile, au identificat o serie de nereguli, precum suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără provenienţă legală, rezultat din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase, existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa, diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate sau raportarea în Sistemul de Urmărire a Masei Lemnoase (SUMAL) a unor avize de însoţire fictive, de către diverşi agenţi economici. MMAP a mai precizat că nu poate furniza detalii cuprinse în rapoartele de control, până la finalizarea anchetei.

Amintim faptul că Holzindustrie Schweighofer a fost acuzată, în repetate rânduri, de nereguli privind activitatea sa din ţara noastră, principalul "inamic" fiind organizaţia non-guvernamentală Neuer Weg. Cel mai mare procesator de răşinoase din ţara noastră a fost acuzat, în luna aprilie, că ar fi acceptat să cumpere lemn tăiat ilegal din România şi, recent, că ar fi prejudiciat statul şi furnizorii de lemn cu suma de 130 de milioane de euro, potrivit Neuer Weg. Oficialii companiei austriece au reacţionat la acuzaţiile repetate şi au decis să dea în judecată organizaţia non-guvernamentală, pentru calomnie şi publicarea unor informaţii neadevărate, urmând ca procesul să se judece la Tribunalul din Viena.

Precizăm, totodată, că la ultima şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele Klaus Iohannis, au fost analizate, printre altele, riscurile şi vulnerabilităţile la adresa patrimoniului forestier naţional, determinate de defrişările ilegale de păduri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb