Scott Bessent: SUA vor prăbuşi economia Iranului prin închiderea industriei sale petroliere

M.P.
Politică / 7 martie

Scott Bessent: SUA vor prăbuşi economia Iranului prin închiderea industriei sale petroliere

Administraţia preşedintelui Donald Trump a impus sancţiuni menite să închidă industria petrolieră a Iranului şi să "prăbuşească economia deja şubredă" a ţării, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, citat de CNBC.

SUA aplică sancţiuni împotriva Iranului într-un mod agresiv pentru a obţine "un impact maxim imediat," a afirmat Bessent joi, în cadrul unui discurs susţinut la Economic Club of New York.

Scopul administraţiei Trump este de a reduce exporturile de petrol ale Iranului, care se ridică în prezent la 1,5 milioane de barili pe zi, până la un nivel minim, a explicat oficialul.

"Vom închide sectorul petrolier al Iranului şi capacităţile sale de producţie de drone," a declarat Bessent. De asemenea, administraţia intenţionează să taie accesul Teheranului la sistemul financiar internaţional, a adăugat el.

"Să facem Iranul din nou falimentar va marca începutul noii noastre politici de sancţiuni," a spus secretarul Trezoreriei, fost manager global de investiţii.

"Dacă aş fi iranian, mi-aş scoate toţi banii din riali chiar acum," a adăugat el, referindu-se la moneda naţională a Iranului.

CNBC a solicitat un punct de vedere din partea Misiunii Iranului la ONU, însă nu a primit un răspuns imediat.

Trump a relansat campania de presiune maximă asupra Iranului printr-un memorandum prezidenţial emis pe 4 februarie. Două zile mai târziu, Departamentul Trezoreriei a început să impună sancţiuni asupra unei reţele internaţionale care transporta petrol iranian către China.

Preţurile petrolului au scăzut la minimele ultimilor ani miercuri, pe fondul temerilor că tarifele impuse de Trump asupra Canadei, Mexicului şi Chinei ar putea încetini creşterea economică globală şi ar putea afecta cererea de petrol. În plus, OPEC+ a confirmat săptămâna aceasta că va readuce pe piaţă 2,2 milioane de barili pe zi începând din aprilie.

În prezent, analiştii de la JPMorgan, conduşi de Natasha Kaneva, consideră că scăderea ofertei de petrol iranian este singurul factor care ar putea susţine creşterea preţurilor.

Deşi şi-a lansat campania de presiune maximă, Trump a declarat că îşi doreşte o negociere cu Iranul pentru un nou acord nuclear.

"Sper că nu va fi necesar să utilizăm această presiune maximă într-o măsură prea mare," a spus Trump într-o postare pe reţelele sociale pe 5 februarie.

Preşedintele a subliniat că ar prefera un "Acord Nuclear de Pace Verificat", care să permită Iranului să "crească şi să prospere în mod paşnic."

În 2018, Trump a retras SUA din Planul de Acţiune Comprehensiv Comun (JCPOA), acordul nuclear negociat de fostul preşedinte Barack Obama, relansând astfel tensiunile cu Teheranul.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut vineri cu 1,10 dolari, sau cu 1,58%, ajungând la 70,56 dolari pe baril la ora 16:05 GMT. Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 1,06 dolari, sau cu 1,6%, atingând 67,42 dolari.

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb