O scrisoare transmisă în urmă cu două săptămâni de la Bruxelles, adresată Ministrului de Justiţie Mona Pivniceru, evidenţiază lipsa de transparenţă şi obiectivitate în procesul de nominalizare în funcţiile de Procuror General şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Catherine Day, Secretarul General al Comisiei Europene (CE), care semnează această scrisoare,. apreciază că procedurile de selecţie publicate de Minister nu îndeplinesc criteriile din raportul CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), pe care tot domnia sa le-a explicat într-o scrisoare anterioară.
Oficialul european explică faptul că o procedură credibilă şi pe deplin transparentă, care i-ar convinge pe cei mai buni candidaţi să intre în cursa pentru aceste poziţii, include interviuri publice, alocarea unui interval de timp suficient pentru selecţie, implicarea actualului management şi stabilirea unor criterii clare, cu formalizarea întregului proces într-un Ordin de ministru.
Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), poate contribui, prin propunerile făcute, dar şi prin implicarea în toate etapele procesului de selecţie, la asigurarea credibilităţii selecţiei şi, în final, a candidatului, este de părere Secretarul General.
Ulterior primirii acestei scrisori, Mona Pivniceru a prelungit termenul de înscriere, însă a refuzat să facă publice proiectele de management, împreună cu înregistrările audierilor. Nici CSM-ul nu fost inclus în audierea procurorilor candidaţi.
Daniel Morar, fostul şef al DNA şi Procuror General interimar, a declarat că nu îşi va depune candidatura pentru funcţia pe care o ocupă ca interimar pentru că nu are încredere în transparenţa procesului de selecţie.
Ministerul Justiţiei a răspuns acestor acuzaţii arătând, într-un comunicat că presă de marţi, că procedura de selecţie a candidaţilor este în acord cu sugestiile CE şi ale CSM cu privire la asigurarea transparenţei, însă demersul trebuie să se supună, în acelaşi timp, dispoziţiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, potrivit cărora propunerea de numire în funcţie se face de către ministrul Justiţiei.
Mona Pivniceru are programată joi, la Bruxelles, o întâlnire cu comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding. Această întâlnire vine după anularea, de către ministrul nostru de justiţiei, a întâlnirii care trebuia să aibă loc pe data de 19 septembrie. La acel moment, consilierul Monicăi Pivniceru a negat existenţa unei întâlniri bilaterale.