Scrisoare deschisă cu privire la riscurile blocării validării noului Consiliu Superior al Magistraturii

C.P.
Miscellanea / 21 decembrie 2010

Asociaţia Magistraţilor din România face un apel public pentru urgentarea procedurii de validare a listei finale a judecătorilor şi procurorilor aleşi ca membri ai noului Consiliu Superior al Magistraturii, în contextul finalizării procesului alegerilor şi al transmiterii listei finale către Biroul Permanent al Senatului, în conformitate cu dispoziţiile Hotărârii Plenului C.S.M. nr. 1093 din 25 noiembrie 2010, potrivit unei scrisori deschise adresate preşedintelui Senatului, Mircea Geoană şi liderilor grupurilor parlamentare din Senat.

În acest sens prof. univ.dr. Mona Maria Pivniceru, Judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Preşedinte Asociaţia Magistraţilor din România, atrage atenţia cu privire la riscurile grave pe care le presupune întârzierea nejustificată a validării membrilor noului Consiliu, în condiţiile în care mandatul constituţional al actualului Consiliu Superior al Magistraturii expiră pe 29 decembrie 2010. "Varianta prelungirii mandatului de şase ani al actualului CSM în aceste circumstanţe, prin ordonanţă de urgenţă, peste durata prevăzută constituţional de art. 133 alin.4 nu este admisibilă şi, deci, nu reprezintă decât o falsă ipoteză de lucru, de natură a transfera atenţia de la adevăratele riscuri presupuse de un blocaj instituţional la acest nivel. Reamintim că, în conformitate cu prevederile art.18 alin. 3 şi 4 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în urma verificării respectării dispoziţiilor legale cu privire la alegerea membrilor CSM de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi în baza raportului întocmit de aceasta, Senatul validează in corpore lista cuprinzând magistraţii aleşi ca membri ai Consiliului. Refuzul unei asemenea validări nu se poate face decât în cazul în care sunt întrunite cumulativ condiţiile prevăzute de legea organică, şi anume încălcarea legii în procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi numai dacă această încălcare are drept consecinţă influenţarea rezultatului alegerilor".

În cazul în care vor exista hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care să fie admise contestaţii cu privire la membrii nou aleşi, instituţia legală care operează în acest sens este revocarea individuală pentru fiecare dintre aceştia, aşa cum este prevăzută de art.52 din Legea 317/2004.

În aceste condiţii, nicio ordonanţă de guvern, sub niciun pretext, nici măcar al interimariatului, nu poate transfera atribuţiile Consiliului nici Ministerului Justiţiei, nici Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acestea fiind prevăzute a fi exercitate în exclusivitate de Consiliu. O preluare a atribuţiilor de gestiune şi de decizie pe capacitatea operaţională şi funcţională a sistemului judiciar ar însemna încălcarea independenţei justiţiei şi ar fi contrară textului Constituţiei, în virtutea căruia numai CSM este garantul independenţei justiţiei. În acelaşi timp, acest fapt ar reprezenta un grav atentat la standardele democratice şi la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, fuziunea a două puteri ale statului fiind imperativ exclusă de acesta.

Or, în acest caz, blocajul ar căpăta forma gravă a vidului instituţional, risc deosebit de periculoas, pe care suntem convinşi că Senatul României nu îşi doreşte să şi-l asume.

În consecinţă, Asociaţia Magistraţilor din România solicită Senatului să nu permită suspendarea funcţionării Consiliului Superior al Magistraturii, situaţie inadmisibilă în care puterea judecătorească ar fi lipsită tocmai de organismul care îi apără independenţa, trăsătură de esenţă a puterii judiciare, care face diferenţa fata de celelale puteri, şi fundament al statului de drept care nu poate fi translat altor organisme neprevăzute de Constituţie sau de lege, mai cu seamă în condiţiile în care efortul general la nivel internaţional asumat de state este tocmai de a întări independenţa justiţiei ca garanţie a libertăţii, a respectării drepturilor omului şi a aplicării imparţiale a legii.

Prof. univ.dr. Mona Maria Pivniceru, Judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Preşedinte Asociaţia Magistraţilor din România

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb