Scumpirea galopantă a terenurilor continuă şi în acest an

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 15 ianuarie 2008

Scumpirea galopantă a terenurilor continuă şi în acest an

Localităţile din vecinătatea Bucureştiului vor cunoaşte cele mai mari creşteri de preţ

Cele mai multe tranzacţii cu terenuri din Capitală s-au încheiat, anul trecut, în sectoarele 1 şi 2. Acestea sunt cele mai atractive zone pentru investitori, ne-a declarat Călin Clinciu, director în cadrul companiei imobiliare "Euroest". În 2007, preţurile terenurilor scoase la vânzare în Bucureşti au crescut cu 30 - 100%. Conducerea companiei imobiliare "EuroMetropola" apreciază că preţurile terenurilor s-au majorat, în 2007, în medie, cu 15 - 20% la nivelul Bucureştiului. Diferenţele de preţuri au fost înregistrate în funcţie de zona în care au fost amplasate loturile, destinaţie şi prezenţa utilităţilor.

"Pentru 2008, preţurile vor creşte în zonele unde se anunţă dezvoltări imobiliare mari, în zonele autostrăzilor şi acolo unde se fac investiţii în infrastructură. Şi terenurile din localităţile învecinate cu Bucureştiul vor cunoaşte scumpiri semnificative din cauza cererii în creştere", ne-a mai spus domnul Clinciu.

Pe de altă parte, unul din cei mai importanţi factori care influenţează creşterea preţurilor începând cu anul 2008 este TVA-ul, ne-au declarat conducerea "EuroMetropola": "Noul Cod Fiscal prevede aplicarea TVA-ului de 19% în cazul tranzacţiilor imobiliare dintre persoanele juridice. Totodată, valoarea terenurilor va creşte şi în funcţie de infrastructura sau facilităţile care vor apărea în zonele vizate de investitori".

5.000 de euro - un metru pătrat de teren în centrul Capitalei

Potrivit unei statistici a "Euroest", loturile scoase la vânzare în zona de nord şi cea ultracentrală a Bucureştiului costă între 2.000 şi 5.000 euro/mp. Zona centrală mai dispune de puţine terenuri la preţuri între 1.500 şi 2.500 euro/mp. Oferte mai bogate se găsesc în estul, sudul şi vestul oraşului, la preţuri între 300 şi 1.200 euro/mp.

Datele furnizate de "EuroMetropola" arată că, în zona centrală, valoarea terenului variază între 1.000 şi 3.500 de euro/mp. O situaţie aparte este sesizată în zona de nord, unde preţul terenului ajunge şi la 4.000 de euro/mp.

Preţul mediu se încadrează între 500 şi 2.000 euro/mp în zonele de est, sud şi vest ale Capitalei.

Călin Clinciu ne-a menţionat că, în Capitală, nu se mai pot face plasamente profitabile în terenuri, decât dacă acestea sunt achiziţionate în scopul dezvoltării unor proiecte imobiliare de amploare.

Terenuri mai ieftine în localităţile din sudul Bucureştiului

Localităţile din afara Bucureştiului preferate pentru achiziţia de terenuri sunt Pipera (200-1.500 euro/mp), Ştefăneşti (20-60 euro/mp), Otopeni (120-200 euro/mp), Corbeanca (120-150 euro/mp) şi zonele din sudul oraşului (40-70 euro/mp). Terenuri ieftine pentru plasamente se mai găsesc în Tărtăşeşti (35-50 euro/mp), localitate cu perspective de dezvoltare rezidenţială pe termen mediu şi lung. Zona are acces facil, beneficiază de utilitaţi şi se află în apropierea unei păduri, susţin reprezentanţii "Euroest".

În ceea ce priveşte terenurile din zonele adiacente Capitalei, conducerea "EuroMetropola" apreciază că majorarea preţurilor a fost semnificativă în regiuni precum Chitila, Săbăreni, Voluntari, Otopeni sau Buftea. Preţul de tranzacţionare al terenurilor din Voluntari a ajuns la 300 - 500 de euro/mp. În ceea ce priveşte zona Chitila, creşterea preţurilor terenurilor a fost de peste 50%, acestea propunându-se, în prezent, spre vânzare cu 300 de euro/mp.

Reprezentanţii "EuroMetropola" ne-au declarat că o situaţie aparte a fost înregistrată la nivelul comunei Săbăreni, unde preţul terenurilor a crescut constant, în 2007, cu 10% pe lună. În prezent, loturile din zonă sunt vândute cu 30 - 35 de euro/mp.

În opinia reprezentanţilor "EuroMetropola", localităţile din afara Bucureştiului preferate pentru achiziţia de terenuri sunt Popeşti-Leordeni, Pantelimon, Cernica, Afumaţi, Voluntari, Otopeni, Corbeanca, Baloteşti, Buftea, Mogoşoaia, Chitila, Săbăreni, Dragomireşti, Chiajna, Roşu, Chitila. Preţurile medii ale terenurilor din aceste localităţi sunt situate între 20 şi 300 de euro/mp.

În localităţile din nordul Capitalei, loturile mari se vând cu preţuri cuprinse între 25 - 150 euro/mp. Cele mici, disponibile pentru construcţii individuale, sunt propun spre vânzare la preţuri ce pornesc de la 50 de euro/mp şi ajung la 300 euro/mp. Zonele învecinate cu estul Bucureştiului au preţuri între 100 - 300 euro/mp pentru loturile mici şi 20 - 100 de euro/mp pentru suprafeţele mari. Conducerea "EuroMetropola" ne-a mai spus că localităţile din sud oferă terenuri cu preţuri între 50 şi 170 euro/mp, iar cele din vest au loturi între 40 şi 150 euro/mp.

Preţul terenurilor din vecinătatea Capitalei, cu perspectivă de dezvoltare rezidenţială, pornesc de la 20 euro/mp şi ajung până la 50 euro/mp. Cele mai multe suprafeţe încadrate în această categorie se găsesc în Berceni, Vidra, Frumuşani, Săbăreni, Dragomireşti, Crevedia, Moara Vlăsiei, Dascălu şi Gagu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb