Reluarea exporturilor de carne de porc spre Uniunea Europeană (UE) va fi o şansă pentru producătorii români să se capitalizeze, deorece vor putea vinde produsele mai scumpe, a declarat Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Producătorii locali s-ar putea confrunta, însă, cu o capacitate redusă de producţie, care nu acoperă nici piaţa locală, fiind aşteptate, pentru perioada următoare, investiţii importante în acest sector în vederea asigurării cererii externe.
Şoneriu a menţionat: "Firmele noastre vor reuşi să-şi creeze pârghiile necesare pentru a vinde în Europa de Vest fără nicio problemă. Cu siguranţă vor fi la înălţimea calităţii cerute. O putem vedea din sectorul de pui, unde exportăm şi unde am făcut paşi importanţi. Pe de altă parte, din cauză că atâţia ani am fost un sistem închis, nu avem o producţie atât de mare, astfel să acoperim piaţa externă. Cred, însă, că va urma o detensionare a pieţei şi o capitalizare a producătorilor, fenomene care se vor realiza în timp".
Pe lângă Europa de Vest, producătorii români ar putea să înceapă anul viitor exporturile şi în Rusia. În prezent, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se află în discuţii cu specialiştii ruşi pentru asimilarea procedurilor şi pentru normele de siguranţă alimentară, mai arată documentul citat.
Extinderea exporturilor de produse din domeniul alimentar şi agricol reprezintă unul dintre proiectele pe care Ministerul Agriculturii le are în vedere pe termen scurt şi mediu.