Ministerul Energiei nu este susţinătorul unei singure pieţe de tranzacţionare a gazelor naturale şi nu se opune unei concurenţe pe acest segment, a declarat, săptămâna trecută, Iulian Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul dezbaterilor din Comisia de Industrii despre Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.
Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Energiei vrea ca 70% din gazele naturale să fie tranzacţionate pe Bursă, iar 30% prin contracte bilaterale, urmând ca această proporţie să fie actualizată anual, prin hotărâre de guvern. De asemenea, Ministerul Energiei şi-a exprimat dorinţa ca serviciul public de distribuţie de gaze să fie transferat de la Minister către UAT-uri (unităţi administrativ teritoriale) pentru că există un blocaj în acordarea acestor concesiuni.
Recent, Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, că a propus o modificare legislativă care să permită fiecărei primării să scoată la licitaţie delegarea serviciului de concesiune a furnizării de gaze.
În cadrul unei conferinţe de presă, Toma Petcu a precizat că a observat în toate judeţele pe unde a fost o situaţie "destul de delicată" în ceea ce priveşte încălzirea populaţiei, în mod special în zona rurală, în condiţiile în care este "o problemă destul de mare pe zona lemnelor de foc", fiind anumite restricţii la ora actuală pentru acestea. Ministrul e explicat: "Am gândit o strategie, împreună cu Transgaz-ul, de modernizare şi extindere a reţelelor de gaze. Aici este, în primul rând, un impas, să spunem, legislativ, în sensul că legea prevede la ora actuală ca toate procedurile de concesiune a serviciilor de furnizare a gazelor să se realizeze de către Ministerul Energiei pentru fiecare UAT în parte, pentru fiecare primărie".
Toma Petcu a adăugat că, la ora actuală, pentru modernizare, extindere şi reţele noi de gaze, licitaţiile pentru concesiune se desfăşoară la Ministerul Energiei, un lucru care, din punctul său de vedere, nu este în regulă: "Închipuiţi-vă dacă 3.500 de UAT-uri ar dori o extindere sau reţele noi de gaze, nici nu am avea capacitatea (desfăşurării licitaţiilor pentru concesiune - n.r.), chiar dacă tot ministerul ar lucra pentru acest lucru. Pe de altă parte, nimeni nu cunoaşte mai bine potenţialul local decât fiecare primărie".
Ministrul Energiei a informat, recent, că a depus un amendament la Ordonanţa 64 care face referire la calendarul de liberalizare a preţului la gaze, prin care se deleagă această atribuţie către UAT-uri. Ministrul a spus: "Odată cu aprobarea acestei ordonanţe în Parlament şi publicarea ei, care modifică Legea 123, fiecare UAT va avea capacitatea, fie să-şi scoată la licitaţie singură delegarea serviciului de concesiune a furnizării de gaze, fie constituirea în ADI-uri şi cred că va fi mai interesantă, pentru că una este să licitezi pentru o localitate în care ai potenţial 1.000 - 2.000 de consumatori şi alta este să faci pentru 10 UAT-uri, cu 10.000 - 20.000 de consumatori".
Ministrul a adăugat că, în paralel, şi Transgaz-ul îşi stabileşte, potrivit Agerpres, o strategie de extindere a coloanelor principale ale reţelelor primare pentru alimentarea cu gaze a acestor comunităţi.